8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ispaštaju li ruski građani zbog rata? Izgleda samo poneki...

Izvor: EPA

Stav

Comments 0

Ispaštaju li ruski građani zbog rata? Izgleda samo poneki...

Praktično nijedan ruski državljanin koji ima rodbinu u Ukrajini nije nazvao svoje rođake s riječima sažaljenja ili moralne podrške. Ponavljam, u višemilionskoj Ukrajini niko nije dobio poziv podrške ili nekog saučešća iz Ruske Federacije. Za njih je istina ono što čuju na prvom programu ruske televizije.

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Ruski građani do ovog trenutka još nisu istinski osjetili posljedice podržavanja Kremlja u pohodu na Ukrajinu. Podsjetimo, prije upada u Ukrajinu, Putin je počeo dotad neviđenu anti-ukrajinsku informacijsku kampanju kako bi dobio podršku građana za zločinački plan uništenja ukrajinske nacije. Moskva je u toj propagandi uspjela pa je poslije početka ruskih bombardovanja ukrajinskih gradova nivo društvene podrške Putinu skočio do nevjerovatnih 83%.

Tako smo mislili i prilikom okupacije Krima - to je samo odluka Putina, ne i ruskog naroda. Ipak, Rusiju je nakon toga zahvatila potpuna euforija. Rejtinzi lidera skočili su ka nebu, a ruski građani poludjeli u mesijanskoj ulozi im je 'dodijelila' državna televizija. Vidite, od tada pa do danas - nivo ruskog šovinizma je urnebesan. 

A od šovinizma se bolest samo širi...  Većina je sada uz Kremlj u potrazi renoviranja veličanstva Rusije u svijetu. Njih uopšte ne zanima da njihovo renoviranje rezultira uništenjem državnosti mnogih zemalja i ubistvom mnogo nevinih ljudi.

Njemački kancelar Olaf Šolc je ipak izjavio da je za rat u Ukrajini odgovoran Putin, ne i ruski narod te da nema smisla uskraćivati im pravo putovanja u evropske zemlje.

Koliko god svi mi priželjkivali da je Šolc u pravu, bojim se da su ruski narod i Putin sada jedinstvena cjelina. Shodno tome, uticaj sankcija i odgovornosti za Zlodjela u Ukrajini treba da trpe ne samo šef Kremlja i njegovo blisko okruženje, nego i svi koji podržavaju politiku sijanja mržnje. Zabrana ulaska u EU  obeshrabrila bi Moskvu da nastavi agresiju.

Jedni da pate, drugi da putuju

Kremlj se obrušio na evropske političare, uključujući lidere država EU zbog njihovog poziva da se Rusima zabrani pristup Zapadu dok Rusija ne okonča invaziju. Moskva misli da ova zabrana nema perspektivu, računajući na svoje prijatelje u Mađarskoj i Njemačkoj. Ali poslije neisprovociranog ruskog vojnog napada na Ukrajinu, zemlje u susjedstvu RF, koji dobro shvataju realnost proširenja ruske invazije čak na zemlje EU izjavili su da je ulaz u Evropu za ruske građane privilegija, a ne ljudsko pravo. O tome govori premijerka Estonije, zemlje pod svakodnevnim nišanom ruske vojske. Šef finske vlade takođe upozorava da nije u redu da dok Rusija vodi brutalan agresivni rat u Ukrajini, Rusi mogu slobodno putovati Evropom.  

Još jedan paradoks vrijedan spomena jeste što je u ruskoj okupatorskoj vojsci najviše regrutovanih iz siromašnih krajeva ili redova nacionalnih manjina.

Recimo, iz malih republika na Sibiru ili Kavkazu 300 puta je više poginulih ruskih vojnika nego iz Moskve iz Petersburga. U republici Burjati živi 44 hiljada ljudi, a u Moskvi 12 miliona!! Kremlj u naručje smrti u Ukrajini baca male narode za koje većina evidentno i ne mari.

Nekad je to činio Slobodan Milošević, mobilizirajući prvo pripadnike nacionalnih manjina Vojvodine i tek kasnije predstavnike većinskog naroda. Jasno je da svaki ljudski život ima vrijednost, ali manjinski narodi koji nikad nemaju profita od ratnih dešavanja su često na granici preživljavanja, pa je ovo još jedan dokaz neljudskog stava prema njima kao topovskom mesu.

Moskva ratuje preko leđa siromašnih, da kremaljskom rukovodstvu i glavnom gradu slučajno ne poremeti mir. Ali i ovo Zlo će se vratiti Putinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR