16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kreće "lov na vještice": Ko će biti novi Trampovi ambasadori?

Stav

Comments 0

Kreće "lov na vještice": Ko će biti novi Trampovi ambasadori?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Piše: Zorana Šuvaković

Ambasade u mnogim djelovima svijeta mogle bi da ostanu na nivou otpravnika poslova do daljnjeg. Kako će se u tom mutnom lovu, gdje se ne zna više ko je vještica, a ko lovac, popuniti utvrđenje u Fogi Botomu kad za nekoliko dana iz njega izađu najkrupnije ribe? Da biste dobili odgovor na ovo pitanje, čekajte sljedeći tvit Donalda Trampa.

Nijesu samo balkanski političari skloni da sami sebi izgrade spomenike, strahujući da njihovim nasljednicima takvo nešto neće pasti na pamet. Izgleda da se takav običaj počinje da ustaljuje i u Vašingtonu.

Brže-bolje, nekoliko dana prije inauguracije Trampa, grupa bivših i sadašnjih najviših državnih funkcionera našla se u Fogi Botomu, tamo gdje se nalazi Stejt department, da prigodnim govorima "uveliča" dovršavanje izgradnje nova četiri paviljona u okviru američkog Ministarstva spoljnih poslova.

Malo je medija u uzburkano vrijeme tranzicije našlo za shodno da zabilježi šta su sve, američkoj spoljnoj politici u čast, izgovorili prisutna tri bivša državna sekretara (Hilari Klinton, Madlen Olbrajt i Kolin Pauel) i aktuelni šef američke diplomatije Džon Keri.

Otvaranje novog muzejskog i edukativnog prostora predviđa se tek u 2018, pa je tim još neobičnije što je ovo proširenje, finansirano novcem iz privatnih fondova (među kojima je i Fondacija Bil Klinton), "pretpremijerno" otvoreno, uz učešće tako visokih gostiju.

Jedan od četiri paviljona, sav u staklu, s prozirnim zidovima i tavanicom, nazvan je po bivšoj državnoj sekretarki i neuspešnoj kandidatkinji demokrata za predsjednika SAD-a Hilari Klinton, dok drugi hol nosi ime Džona Kerija.

Temeljita revizija

I dok je H. Klinton, sva u crnoj odori, isticala da je "njen" paviljon najtransparentniji u cijelom Ministarstvu spoljnih poslova, aludirajući na probleme koje je imala kad je službene mejlove prosljeđivala sa svoje privatne adrese, što je doprinijelo njenom gubitku na predsjedničkim izborima, sve oči i uši bile su uprte u novoimenovanog šefa Trampove diplomatije Reksa Tilersona. Donedavni direktor naftne megakorporacije Ekson Mobil, kako je to najavio i Tramp, "iz temelja će da revidira" sve ono što odlazeća administracija smatra dostignućima svoje spoljne politike.

Donedavno su svi na svijetu, pa i najobavješteniji vašingtonski insajderi, mogli da se zakunu u pravilo da se američka spoljna politika ne mijenja koja god da je administracija na vlasti. To je kao ogroman brod koji je zauzeo određen pravac. Potrebno je da se pokrene komplikovani i dugotrajni mehanizam kako bi brod skrenuo za pedalj s odavno utvrđene putanje. Nijesu se zato mnogo ozbiljno uzimale Trampove riječi kad je u žaru izborne kampanje govorio da će isušiti "zapuštenu močvaru", kako je opisao mjesto u zapadnom dijelu američke prijestonice gdje se nalazi čuveno utvrđenje svima znano kao Stejt department.

Kako je vrijeme odmicalo, tako su Trampovi tvitovi, njegova postavljenja i razgovori sa svijetom sve više sluđivali Fogi Botom. Sve ono na čemu su se školovale generacije američkih diplomata postalo je irelevantno. Trampa ne zanima međunarodni poredak zasnovan na pravilima koje je SAD stvarao proteklih sedam decenija. On ne preza od toga da ohrabri raspad vojnih saveza, trgovinskih ugovora, političke integracije i pravni okvir posljeratnog poretka, upozoravaju pojedini analitičari.

Vožnja u kontrasmjeru

Postalo je potpuno jasno da je vožnja u kontrasmjeru uveliko počela i u Fogi Botomu tek kada je Tramp za ministra spoljnih poslova imenovao Reksa Tilersona, čija kompanija posjeduje prava bušenja nafte na 26 miliona hektara zemlje u Rusiji. Tilerson će biti prvi ministar spoljnih poslova koji ima bolje i bliže odnose s ruskim predsjednikom nego s predsjednikom svoje zemlje.

U društvu s Putinom proveo je više vremena nego svi američki predsjednici zajedno, Moskva ga je odlikovala Ordenom prijateljstva Rusije, na njegovo postavljenje sa mnogo više blagonaklonosti gleda se u Rusiji nego u njegovoj domovini. Kao šef diplomatije, Tilerson bi mogao da prekine kontinuitet u američkoj spoljnoj politici koji je ušančen još od Hladnog rata, procjenjuje Moskovski centar Karnegijeve zadužbine, a prenosi Politiko.

