8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Laž da je Krim uvijek bio ruski

Izvor: epa

Stav

Comments 1

Laž da je Krim uvijek bio ruski

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Takozvani „stalni predstavnik republike Krim kod predsjednika RF“ Georgij Muradov izjavio je da će miješanja u status Krima završiti za zemlje zapada katastrofom, jer je to poluostrvo po njegovom mišljenju „koljevka ruske civilizacije“. Da to kaže neki polupismeni propagandista sa kremaljske televizije bilo bi razumljivo. Za ruske šoviniste je Rusija i tamo gdje raste drvo breza. Ali znamo da je Muradov predstavnik okupacijske administracije na Krimu.

Bio je poslan iz Moskve da bude podpredsjednik ruske okupatorske vlade Krima. On piše u svojoj biografije da je doktor povijesti, pa bi morao baratati makar početnima ali objektivnima saznanjima o toku svjetske i nacionalnih istorija, iako je duboki ruski šovinista, a etnički samo napola Rus, pošto mu je tata Jermen. Kao, uostalom, i ministru vanjskih poslova RF Sergeju Lavrovu, koji da bi bio više povezan sa svojim etničkim porijeklom, potajnim je vlasnik najvećih rudnika zlata u Nagornom Karabahu, pokrajini koju je okupirala Jermenija u prvoj polovini devedesetih godina prošlog vijeka, a sada je Azerbejdžan vojnim akcijama polako vraća u svoj državno pravni prostor.

Muradov je u dosta bliskim odnosima sa Lavrovom ne samo po etničkom porijeklu, nego kako nekadašnji ambasador na Kipru, dok je aktuelni šef ruske diplomatije bio šef misije RF u UN u Njujorku.

Vidimo da svi okupatorski službenici na Krimu koriste falsifikovanu tezu da je, navodno, poluostvo uvijek pripadalo Rusiji. Takve gluposti, osim Moskve i Peterburga, niko od istoričara neće se usuditi da saopšti. Ovi pseudo istoričari već duže vrijeme prodaju svom narodu i drugim zemljama priču kako je Rusija uvijek bila prisutna na Krimu, što apsolutno nije tačno.

Prva velika laž je da je „Krim koljevka ruske civilizacije“.

Misli se na 988. kad se Veliki Kijevski knez Volodimir pokrstio u Krimu i uzeo za ženu Anu, kćerku Vizantskog cara Vasilija II. Poslije toga knez Volodimir vratio se u Kijev i pokrstio svo stanovništvo Kijevske države Rus. Pri tome, u Kijevu, Černigivu, Perejaslavu i drugim gradovima gdje je živio titularni narod Rusi sve je prošlo brzo i bez ekscesa. Istovremeno je u Novgorodu, Pskovu, Smoljensku bilo puno buna i kijevska vojska morala je prisiljavati lokalno stanovništvo koje je sebe nazivalo Ruskije da primi Hristovo učenje. Muradova treba podsjetiti da u to doba Moskve nije ni bilo (osnovana je tek 1147.). Kijev od kojeg svoj početak vodi Ukrajina, osnovan je 482. dakle 665 godina ranije od postanka Rusije.

Falsifikator istorije Vladimir Putin želi podvaliti da je Kijev koljevka ruskog naroda, a ne zna da su Ruskije bili formirani kao mješavina domaćih naroda finsko-ugarskog porijekla i djelimično lokalnih istočnih plemena Balta sa Slovenima koji su došli na tlo današnje Rusije sredinom 8. vijeka iz Poljske. To su plemena Vjatiči koji su se preselili u basen rijeke Moskva i južnije, Sloveni u regiju oko sadašnjeg Novgoroda i Tveri, Kriviči oko sadašnjeg Pskova i Smoljenska.

U to doba već 300 godina funkcionisala je prva Kijevska država koja je ujedinila autohtona slovenska plemena u srednjem toku rijeke Dnjepar. To su bili prvi slovenski savezi Anta i Sklavina i njihovi potomci, plemena Poljana, Drevljana, Siverjana, Volinjana, Bijelih Hrvata, Uljiča i Tiverca. Tako da ni Vladimir Putin, koji vuče svoje porijeklo iz regije Tveri, ni Muradov, ni Lavrov, koji su postali propagandisti šovinističke politike Kremlja nemaju nikakav odnos prema Kijevu i Velikom knezu Volodimiru Krstitelju. Stanovništvo prostora oko rijeke Moskve primilo je hrišćanstvo tek 200 godina poslije Kijeva i etnički nema nikakve veze sa Ukrajincima kao direktnim potomcima prvih autohtonih Slovena - Anta i Sklavina.

