16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Politički inženjering na Policijskoj akademiji

Izvor: linkedin.com

Stav

Comments 0

Politički inženjering na Policijskoj akademiji

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Nebojša Mrvaljević, izvršni direktor Foruma slobodnih građana „Luča“

U odnosu na prethodne informacije o PA iz kojih je jasno zašto je Akademija u proteklim godinama bila u središtu događanja i zašto je predstavljala i još uvijek prestavlja metu za dominaciju pojedinih političkih struktura sa nečasnim namjerama, a u sadašnjem trenutku svakako URA-e koja svoje namjere sprovodi preko ministra Adžića, predsjednika Upravnog odbora Zorana Miljanića i VD direktora Vladimira Stanišića.

Najavljena sjednica UO na kojoj su trebale da se dese odluke kojima se postupa po nalozima prosvjetne inspekcije sa devet mjeseci zakašnjenja se i desila i donesena je odluka kojom se mijenja važeći pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Taj pravilnik je donesen po hitnom postupku tri dana prije smjene vlasti 30.11.2020. godine i sada bi neko pomislio da se sa zakašnjenjem ali ipak donijela ispravna odluka kojom se ispravljaju neki nedostaci iz prošlosti (zakašnjenje je namjenski sprovedeno zbog stvaranja uslova za izbor pogodnog kandidata). Na žalost to nije tako, već je opet u pitanju zloupotreba i to sada mnogo veća iz razloga što je svjesno i namjerno učinjena.

Pravilnik o sistematizaciji ili ono što je u njemu predmet promjene je izmjena samo jednog člana kojim je za direktora Akademije predviđeno radno iskustvo od 7 godina umjesto 5 kako je to bilo predviđeno prethodnim Pravilnikom. I sve bi to bilo u redu jer se usaglašavanje Pravilnika o sistematizaciji sa Opštim zakonom o obrazovanju i suštinski odnosi na uslove koji su propisani za direktora obrazovne ustanove, ali nalaz prosvjetnog inspektora je jasan i ukazuje da se kompletan pravilnik mora usaglasiti sa zakonom, a ne samo taj član.

Šta je sporno u čitavom postupku?

Važeći Pravilnik ne samo da nije usklađen sa zakonom već nije ni u skladu sa Obrazovnim programom Akademije na koji se Pravilnik i poziva ili oslanja kada su u pitanju propisani posebni uslovi za pojedina radna mjesta. Pa tako na primjer (a ovo je samo jedan primjer za nastavnika, ima ih još) za nastavnika Pravne grupe premeta Obrazovnim programom predviđeno je da nastavnik mora imati VIII nivo obrazovanja (doktor nauka) dok je Pravilnikom o sistematizaciji predviđen VII nivo obrazovanja. Kršenje Opšteg Zakona o obrazovanju i vaspitanju se može vidjeti u Pravilniku o sistematizaciji na primjeru radnog mjesta knjižničara gdje je predviđen IV nivo obrazovanja iako mu je propisana obaveza polaganja stručnog ispita za izvođenje nastave koji mogu polagati isključivo nastavnici i stručni saradnici sa VII nivoom obrazovanja.

Iz ovoga je jasno da je Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta na Akademiji po više osnova suprotan zakonu. Kako je jedan takav pravilnik mogao dobiti saglasnost ministarstva Prosvjete i stupiti na snagu u to nećemo ulaziti jer bi posegnuli u dalju prošlost i ne bi došli do suštine trenutnih dešavanja na Akademiji.

Umjesto da se ružna prošlost ispravlja, a rad ustanove uvodi u normalne tokove postojeća garnitura na čelu sa Zoranom Miljanićem i VD direktorom Stanišićem po hitnom postupku mijenja samo dio Pravilnika koji se odnosi na uslove za izbor direktora dok su u potpunosti zanemarene promjene koje su neophodne i za druga radna mjesta da bi Pravilnik mogao zadovoljiti osnovni uslov i biti u skladu sa važećim propisima.

Po dostupnim informacijama, članovi UO bili upoznati sa navedenim od strane predstavnika zaposlenih koji je i tražio da se sve uočene nepravilnosti otklone pozivajući se na Rješenje prosvjetne inspekcije koja je navela neophodnost usaglašavanja kompletnog Pravilnika, UO je ovakav akt je usvojio većinom glasova nastavljajući sa svjesnim kršenjem Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju i Obrazovnog programa Akademije. Da stvar bude još gora za ovakav protivzakoniti Pravilnik su osim predsjednika Upravnog odbora Miljanića, glasali i predstavnici ministarstava prosvjete Jovana Ostojić i Ćazim Fetohović i pored toga što je njima po prirodi posla ova materija bliska.

Motiv je jasan, suštinske i stvarne promjene nijesu bitne već isključivo stvaranje uslova da se po hitnom postupku raspiše konkurs za izbor direktora kojim će se u postojećim okolnostima uloviti u mutnom i Vladimir Stanišić izabrati za direktora, čime će se URA u konačnom ustoličiti u ovom političkom i institucionalnom nasilju po istoj mantri prethodnika, a u svrhu kontrolisanja selekcije i prijema na školovanje njima podobnih kandidata.

Ovim obavještavamo Ministarstvo prosvjete i ministra Vojinovića, koje daje saglasnost na Pravilnik, pa je na ispitu i njihovo zakonito postupanje i pitanje je da li će na ovakav jedan Pravilnik dati saglasnost i postupiti na identičan način kao i njihovi prethodnici čime će nedvosmisleno pokazati sav svoj zakonski, reformski i profesionalni potencijal. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR