17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zašto je Njemačka zabranila isticanje zastava Ukrajine 8.i 9. maja?

Stav

Comments 3

Zašto je Njemačka zabranila isticanje zastava Ukrajine 8.i 9. maja?

Berlin je od nacista oslobodila Prva ukrajinska armija, u kojoj je bio moj djed, te Prva i Druga bjeloruska armija. Prva ukrajinska brojila je 60%, a Prva bjeloruska 45% etničkih Ukrajinaca.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Zvanični Berlin zabranio je isticanje zastava Ukrajine na teritoriji Njemačke 8. i 9. maja, da bi se izbjegli… nije jasno kakvi sukobi?! Jednostavno je pitanje koje se nameće: sukoba koga sa kim? Ako Berlin misli da ruska dijaspora može napasti Ukrajince sa plavo-žutim nacionalnim zastavama, onda Njemačka nije u stanju da kontroliše državljane zemlje koja je pokrenula evropski rat, a to znači da ti građane na njemačkom tlu podržavaju Putina i njegovu agresivnu politiku. Pri tome, međunarodne konvencije zabranjuju podršku ratu. Skandalozno je da Berlin  stavlja u istu ravan žrtve agresije - Ukrajince, sa onima koji su u Evropi peta kolona rusizma – ruskog fašizma!

Izgleda da Berlin još nije do kraja proučio rezultate krvavog Drugog svjetskog rata, koji je odnio više od 50 milijuna ljudskih života. Tačno je da je najviše u tom ratu nastradao Sovjetski Savez, izgubivši 26 milijuna stanovnika, uglavnom zbog hitlerovske agresije. To je, međutim, klopka u koju pao je oficijelni Berlin, koji misli da je u toj strašnoj brojci najviše je Rusa. Apsolutno nije tako. Od 26 miliona demografskih gubitaka sovjetskih ljudi u ratu, 13,3 miliona su Ukrajinci. To je više od polovine i, naravno, mnogo više nego poginulih Rusa.

Ove podatke Moskva je uvijek prešućivala i umjesto formulacije da su poginuli građani SSSR-a, gurala tnarativ o poginulim Rusima, što je stvaralo krivu sliku da je baš ruski narod najzaslužniji za pobjedu nad nacizmom. A nije! To su upravo Ukrajinci! Mi to nikad nijesmo isticali kao glavni argument, ali kada je prije 10 godina Vladimir Putin u Moskvi bahato izjavio je da Rusija mogla pobijediti Treći Rejh i bez Ukrajine, onda je Kijev morao precizirati podatke o gubicima u SSSR. Ukrajina je izgubila više od polovine poginulih sovjetskih građana. Ako ćete dodati milion od gladi umrlih Ukrajinaca već poslije rata, ali u istoj 1945, onda gubici stanovništva Ukrajine dosegnu strašnih 14,3 milijuna. O tome svjedoče brojke popisa ukrajinskog stanovništva u januaru 1946. u odnosu na januar 1941.

U ekonomskim gubicima Sovjetskog saveza, Ukrajina  sudjeluje sa 45%. Hitlerovci i njihovi saveznici (najviše Mađari) spalili su u Ukrajini 750 gradova i 28 hiljada sela. 

Zato bi sadašnja Njemačka morala biti makar zahvaliti ukrajinskom narodu za najveći doprinos u borbi protiv nacizma, a ne zabranjivati ukrajinske zastave 8. i 9. maja. Berlin je od nacista oslobodila Prva ukrajinska armija, u kojoj je bio moj djed, te Prva i Druga bjeloruska armija. Prva ukrajinska brojila je 60%, a Prva bjeloruska 45% etničkih Ukrajinaca. Za oslobođenje Berlina najzaslužniji su naši preci i nama nije jasno zašto do ovog dana njemačka vlada nije poslala, u ime svih Nijemaca, ispriku Ukrajincima za naše ogromne ljudske žrtve. Druga ukrajinska armija oslobodila je od nacista Bratislavu, Brno, Prag i čitavu tadašnju Čehoslovačku. Treća ukrajinska armija oslobodila je od fašista Bukurešt, Sofiju, Beograd, Budimpeštu i Beč. Drugu i Treću ukrajinsku armiju takođe su većinom činili Ukrajinci.

Interesantno je da je Mađarska do kraja podržavala naciste kao najodaniji saveznik. Moram podsjetiti da je, do genocida u Srebrenici, najstrašnije mjesto pokolja civilnog stanovništva bila ukrajinska Korjukivka. 1943. u regiji Černigov, odakle potiče moja familija, u tom su gradiću hitlerovci i mađarska vojska ubili sedam hiljada mirnih ukrajinskih stanovnika. Tek prije pola godine njemački predsjednik Štajnmajer položio je vijence kod spomenika poginulim civilima u Korjukivci. Do sada od oficijelne Budimpešte nema nikakvih naznaka traženje oprosta. Samo blokada naoružava Kijeva, sa kojim bi zaštitio Ukrajinu ali i čitavu Evropu od ruske agresije i sprečavanje ukrajinskog članstva u EU i NATO. Sada je Budimpešta, praktično, postala tihi saveznik agresora, kao i nekad. Za podršku nacistima u Drugom svjetskom ratu Mađarska je bila kažnjena i izgubila dio svojih teritorija. Izgleda da je Budimpešta opet na pogrješnoj strani.

U Ukrajini u toku Drugog svjetskog rata bilo je 800 hiljada partizana. Moj drugi djed poginuo je u borbama. Još pola miliona Ukrajinaca bilo je u Ukrajinskoj ustaničkoj armiji koja se borila protiv Hitlera i Staljina za nezavisnu državu. Moskva je njih uvijek zvala kolaborantima. Za Kremlj  je neshvatljivo da neko traži nezavisnost od SSSR. U moskovskom razumijevanju takvi mogu biti samo nacisti. Tako i sada neznalica istorije Putin smatra nacistima svakoga ko ne želi da se prikloni ruskom svijetu. Samo nije jasno kako će se šef Kremlja boriti u Ukrajini s nacistima, čiji su preci slomili Treći Rajh? Maskiranje okrutnog ruskog agresora u lik antifašista - ne pomaže. Čitava međunarodna zajednica već je pročitala smrtnu opasnost od ideologije rusizma i sjeća se poznatog izraza Vinstona Čerčiča, još od prije 70 godina – "fašisti će se u budućnosti predstavljati kao antifašisti"!

               

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

daka

Njemacka je bila i ostala okupatorsko-nacisticko zlo.