17 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 16°

Subota

18.05.

25° / 17°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Samo Ukrajina može spriječiti okupaciju Moldavije

Izvor: Foto: Saša Zinaja

Stav

Comments 0
bivši ambasador Ukrajine u Hrvatskoj, BiH i Srbiji oleksandr levčenko:

Samo Ukrajina može spriječiti okupaciju Moldavije

Nema u Rusiji vjere u Boga. Ruska televizija zamjenila je vjerom u Putina.

Autor: Antena M

  • Viber
U ruskom društvu više nema kulture humanog ponašanja. Sve zamijenio ruski svijet. U to ime u Ukrajini siluju žene, starice, čak i djecu. Otišlo je tako daleko da žene ruskih vojnika pozivaju svoje muževe da siluju Ukrajinke. Djeca pišu vojnicima pisma sa molbom da ubiju što više Ukrajinaca.

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Rusija je saopštila da želi okupirati istočnu i južnu Ukrajinu, kao primarni cilj druge faze svoje ratne invazije. Ruski general javno je kazao da ruska Vandalska vojska treba da dođe do Pridnjestrovlja, da bi tamo pomogla lokalnom stanovništvu koje govori ruskim jezikom da izbjegne ugnjetavanje. To znači da Moskva postavlja Moldaviju kao svoj sljedeći cilj u pohodu na Evropu, zemlju koja, praktički, nema oružanih snaga.

Oficijelni Kišinjev nije se, čak, priključio evropskim sankcijama prema Rusiji da bi izbjegao ljutnju Kremlja, ali ni to suštinski ne mjenja njegovu sudbinu u ruskim planovima za okupaciju. Moldavija svojevremeno nije uradila ono što je napravila Ukrajina 2014. Kijev je uveo totalnu zabranu emitovanja ruske televizije i korištenja ruskih internet resursa Yandex, Vkontakte i Odnoklasniki.ru. Stoga otrov ruske propagande Moldavija uzima i do dan danas. Zbog toga tamo ima pristaša ruskog svijeta čak i među Moldovcima.

Što se tiče navodnog ugnjetavanja Rusa u Pridnjesrovlju, ono je zagonetka za sve. U toj odmetnutoj regiji na vlasti su proruske snage i još tamo bazirana ruska okupatorska vojska, koja sebe predstavlja mirotvoračkom. Zato bi logičan zaključak bio da domaće Ruse ugnjetava proruska administracija i ruske pseudoplave kacige. To je perverzija izjašnjavanja ruskog generala koji, zapravo, ne zna šta bi izmislio kao alibi za okupaciju tuđe zemlje.

Spriječiti okupaciju Moldavije može samo Ukrajina. Moskva ide ratnim pohodom na pola Starog kontinenta, a Ukrajina može zaustaviti ruskog okupatora samo uz snažnu podršku slobodarske Evrope. Prvo što nam je potrebno je savremeno oružje. Hvala za isporučene zalihe sovjetskog oružja, ali treba nam i mnogo moderniji i efikasniji modelii teškog naoružanja.

Drugo- energetski embargo na ruski plin i naftu. Svaki dan Rusija dobija od Evrope milijardu dolara za svoje energente, čime lako financira rat u Ukrajini i pokriva sve, bez izuzetka, unutrašnje troškove. Sadašnje sankcije nijesu efikasne. Ruski ambasador u Švedskoj nediplomatski je izjavio za Stokholmski list da se Moskva "sere" na ove sankcije! Istina je, Evropa će nešto izgubiti zbog blokade kupovine ruske nafte i plina i to u prvi tri godine. Ali ako Rusija vojno sruši Ukrajinu i zauzme Moldaviju, Baltičke zemlje i Poljsku onda to će koštati Brisel, Berlin i Parizu dvadeset puta skuplje da tada zaustavi rusku invaziju, nego danas.

Što se tiče neutralnosti prema agresiji, i ona ima svoju cijenu. Već sam spomenuo neutralnost Moldavije koja neće spasiti ako padne Ukrajina. Druga vrsta neutralnosti to je tiha podrška agresoru. Svi razumiju da Rusija uništava do temelja postojeći sistem svjetske bezbjednosti. Zato bi otvorena podrška Moskvi za neke zemlje bila kompromitantna. Ali, u stvarnosti, njima odgovara ruska agresija na Ukrajinu. Ovom agresijom Rusija iscrpljuje sebe, dok se puno manje "troše" Evropa i SAD. Matematički to nije loša formula, pogotovo ako planiraš i sam da u budućnosti vojno rješavaš neke probleme. No, takvo kalkulisanje u međunarodno pravnom smislu, a pogotovo u ljudskom puna je katastrofa.

O takvoj, tajnoj podršci ruskom agresoru moraju znati svi akteri međunarodnih odnosa. Postoji nekoliko centralnoevropskih igrača koji su se upetljali u potpunu zavisnost od ruskih energenata,  a uz ovaj proces, vjerovatno, ide i personalna financsjska zavisnost od Kremlja. Za javnost je to, međutim i dalje tamna strana Mjeseca.

I, napokon, propaganda neutralnosti u kulturi i sportu kao potajna podrška agresivnoj politici Moskve. Ne može se dopustiti učešće ruskih sportista i predstavnika kulture u medjunarodnim događajima. Ruski svijet aktivno koristi sport i kulturu u svojoj agresivnoj politici, onako kako je to radila nacistička Njemačka, tridesetih godina prošlog vijeka.

Ruski fašizam - rusizam želi sebe predstavljati, ne kao ubicu civila u Mariupolju ili Buči, nego kao uglađenog homo sapiensa, iako je, u stvari, duboko u duši neandertalac. U ruskom društvu više nema kulture humanog ponašanja. Sve zamijenio ruski svijet. U to ime u Ukrajini siluju žene, starice, čak i djecu. Otišlo je tako daleko da žene ruskih vojnika pozivaju svoje muževe da siluju Ukrajinke. Djeca pišu vojnicima pisma sa molbom da ubiju  što više Ukrajinaca.

Vrh cinizma je Putinovo odlikovanje za ruske vojnike koje su ubili najviše civila u Mariupolju. Pri tome odlikovao je i 64. motoriziranu brigadu RF koja najodgovornija za masakr u Buči. Nema u Rusiji vjere u Boga. Ruska televizija zamjenila je vjerom u Putina. Za ruskog vojnika cilj je nešto pokrasti na ukrajinskoj zemlji i poslje herojski poginuti. Na to ga, sluđene režimskom propagandom, tjeraju ruske porodice koje traže da on otme što više stvari od Ukrajinaca i da ih doveze kući.

Materijalno siromaštvo u Rusije ide ukorak sa moralnim. Neke ruske porodice traže od države financijske kompenzacije za ubijene vojnike, iako još nijesu dobile potvrde o pogibiji svojih sinova. Ova devolucija ruskog društva postala je dno dna savremene ljudske civilizacije. Zato svi civilizovani ljudi na evropskom tlu moraju zaustaviti širenje ruske agresije i ruskog svijeta, kao zaraze sto puta opasnije nego što je COVID.

Za razliku od koronavirusa, koji napada samo tijelo, ruski svijet uništava i tijelo, i ljudskost, i civilizovanost savremenog čovjeka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR