7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministarstvo finansija Rusije predviđa pogibiju 134,5 hiljada ruskih vojnika u 2023-oj!?

Izvor: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Stav

Comments 1

Ministarstvo finansija Rusije predviđa pogibiju 134,5 hiljada ruskih vojnika u 2023-oj!?

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Oslobođeni teritoriji u regiji Harkiv strašno su stradali tokom ruske okupacije. Ispada da masovna ubistva u Buči nijesu nekakav izuzetak. Samo u jednoj novoj grobnici, na periferiji tek oslobođenog grada Izjum pronađeno je na jednom mjestu više od 450 leševa ukrajinskih građana sa tragovima mučenja. Ruska okupatorska horda terorisala je stotine Ukrajinaca iz Izjuma, koji su umirali u teškim mukama.

Ovaj grad od 50 hiljada stanovnika potpuno uništila ruska artiljerija i avio-bombardovanje. To je nova ukrajinska Gernika, koju su uništili ruski fašisti - rusisti. Predsjednik Vladimir Zelenski, koji je lično došao da podigne ukrajinsku zastavu u oslobođenom gradu, bio je u šoku od onoga što je vidio. Svi koji zagovaraju mirovne pregovore sa Kremljom moraju prije svega doći u Izjum. Strahote koje bi vidjeli ostavile bi ih bez daha i sa samo jednom željom - sve te gmazova u odijelu ruskih vojnika treba tenkovima proganjati do ruske granice i što snažnije kazniti tu hordu koja je došla da oduzima živote ukrajinskog naroda.

Do danas je više od 54 hiljade okupatora dobilo jednosmjerne karte za pakao. I to je oficijelni podatak ukrajinske strane, koji je moguće vjerododstojno predočiti i potvrditi. Zapravo je poginulih ruskih vojnika i više. U jednom pismu ruskog Ministarstva finansija od 29. avgusta, spominjalo se 49 hiljada poginulih vojnika (što je mnogo više nego što pokazuje službena ukrajinska statistika u tom trenutku), za koje ruska država mora osigurati novčanu naknadu porodicama ubijenih na ukrajinskim ratištima. U drugom ruskom službenom dopisu, od prije pet dana, već je pisalo da je na ratištu poginulo 57 hiljada vojnika u oružanim snagama i više od 4200 pripadnika ruske garde. To je preko 61 hiljada poginulih.

Ministarstvo finansija RF planira da obezbjedi kompenzacijski novac za fiskalnu 2023. za poginulih 134,5 hiljade ruskih vojnika!? Kako vama djeluje takva matematika? Može li u normalnoj zemlji neko planirati pogibiju svojih 134,5 hiljada vojnika godinu unaprijed?! Šta znači ta neljudska kalkulacija? Pri tome nije isključeno da Ministarstvo financija RF razmišlja da bi ovaj broj poginulih mogao značiti jednak broj poginulih i civila na ukrajinskoj strani? Tužan način razmišljanja za homo sapiensa.

Zato službeni Kijiv želji što brže da pobijedi politiku i političare koji šalju svoju omladinu i muškarce da masovno ginu u Ukrajini, e da bi Moskva mogla pokazati svijetu svoju spremnost za žrtvovanje. Ali, budite sigurni, u ovaj kalkulaciji nema sinova kremaljskih činovnika ili narodnih poslanika koje sa pjenom na usnama traže vojno rješenje i produbljivanje agresije u Ukrajini. Tu čak nećete vidjeti omladinu Moskve ili Peterburga. To bi bilo preopasno za Putina i Kremlj. Uglavnom gine profesionalna vojska, dobrovoljci opijeni moskovskom propagandom rusizma, sinovi iz siromašnih porodica, gdje se smrt dočekuje kao mogućnost za dobijanje finansijske odštete i izlaza od dubokog siromaštva i gladovanja. Tu će biti i pripadnici nacionalnih manjina, za koje Kremlju nema posebne brige. Oni i tako žive negdje u Sibiru, u zapuštenim mjestima, gdje ionako svi pijanče i skončavaju u tuzi i neradu.

Nameće se pitanje kako završiti ovaj rat, a da što manje ljudi gine i djece strada. Nazire se samo jedan logični kraj – ukrajinskoj vojsci potrebno je još nekoliko važnih pobjeda, što će prinuditi Moskvu da sjedne za pregovarački sto i potpiše mirovni ugovor, prema kojem ruska vojska odlazi sa čitavog teritorija Ukrajine, o čemu govori međunarodno pravo i postojeći sistem međudržavnih odnosa. Neće biti tako lako ostvariti tih nekoliko vojnih pobjeda, ali je sasvim realno da do njih dođe ako ukrajinska vojska dobije od svojih saveznika još teškog naoružanja. Ono je potrebno danas, a ne sjutra ili prekosjutra.

Da smo sve potrebno dobili na vrijeme, rat bi sigurno već bio gotov. Neodlučnost, slabašnost i kukavičluk mnogih zapadnih lidera skupo koštaju sve nas. Treba razumjeti i da završetak rata označava kraj energetske krize. Moskva će u jednom trenutku morati da popusti i neće maltretirati evropske građane. Za izbjegavanje takvog, kritičnog stanja treba imati viziju. Hvala Estoniji, Poljskoj i Litvaniji koje daju sve od sebe da bi se Ukrajina mogla vojno suprotstaviti snažnoj ruskoj vojsci. Hvala SAD i Velikoj Britaniji, koje su dale Kijevu savremeno teško naoružanje i jako pomažu logistikom.

Hvala svima evropskim zemljama koje, svaka ponešto, daju za potrebe ratišta i ukrajinske privrede. Moramo, ipak, imati još mnogo više teškog naoružanja, koje ćemo pretvoriti u ubrzavanje završetka ruske agresije, od čega će profitirati ne samo Ukrajina, nego i čitav civilizovani svijet koji neće dozvoliti da u Evropi budu na desetine mjesta stradanja, poput onih u Buči i ubistava kao u Izjumu.

Agresori, na žalost, ne razumiju ljudske prijedloge za normalne razgovore, za njih su pojmljivi samo zvuci teškog oružja koje ih tjera da više razmišljaju o kategorijama mira, a ne o simbolima rata.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Pobjea

SLAVA UKRAJINI! SMRT FAŠIZMU - SLOBODA UKRAJINI!