13 °

max 20 ° / min 13 °

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 11°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kremlj razumije samo jezik snage

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 0

Kremlj razumije samo jezik snage

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska Federacija nasilno je deportovala na svoju teritoriju 1,6 miliona ukrajinskih državljana! Ukradeno je od svojih roditelja i u Rusiju odvedeno 400 hiljada ukrajinske djece! Moskva je okupirala ukrajinske područja koja vrijede 14 triliona dolara!

Samo je u Mariupolju u toku varvarskog ruskog bombardovanja ubijeno na desetine hiljade mirnih ljudi! Ukrajinska strana još nema pristup tom gradu, ali se s velikom vjerovatnoćom procjenjuje da u njemu poginulo ogromnih 80 tisuća ukrajinskih građana! A to je kao deset Srebrenica!

Ova kremaljska pljačka i razmjere uništenja ukrajinske države i njezinog stanovništva mogu se slobodno porediti sa zvjerstvima nacista u Drugom svjetskom ratu. Moskva je sada postala novi simbolom Z-la, na način na koji je to bio Treći Rajh. Niko od Ukrajinaca nikad neće oprostiti zločine ruske okupatorske vojske, koja je pobila toliko nevinih ljudi u Mariupolju, Donjeckoj regiji, Buči nadomak Kijeva, Izjumu u oblasti Harkiv...

Za ove zvjerske zločine mora uslijediti kazna međunarodnog suda, utemeljena na čvrstim pravnim obrazloženjima. Čitav svijet mora znati da će Putin i njegovo političko okruženje dobiti isto što i nacisti u Nirnbergu ili ratni zločinci iz bivše Jugoslavije u Hagu. Samo treba razumjeti da onaj ko sebe proglašava prijateljem Putina ni sam nije daleko odmaknuo od zločinačke filozofije.

Maskirana prijateljstva sa Rusijom i ruskim narodom treba ogoliti kao saradnju sa zločincem Putinom i njegovim sljedbenicima. Nikad Fjodor Dostojevskij, Pjotr Čajkovskij, Anton Čehov ili Nikolaj Gogolj, koji su i sami Ukrajinci ili imaju ukrajinske korijene, ne bi podržavali ovoga kolonizatora ukrajinskog naroda. A borci Prve, Druge, Treće i Četvrte Ukrajinske armije, koje su oslobodile Ukrajinu i pola Evrope od nacističke okupacije, ovoga bi kremaljskog uzurpatora koji se usudio da uništava Ukrajince iznijeli bi na bajonetima iz Moskve i pronijeli Rusijom, da svako zna ko je ubica, lopov i lažov.

Na zločinačku odluku Moskve da anektira četiri privremeno okupirane regije Ukrajine, Kijev se obratio NATO i zatražio prijem u Alijansu po ubrzanoj proceduri. Kremlj je spalio mostove za postizanje dogovora na političkom i diplomatskom nivou krenuvši putem okupatorskog preuzimanja tuđih teritorija.

Ukrajina ne ide u NATO da bi je Alijansa spasila, nego sa ciljem ostvarivanja dugoročne strategije, koja je prvi put uspostavljena još daleke 2001. Kijev je svjestan da prvo mora završiti ovaj rat, a poslije toga, kad bude obranjena na samo državna nezavisnost Ukrajine već i zapadne demokratske vrijednosti, članstvom u Alijansi osnažiće ovu organizaciju koja treba da obezbjedi mir i stabilnost na Evropskom kontinentu i šire. Danas 83% stanovnika Ukrajine podržava ulazak u NATO, a prije samo godinu bilo ih 55%.

Ukrajina je zahvalna svim državama članicama NATO koje su čvrsto zauzele principijelnu poziciju i otvoreno izrazile podršku njenom budućem učlanjenju. Kijev će uvijek pamtiti prijatelje koji su u teškim trenucima demonstrirali solidarnost i podršku evroatlantskom putu Ukrajine. Na ratištima Ukrajine danas se odlučuje može li pobijediti demokratija u globalnoj borbi, hoće li biti zaštićene sve granice evropskih zemalja i Evropa postati kontinent mira.

Uslovi za članstvo Ukrajine u NATO sazreli su odavno, čak prezreli. Ukrajina je postala važna čestica kompletnog evroatlantskog bezbjednosnog prostora. Kijev još nema garancije bezbjednosti saglasno članu 5 Statuta NATO, ali se, paradoksalno, sve zemlje Alijanse nalaze pod sigurnosnim kišobranom Ukrajine i zaštitom njenih Oružanih snaga. Ukrajinski put prema učlanjenju u Alijansu je unikatan i traži brze odluke, kao u slučaju sa Finskom i Švedskom. Istovremeno, Moskva mora razumjeti da će Kijev i NATO zajedno odgovoriti Putinu u slučaju da Rusija ozbiljno zaprijeti upotrebom nuklearnog oružja.

Čak i samo oficijelni poziv Brisela Ukrajini za početak pregovora o pristupanju NATO može otrijezniti bezumnu Moskvu u njenom neadekvatnom ponašanju. Strah od ruskih ucjena može paralisati Alijansu. A Kremlj ne razumije drugi jezik, osim jezika snage.

Oružane snage Ukrajine sada daju primjer svojim savezničkim vojskama kako je moguće odoljeti ruskoj vojsci konvencionalnim oružjem na ratištima. Ulazak Ukrajine u NATO pojačaće njen bezbjednosni položaj i jako osnažiti pozicije Alijanse kao bastiona zaštite evropskih vrijednosti, garancije mira i prosperiteta na čitavom kontinentu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR