18 °

max 25 ° / min 18 °

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

20° / 15°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

24° / 15°

Subota

25.05.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Damnatio memoriae

Stav

Comments 1

Damnatio memoriae

„Drže se jarani, drže se zemljaci, opet su u modi osobeni znaci.“

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Nikolaidis

A. Dedić: Tko stoji iza mene

Prođe jedan Božić, dolazi drugi Božić, iako jedan Isus i dalje visi sa krsta, uskoro će (varam li se?) ramazanski post, u slavu još jednog Proroka. Svetac do sveca, a logika, uzvišena imenica koja dijeli Čovjeka od životinje, kleca samrtnim hodom po Balkanu, vapijući Razum. Zašto je Logika tolika rijetkost kod nas? Gdje se skrio taj razum, što je to Razum u mojoj Crnoj Gori? Ko je kriv zbog ludila koji je opasao maltene sve što hodaju na dvije noge.

Ne brinem za Životinje, ta blažena stvorenja ne čine greške, a njima se ne može pripisati logičnost, iako je odvajkada imaju u onome što čine. Jer sve čine razložno, ili, kako bi rekli ljudi; logično, a logiku nemaju. Ljudi moji, je li to moguće!!!

ZNANJE i RAZUM, te svete riječi Prosvjetiteljstva, danas su užasna kazna za one koji se njih drže. Onaj koji znanja nema, onaj koji ne odoli izazovima vremena u kome smo, đavolov je sin. Ali što to znači, koliko to pomaže ikome koji se znanja i razuma dosljedno drže. Ko ne odoli, jer se znanja i razuma odreći ne može, biva propao sirotan, opasna nevolja svakome ko laže, krade, špija, hohštaplera, kukumavči, ulaguje se i izigrava umiljate lakeje. Gomila, rulja koju zovu i Narod, danas u Crnoj Gori mijenja mišljenja redovitije nego što donji veš presvlače prostitutke u onim kuplerajima od ugleda.

U Boga, koji, na neki uzvišen način, jeste Istina i Ljubav, vjeruju i poneki koji drže do Znanja i Razuma. Ali su do krajnosti pokolebani. Zašto? Zato što danas u Boga najviše vjeruju i oni slabi duhom, oni koji za svoju životnu nesreću krive druge a ne sebe, nikada sebe. Nigdje više toliko šljama koliko ga proizvodi aktuelna crnogorska politika. Horor na djelu!

Helenski jezik kulture i gospodstva, linqua ponte e linqua ratio umire kod nas od neizlječive bolesti. Čvor tuge, koji se ne može razbiti, u meni guši preostalu Nadu i Humanost. Promijeniti se neću, makar Zvijeri posve nadvladale!

I što ćemo sad?! Jednostavno: nad razumnima, kojima je Knjiga važnija od molitvi i jadikovanja, sprovesti, što hitnije, što nemilosrdnije, politički diktat: damnatio memoriae. Bilo je toga dosta, ne zavrjeđujemo ništa bolje nego zaborav, sred ove buke i bijesa.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Anthropos

Pamtili bi oni veoma dobro da je nešto važno - kao pare, ili moć (vlast),... npr.? Što ovaj narod da upamti kada je zasut lažima i glupostima na dnevnoj bazi. Uništili su sve vrijednosti zbog bezvrijednog kleronacionalizma. Izdani od svih - počevši od lažnih "elita" do političara punih laži?