Drugo – u posljednjih 3200 godina odkad tačno znamo koji su narodi živjeli na Krimu, Rusko carstvo okupiralo je poluostrvo tek 1783. I tek tada Peterburg je počeo naseljavati Krim stanovnicima iz dalekih ruskih gradova i sela. U sastavu Ruskog carstva Krim je bio 134 godine, do njegovog pada 1917. Poslije je tri godine bio građanski rat tokom kojega je vlast više puta prelazila iz jednih ruku u druge. 1921. Krim je postao autonomna republika u sastavu Ruske Federacije i bio je to do 1954. Ali 1941- 1944. poluostrvo je bilo pod nacističkom okupacijom. Sve zajedno, dakle, Krim je bio pod Rusijom 164 godine. Krajem februara-sredinom marta 2014. RF okupirala je poluostrvo i pokušala da proglasi aneksiju, poslije navodnog referenduma koji je bio sproveden za dvije nedjelje, pred cijevima ruskih automata.

Za poređenje - plemena Kimerijca gazdovala su Krimom pet stoljeća – od 12. do 7. vijeka prije Hrista. U ovo doba u planinski dio poluostrva dolaze plemena Tavra sa teritorije sjevernog Kavkaza. Po njima je Krim često imao naziv Tavrida. Potom, tokom više od 900 godina na Krimu su većinom bila plemena Skita. Početkom 3. st. njih su istisnula pridošla germanska plemena Gota. Kimerijci i Skiti su plemena iranskog porijekla. Krajem 4. st. n. e. na Krimu se pojavljuju Huni, kao prvi turkofoni narod koji je došao iz dalekih ravnica Azije. Od kraja 6. st. do kraja 9. st. na Krimu su bila dominantn turkofona plemena Hazara, i to oko trista godina. Od njih potiče autohtoni narod Krima – Karajime. Poslije pada Hazarskog kaganata na Krim nakratko dolaze Mađari, na proputovanju za Dunavske ravnice i Pećenige kao još jedan od turkofonih nomadskih naroda.

Od kraja 10. st. do sredine 12. st. istočni Krim i kanal između Crnog i Azovskog mora kontrolisala je kneževina Tmutarakanj, koja bila je pod upravom Kijeva i Černigiva 150 godina. Potom su Krimom 200 godina vladala turkofona nomadska plemena Polovci. Oni su bili preci sadašnjeg glavnog autohtonog naroda Krimskih Tatara. Nakon mongolskog osvajanja Krim postaje dio države Zlatna Horda sa centrom u gradu Saraj-Batu koji je bio osnivan u donjem toku Volge. 1449. stvara se Krimski Kanat koji se odvojio od Zlatne Horde. Ova država funkcionisala je 324 godine do ruskog osvajanja.

Treba takođe napomenuti da se još od 6. st. p.n.e. na obali Crnog mora na Krimu formiraju grčki gradovi-države od doseljenika iz starogrčkih država. Oni su bili povezani sa matičnim teritorijama mnogo stoljeća. Ovdje je dolazila i vojska Rimskog carstva, a kasnije bio je jak uticaj Vizantskog carstva.

Južni morski dio Krima bio je od sredine 13. st. do 1475. pod vlašću Đenove i Venecije. U južnim gorskim regijama Krima u to doba od potomaka germanskih Gota bila je formirana kneževina Feodoro. 1475. g. teritoriju ove kneževine kao i gradove pod kontrolom Đenove i Venecije preuzima turska vojska koja bila tu do kraja 18. st.

Od 1954. do 2014. godina Krim je bio sastavni dio Ukrajine, sa centrom u Kijevu kao nekad od10.-12. vijeka. Krim je, dakle, bio pod Kijevom ukupno 210 godina, a recimo pod Skitima 900 godina, pod Krimskim Tatarima 324 godine kao Krimski Kanat i pod njihovima direktnim rođacima Polovcima još 200 godina - ukupno 524 godine.

Rusko vladanje Krimom manje 170 godina u posljednjih 3200 godine daleko je od vječnosti. To bi doktor istorije Muradov trebalo da zna. Da ne pominjemo potpune neznalice istorije Putina i Lavrova.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bosnjacki Svet

Krim je vekovima od uvijek bio Osmanskog Carstva danasnje Turske.Napadon Rusije i citave Evrope sa SAD,Kanadon,Australijom Krim se vojnom silom uzima od Osmalija i pokljanja Rusiji a Muslimansko stamovnistvo se isterava za uvijek,To je kratka istinita istorija Krima sve drugo je rekla kazala.