Zaokret će se desiti ne samo u nastupu prema Moskvi već će se i šire fokusirati na nacionalne interese SAD više nego na ideologiju.

Otkako su prvi trampovci ušli u Stejt department u izvidnicu, na svakodnevnim redovnim konferencijama za štampu nastala je pometnja. Niti je portparol ministarstva Džon Kirbi u stanju da prokomentariše poteze Trampa i njegovog tranzicionog tima niti novinari mogu da se snađu u ovom neobičnom trenutku, kad stara, aktuelna administracija ima još neki dan da tjera svoju politiku, dok Trampov tim najavljuje nešto sasvim suprotno.

Ruši se 'kula od karata'

Iz transkripta s ovih sastanaka, koji već duže od jedne decenije stižu redovno na moju e-mail adresu, može se gotovo omirisati napetost koja vlada u sali za novinarske razgovore sa Stejt departmentom. Sve čime su dosad poučavani pripadnici sedme sile ruši se kao "kula od karata" mada se ni u ovom fiktivnom političkom TV serijalu ne predviđa takav vašingtonski zaokret kakav se upravo odigrava pred našim očima.

Sam Džon Kirbi već je spakovao kofere i spreman je da od 20. januara, kad je prestao njegov angažman u Stejt departmentu, počne da traži novi posao. Do petka su svi ambasadori koje je Barak Obama iz političkih razloga postavio na to mjesto morali da se vrate kući. Njima je specijalnim pismom još u decembru prošle godine naloženo da podnesu ostavku, a tim D. Trampa izričito je rekao da ovog puta neće nikome izaći u susret niti će se bilo kome produživati ambasadorski mandat na još nekoliko mjeseci.

To je, prema Kirbijevim riječima, uobičajena praksa prilikom promjene administracije, pa se ovo što se dešava u Stejt departmentu ne može nazvati ni hajkom ni čistkom. I Obama je učinio isto kad je postao predsjednik. Od ukupnog broja američkih ambasadora 30 odsto ih je na ta mjesta postavljeno iz političkih razloga, dok su 70 odsto šefova misija u inostranstvu karijerne diplomate. Za njih zasad nema zime, tvrdi Kirbi, koji objašnjava da je smjena na ambasadorskim mjestima i političkim pozicijama u Stejtu deo demokratskog procesa: izabran je novi predsjednik, one koje je imenovao stari predsjednik smijeniće imenovani od novog predsjednika. Onako kako je glasao narod.

Lov na vještice

Ali, među demokratama se govori i o "lovu na vještice", u koji se, navodno, sprema da pođe Tramp čim stupi na dužnost. Nedavno je grupa demokratskih kongresmena zatražila od Kirbija da spriječi pokušaje da se u Stejt departmentu prave (crne) liste službenika koji nijesu po ukusu novih vlasti. Jedna takva lista zatražena je od Ministarstva za energetiku. Na spisku za eventualni otkaz, kako je tada protumačeno, našli bi se svi službenici koji su učestvovali u prikupljanju podataka o štetnim uticajima industrije i naftnih bušotina na klimatske promene. Organizacija za očuvanje porodice takođe je pisala Trampu da bi od njega tražila da iz Ministarstva spoljnih poslova izbaci sve diplomate koje podržavaju LGBT zajednicu ili sami pripadaju homoseksualnoj populaciji.

Novoizabrani predsjednik, međutim, žali se da su obavještajne službe krenule u "lov na vještice" kad su počele da tvrde da iza hakerskih napada na SAD za vrijeme predsjedničkih izbora stoji Rusija. Kasnije se saglasio s ovom ocjenom, ali je dodao da SAD hakuju svi, a ne samo Rusija. Po Trampu, "demokrate su toliko bijesne što su izgubile ove izbore da su krenule u politički lov na vještice".

I Ambasada Rusije u Londonu priklonila se Trampovoj kvalifikaciji, pa je optužila Borisa Džonsona, britanskog ministra spoljnih poslova, da se priprema za "lov na vještice" protiv Moskve, koju London optužuje za hakerske napade. U modernoj diplomatiji još nije zabilježeno da se predsjednik SAD slaže s Moskvom kad govori o potezima američkih obavještajnih službi. Sa druge strane, očekuje se da Kongres bude velika prepreka postavljanju Trampovih ambasadora.

Ambasade u mnogim djelovima svijeta mogle bi da ostanu na nivou otpravnika poslova do daljnjeg. Kako će se u tom mutnom lovu, gdje se ne zna više ko je vještica, a ko lovac, popuniti utvrđenje u Fogi Botomu kad za nekoliko dana iz njega izađu najkrupnije ribe? Da biste dobili odgovor na ovo pitanje, čekajte sljedeći tvit Donalda Trampa.

Al Jazeera

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR