20 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

20° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

23° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Balka za 21. vijek

Stav

Comments 0

Balka za 21. vijek

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Nikola Popović

 Nema homo balcanicusa koji nije čuo za Otvoreni Balkan. Premda se u trenutnoj geopolitičkoj situaciji njegova opstojnost dovodi u pitanje, s obzirom na rat u Ukrajini i sve oštriji sukob Istoka (Rusija) i Zapada (NATO), on predstavlja zanimljivu i na svu sreću neostvarivu političku agendu dvaju velikonacionalnih projekata – albanskog i srpskog. Koncept osmišljen od strane vožda (prvo)srbijanskog Aleksandra Vučića i Edija Rame, albanskog mu haute couture kolege te aminovan od Zorana Zaeva, negdašnjeg premijera Śeverne Makedonije u osnovi ima jedan cilj: prepuštiti balkanske prostore oligarsima balkanskim. Što se iza ekonomske liberalizacije ukriva težnja za nacionalnom dominacijom, bilo srpskom bilo albanskom, ne čudi nikoga – ni u Beogradu ni u Tirani. Dok su oni pod barjakom „otvorenobalkanskim“ preporučivali dobroželateljnim građanima novi i ujedinjeni Balkan, naša draga patrija je, gle čuda, ćutala.

Da li je nemuštost crnogorske administracije rezultat dalekosežnijeg strateškog promišljanja s geslom „zabolje nas – mi smo NATO“, potajnih očekivanja da će se na talasu klerikalne revolucije lagano uploviti u mutne „otvorenobalkanske“ vode ili je posrijedi nešto treće? Što se nije – primjera radi – koji od kuražnijih političara isprsio pa cijeloj ekipi balkanskoj ispostavio maksimalistički uslov? Crna Gora na čelu Balkana – Balkan pod Crnom Gorom? Kao odgovor na predvidljivo dosadnu i čini se vrlo opasnu vučićevsko-ramovsku viziju Balkana – malko Velika Srbija, malko Velika Albanija – naši su političari propuštili da „istorijski legitimitet“ potraže u drevnoj Balkanskoj federaciji ili skraćeno BALKI! Nju je literarno uobličio niko drugi do tvorac Drakule, irsko-engleski pisac Brem Stoker – prije ravno 113 godina!

Nema homo balcanicusa koji nije čuo za Drakulu. Iz spoja karpatsko-transilvanijskog krajolika i mitskog bića srpskog imena (vampir) nastao je jedan od najpoznatijih „world wide“ proizvoda Poluostrva. Za razliku od Drakule, koji u svakidašnjicu britansku unosi balkansku „krvopijsku“ mistiku, u daleko manje poznatom romanu „Gospa sa pokrovom“ (1909) britanski kosmopolitizam i imperijalizam stižu na Balkan – i to u Zemlju Plavih planina, odnosno fikciji prilagođenu Crnu Goru! Dok bljedoliki Rumun „velikija zuba“ sije strah i trepet po civilizovanom Londonu, dotle gorostasni Škot Rupert Sent Ledžer, istraživač i pride milioner (!) ratništvu sviklim Plavogorcima organizuje vojsku i flotu, bori se zajedno s njima protivu Turaka, spašava njihovu vladarku i kasniju suprugu, Plavogorku Teutu (podjednako vampiricu i sveticu!) te njezina oca vojvodu Petra Visariona – s čijim blagoslovom postaje kralj Zemlje Plavih planina – da bi na samom kraju romana, u prisustvu zapadnjačkog kralja i ostalih balkanskih vladara, letom cepelina „vo vijek vjekova“ bila vaspostavljena Balkanska federacija ili Balka!

U vaktu kad naš zapadni vanjskopolitički smjer nema alternativu, kad je Otvorenom Balkanu i njihovim arhitektima nužno pokazati što „srednjiji prst“, Balku Brema Stokera, pisca koji nikad nije pośetio Crnu Goru a koji njoj u čast posvećuje cijeli jedan roman – svega godinu prije no žuto-plavo Cetinje postane kraljevsko – treba posmatrati ne samo kao zanimljivu literarnu utopiju već i kao našu, crnogorsku, zapadnu ili NATO priču. Ako je vjerovati Stokeru, Crna Gora nije na Zapadu, Crna Gora jeste Zapad!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR