14 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 13°

Četvrtak

09.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varšava i Baltičke zemlje znaju ono što Zapad ne razumije

Stav

Comments 0

Varšava i Baltičke zemlje znaju ono što Zapad ne razumije

Autor: Antena M

  • Viber
No, nakon rasta cijena energenata 1999. Rusija je počela sistemski graditi svoje oružane snage, razvijati strateško naoružanje, nuklearni program. Sada je Kremlj krenuo u široku realizaciju svojih planova vanjske ekspanzije, koja je počela još daleke 2008. napadom na Gruziju.

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruski vojni napad na Ukrajinu snažno je promijenio sliku odnosa između Kijeva i Varšave. Posljednji dolazak predsjednika Poljske A. Dude  u Ukrajinu potvrdio je da sva istorijska previranja, teška sjećanja ostaju u prošlosti i da se otvara nova stranica jakog strateškog partnerstva na tlu sveevropske opasnosti od širenja zaraze ruskog svijeta.

Kad je prije pet godina ruski dječak pitao Vladimira Putina gdje mogu završavati granice ruskog svijeta, šef Kremlja ponosno mu je odgovorio da oni nemaju granica! Možete zamisliti koliko je naroda i država planirala da prekriži Moskva kako bi realizovala svoje dogme rusizma!? Odnedavno pokojni teoretičar širenja ruske ekspanzije u svijetu Vladimir Žirinovski stalno je tražio od oficijelne Moskve realizaciju starih imperijalnih ambicija Kremlja o neophodnosti izlaska Rusije na Lamanš, odnosno na Atlantik i proboj koridora prema Indijskom oceanu! Tako bi Rusija zaokružila izlazak prema sva četiri okeana.

samo, to nijesu nekakve iluzije i sanjanja ruskih velikodržavnih šovinista. To je realna, zvanična politika Kremlja koji preko svoje moskovske propagande već duže vrijeme ubacuje u glave običnih Rusa ideje o mesijanstvu ruske nacije u svijetu. I nije bitno što više polovine zemlje nema inernet, a u Sibiru i Dalekom Istoku zemlje nema puteva do većine naselja u provinciji. Za ruskog čovjeka u dalekoj zabiti to je čin samouvažavanja i ponosa na buduću mesijansku ulogu pravoslavnog duha. Povod da se popije  još nekoliko čaša votke i sanja o velikoj Rusiji, a zanemari okrutna realnost sa WC-ima na ulici,umjesto toaleta u kući.

Vladimir Putin izgradio je, uglavnom od svojih ljudi, klasu milijardera koja je pokrala čitavo narodno blago, stvorio je mnogomilionsku armiju poslušnika u državnoj službi, vojsci, strukturama bezbjednosti, policiji, koji dobijaju relativno visoku platu, ali, zauzvrat, uvijek moraju stati u zaštitu kremaljskog režima i hapsiti, potlačiti svakog ko sumnja u genijalnosti predsjednika države. Predsjednika koji vodi ruski narod u novu budućnost. Budućnost koja je, zapravo, krvavi scenarijo za mnoge zemlje. Ruski fašizam na takav je način uspio da se uvuče u svaki kut mozga svakog građanina RF. Realnost je zamijenjena komentarima kremaljskih propagandiste na moskovskoj televiziji.

Ove opasne stvari ne primjećuju dovoljno dobro političari u Briselu i Parizu, biznismeni u Berlinu i Amsterdamu... Oni razmišljaju po obrascima zapadne civilizacije. Oni čak ne znaju da su na ruskoj televiziji svi oni predstavljeni kao truli zapad, koji uskoro mora nestati! Da bi ga zamijenio ruski svijet koji donosi zdrave ideje i pravilan način života. U stvari, to je ideja da svi vi morate nestati, a mi ćemo vas zamijeniti. „Dobra perspektiva“ za švajcarskog bankara, italijanskog fabrikanta ili belgijskog preduzetnika... poslije dolaska mračnog ruskog svijeta?

Na ovu opasnost Kijev upozorava zapadne kolege više od 15 godina, od kada je Moskva smislila ideologiju rusizma i krenula da je širi, najprije u ruskom društvu a poslije ciljano na susjedne zemlje sa zadatkom da ih, prvo ideološki, a poslije i politički porobi. Zapad se samo smješkao smatrajući da ovo nije ozbiljno i da takve gluposti ne prolaze u savremenom svijetu.

No, nakon rasta cijena energenata 1999. Rusija je počela sistemski graditi svoje oružane snage, razvijati strateško naoružanje, nuklearni program. Sada je Kremlj krenuo u široku realizaciju svojih planova vanjske ekspanzije, koja je počela  još daleke 2008. napadom na Gruziju. Onda je došao red na ukrajinski Krim i Donbas.

A demokratski svijet je spavao i nije vidio pravi razlog ulaska ruskog kapitala na njihova tržišta. nije shvatao da je njihov zadatak bio stvaranja ekonomskih preduslova za podršku budućoj ruskoj agresiji. Pritom, Zapad mirno živi, a već je mnogo evropskih političara primilo mito od ruskih momaka, koji ne štede novaca da zadobiju uticajne prijatelje. Tako radi ruska obavještajna šema. Mi smo je u Ukrajini dobro upoznali kad su iz Moskve kupljeni političari i biznismeni blokirali donošenja operativnih odluka protiv ruske agresije na ukrajinski Krim i poslije na Donbas.

Za razliku od Berlina i Pariza, Varšava, kao i Baltičke zemlje puno bolje razumije trikove Moskve i odavno ih pročitala. Sve ove zemlje na svojoj su koži već osjetile istorijsku okrutnost politike Kremlja, koji se uvijek predstavlja kao galantni sagovornik, koji kad ne bude na taj način dovoljno upečatljiv, proba da podmiti. E, ako i ovo "ne radi", probaće brutalno da te ukloni. Kijev i Varšava dobro poznaju civilizacijsku opasnost ruskog svijeta zato su i uspostavili jedinstven frontom suprotstavljanja ovom globalnom Zlu.                       

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR