13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čekajući Patriot i tribunal za Zlikovce

Izvor: pixabay

Stav

Comments 0

Čekajući Patriot i tribunal za Zlikovce

Brigadir Timošin je neposredno dao zapovijed za lansiranje ubojitih krstarećih raketa X-22m3, kojima su ubijeni mirni građani Ukrajine. Naravno da će, kad bude formiran, posebni međunarodni tribunal suditi i onima koji su izdali naređenje Timošinu.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska Federacija produžava svoju politiku terorizma prema ukrajinskom narodu. Tako je 14. januara ruska vojska raketirala čitavu teritoriju Ukrajine. Pet ruskih teških bombardera TU-22m3 ispalili su krstareće rakete X-22 (bojeva glava 950 kilograma, maksimalni domet 600 km). Kad se ovakvim raketama gađa cilj na ivici maksimalnog dometa, ona može promašiti nekoliko stotina metara. Ukrajinska strana još ne raspolaže sisitemima koji mogu srušiti raketu ovog tipa. To može samo sistem „Patriot PAC-3“ ili „SAMP-T“.

Sve vrijeme ruske invazije, rakete X-22 nesmetano ruše ukrajinsku infrastrukturu i ubijaju ukrajinske građane. Ruski  zločinci pogodili su, gađajući sa teritorije regije Kursk, višespratnicu u 1,5 milionskom gradu Dnjipro. Zgrada se urušila od jačine udara rakete koja može nositi i nuklearnu glavu. Zasad, informacije su da je poginulih više od 20 i 37 nestalih, 73 ljudi ranjeno je, a 38 uspjele su spasiti službe civilne zaštite. U teškim zimskim uslovima uništeno je 236 stanova i više od 400 osoba treba negdje preseliti.

Ovo je ratni zločin ogromnih razmjera. Počinili su ga piloti ruskog teškog bombardera TU-22m3, iz gardijskog puka teških bombardera broj 52, iz grada Šajkovka. Komandant ovog puka je brigadir Oleg Timošin. Bombarderi Timošinovog puka  27. juna prošle godine raketirali su trgovinski centar „Amstor“, u ukrajinskom gradu Kremenčuk. Tada je poginulo 20 osoba, više od 30 jednostavno je nestalo, a više od 60 ranjeno. Brigadira Olega Timošina možemo stoga smatrati jednim od najvećih ratnih Zločinaca u ruskoj vojsci. Zbog ratnih Zločina u Ukrajini njega je moguće osuditi relativno brzo.

Prethodno, međutim, ministar pravosuđa Njemačke Mark Bušman treba da prestane da se protivi stvaranju posebnog međunarodnog tribunala UN za zločine rata u Ukrajini. Kao pravnik on mora da zna da postojeći međunarodni tribunal UN ne može razmatrati sve vrste zločina počinjenih u toku ruske invazije u Ukrajini. Isto važi za neke od njemačkih zastupnika u Bundestagu koji zagovaraju stav kao i ministar Bušman, navodno zbog toga što su ponosni na postojeći sud za ratne zločine. Prreviđajući da taj sud ne može suditi za sve oblike kršenja međunarodnog ratnog prava.

Brigadir Timošin je neposredno dao zapovijed za lansiranje ubojitih krstarećih raketa X-22m3, kojima su ubijeni mirni građani Ukrajine. Naravno da će, kad bude formiran, posebni međunarodni tribunal suditi i onima koji su izdali naređenje Timošinu. Ali njihovo će suđenje potrajati nešto duže. Ratni zločini ne zastarijevaju pa će svi zlikovci u ruskoj vojnoj uniformi, od pilota bombardera do najviših vojnih zapovjednika u Generalštabu i Ministarstvu obrane RF, završiti na optuženičkoj klupi i svako će dobiti svoje.

Tokom 14. januara Ruska Federacija ispalila je 38 raketa različitih tipova. Srušeno je 25. Neke vrste ruskih balističkih i krstarećih raketa, kao što rekoh, ukrajinska strana ne može pogoditi protivraketnim sistemima kojima sada raspolaže. Čak ni nakon dobijanja povelikog broja zapadnih kompleksa protivavionske i protivraketne odbrane. Već dugo ukrajinska strana traži najefikasniji i protiv tih raketa jedini učinkovit sistem „Patriot“, ali ga još nije dobila. Prvi kontingent doći će tek za nekoliko mjeseci, a dotad Ukrajina je primorana da gubiti na stotine nevinih civila.

Ovaj rat treba što hitnije završavati, a bez teškog oružja ukrajinska strana to ne može uraditi. Sada za to oružje moramo moliti SAD, Njemačku i druge zemlje. A, u stvari, mi smo ovo oružje već imali. Sada molimo za nekoliko stotina teških tenkova i još toliko srednjih i lakih, a 1991. imali smo ih, različitih modela, nevjerojatnih devet hiljada. Svega toga smo se odrekli na zahtjev Evropljana i SAD, da ne pominjem nuklearni potencijal koji je tada bio deset puta veći nego kineski. Zauzvrat tražili smo i dobili garanciju našeg teritorijalnog suvereniteta. I što sada? Kancelar Šolc vaga da li će isporuka teških tenkova Leopard 2 uticati na eskalaciju rata. Možda Berlin želi da ukrajinski vojnici i mirni stanovnici ginu decenijama, pošto se bez teškog oružja neće moći osloboditi privremeno okupirana područja?

Na zasjedanju Savjeta Bezbjednosti UN posvećenom ruskoj invaziji na Ukrajinu kineska strana osudila je slanje vojne pomoći Kijevu, jer ona navodno ne pomaže postizanju mira. Ako Peking želi mir zašto nijednom nije zatražio da se ruska vojska vrati kući i napusti sav okupirani ukrajinski teritorij. Ruska strana ubija na hiljade civile u Dnjipru, Kremenčuku, Buči, Mariupolju, a Kina šuti kao da se ništa nije desilo. Do kojeg trenutka je Kina spremna potajno podržavati agresora ili smatra agresiju metodom vođenja međunarodne politike?

To osuđuje Povelja UN i postojeće međunarodne konvencije, pa bi članica UN i stalna članica Savjeta Bezbjednosti napokon morala voditi računa o namjerama Moskve da uništi Ukrajinu kao jednu od 51 države osnivača UN, koje su stvorene zaslugom zemalja-članica Antifašističke koalicije, u kojoj je ukrajinski narod dao najveći doprinos u borbi sa nacističkom Njemačkom i njenim saveznicima- 10 miliona poginulih i 14 miliona demografskih žrtava, što čini više od polovine ukupnih gubitaka bivšeg Sovjetskog Saveza.

Ideolog i naredbodavas Zločina Vladimir Putin dobio je odličje od svog balkanskog prijatelja Milorada Dodika, koji je opet iznio staru i opasnu tezu da „svi Srbi moraju živjeti u jednoj državi“. Satom je platformom svojevremeno Slobodan Milošević krenuo u ratove u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Znamo kako je neslavno završio Slobodan Milošević. Nije isključena ista sudbina za Vladimira Putina i Milorada Dodika, makar se sada ujedinjavali zlikovci svih zemalja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR