11 °

max 21 ° / min 11 °

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ugrožavanje izbornih prava i definisanih standarda rodne ravnopravnosti

Stav

Comments 0

Ugrožavanje izbornih prava i definisanih standarda rodne ravnopravnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Nebojša Mrvaljević 

Fokus političke javnosti Crne Gore je ovih dana usmjeren prema sprovođenju lokalnih izbora u 13 opština zakazanih za 23. oktobar 2022. godine. I po ko zna koji put, u većini izbornih kampanja koje se sprovode, dominiraju teme i narativi koji imaju vrlo malo dodirnih tačaka sa lokalnim zajednicama, njihovim problemima i načinima rješavanja, ostvarivanjem prava građana na lokalnom nivou i njihovo nadograđivanje sa ciljem olakšavanja svakodnevnog života i funkcionisanja.

Partitokratija postaje stega i okov za ostvarivanje demokratskih uslova i standarda u kojima bi se ovi, lokalni, a sjutra i parlamentarni izbori sproveli.

Svjedočimo grubom kršenju zakona i akcijama koje su u potpunoj suprotnosti sa usvojenim javnim politikama od strane dijela opštinskih izbornih komisija (OIK), kojima je partijski interes bitniji od slova zakona i propisanih standarda.

Podatak da je 24% izbornih lista na predstojećim lokalnim izborima nezakonito proglašen od strane OIK mora biti alarm za sve aktere društvene scene u Crnoj Gori!

Zahvaljujući naporima Analitičkog tima Centra za demokratsku tranziciju (CDT) koji je utvrdio nezakonitosti kod 23 liste i to: Kolašinu 5, Plavu 4, Rožaju 3, Baru 3, Bijelom Polju 2, Plužinama 2, Danilovgradu 2, Žabljaku 1 i Pljevljima 1, svjedočimo gruboj zloupotrebi od strane opštinskih izbornih komisija (OIK), koje svojim nečinjenjem i odlukama suprotnim Zakonu o izboru odbornika narušavaju izborna prava građana!

Ove nezakonitosti se odnose na nepoštovanje odredbi Zakona o izboru odbornika (ZOIP) da na izbornoj listi mora biti najmanje 30% kandidata manje zastupljenog pola, i da među svaka četiri kandidata na listi mora biti najmanje jedan kandidat manje zastupljenog pola (član 39a).

Takođe Nacionalna strategija rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori 2021-2025 jasno definiše u Operativnom cilju 3 (Povećati nivo učešća žena i osoba drugačijih polnih i rodnih identiteta u oblastima koje omogućavaju pristup resursima i dobrobiti od korišćenja resursa) potrebu i mjere sa kojima se žele stvoriti preduslovi za njihovo učešće, kao i mjere kojima se žele osnažiti ove društvene grupe.

U slučaju kada liste imaju ove nedostatke i kad OIK nijesu reagovale i zatražile njihovo ispravljanje u propisanoj proceduri, neophodno je utvrditi krivičnu odgovornost, kako predsjednika, tako i članova izbornih komisija.

Pored toga neophodno je, da odmah, u jasnoj proceduri, Državna izborna komisija vrati izborne liste na doradu ili da OIK odbiju proglašenje takvih lista, jer nezakonite liste ne mogu učestvovati na izborima.

Sitno partijski interesi, personifikovani u članovima OIK imenovanih na osnovu partijske pripadnosti, a ne njihove stručnosti i integriteta, uzimaju danak izbornim pravima definisanim postojećim zakonskim okvirom.

Forum slobodnih građana „Luča“ traži i ohrabruje osnovna državna tužilaštva da preduzmu mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja povrede izbornih prava iz Glave XVI Krivičnog zakonika Crne Gore na predstojećim lokalnim izborima!

Smatramo neophodnim sprovođenje izmjena i nadogradnje izbornog sistema u Crnoj Gori sa ciljem jasnog unaprjeđivanja ostvarivanja izbornih prava građana kao ne odvojivog dijela opštih ljudskih prava!

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR