16 °

max 22 ° / min 15 °

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

20° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusko Zlo treba zaustaviti na terenima Ukrajine i vratiti natrag u močvare Moskve i Peterburga

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 2

Rusko Zlo treba zaustaviti na terenima Ukrajine i vratiti natrag u močvare Moskve i Peterburga

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

13.-15. maja o.g. predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obavio je zvanične posjete Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji i Vatikanu. 

Brojni sastanci na najvišem nivou svjedočili su potpunoj i sveobuhvatnoj podršci Kijevu i spremnosti zapadnih država da podržavaju pravednu borbu ukrajinskog naroda do potpune pobjede, a to znači oslobođenje svih bez izuzetaka privremeno okupiranih ukrajinskih teritorija od strane ruske vojske. 

Kijev ne želi da zauzima nešto tuđe, ali i svoje, kako je propisano u svim međunarodnim konvencijama koje je prihvatila i oficijelna Moskva, neće dati.

Principi poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ostaju bazični za postojeći sistem međunarodnih odnosa i djelovanje svih međudržavnih organizacija, a Ukrajina kao zemlja utemeljivač Ujedinjenih nacija želi da oni budu sprovedeni i u odnosu na rusku vojnu invaziju na zemlju članicu svih postojećih važnih međuvladinih institucija u svijetu.

U toku obavljenih sastanaka i diskusija postalo je jasno da Ruska Federacija ne želi mirno da vrati zauzete silom ukrajinske prostore, zato sada ostaje samo opcija njihovog oslobađanja ukrajinskom vojskom što je predviđeno i prema postojećem međunarodnom pravu.

U glavnim evropskim prijestonicama svi su svjesni da rusku vojsku može vratiti natrag na svoju teritoriju samo vrlo pripremljena ukrajinska armija koja mora imati što više naprednog naoružanja.

To će omogućiti da se izbjegnu nepotrebni gubici u ljudstvu i relativno brzo i uspješno ostvari kontraofanziva koja će primorati Kremlj da povuče svoju vojsku na vlastitu teritoriju gdje joj je mjesto, a ne na nezakonit način u predjelima drugih nezavisnih država.

Tako je u toku sastanka predsjednika Zelenskog sa federalnim kancelarom Olafom Šolcom oficijelni Berlin objavio paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 2,7 milijarde eura. 

Ukrajina će dobiti od Njemačke 20 oklopnih borbenih vozila Marder, 30 tenkova Leopard 1, 18 teških haubica, 4 sistema protivvazdušne odbrane (PVO) IRIS-T-SLS i 12 jedinica za lansiranje raketa ovog sistema kao i veliki broj rezervnih projektila za ovaj napredni sistem PVO.

Francuska i Italija predali su Ukrajini najnapredniji sistem protiv raketne obrane (PRO) SAMP-T što je evropski modernizovani obrazac poznatog i efikasnog američkog sistema Patriot.

Uz pomoć Patriota ukrajinska strana počela je precizno rušiti ruske krstareće i balističke projektile i čak hipersonične rakete „Kinžal“, koje je Moskva hvalila kao neuništive zbog brzine svog leta.

U toku zadnjeg najvećeg ruskog raketiranja Kijeva u noći na 16. maj o.g. ukrajinska strana srušila je 6 ovih „neuništivih“ raketa „Kinžal“.

Francuska će takođe dati za Ukrajinu rakete dometa do 300 kilometara što je već uradila Velika Britanija. To može snažno promijeniti situaciju na bojištu. 

Od sada ruska strana na privremeno okupiranoj ukrajinskoj teritoriji nema mjesta da bi sakrila svoje zalihe oružja, municije, goriva, koji bi bili van dometa djelovanja projektila ukrajinske vojske.

Takođe Francuska će snabdjeti nekoliko ukrajinskih bataljona borbenim blindiranim vozilima i svojim mješancem lakog tenka i oklopnog transportera AMX-10 RC.

Osim toga ukrajinska strana opet je pokrenula pitanje dobijanja borbenih aviona za svoju vojsku.

Stvara se koalicija zapadnih zemalja koja će snabdjeti ukrajinske vazdušne snage naprednim avionima koji će pomagati da  ukrajinsko nebo bude sigurno od ruskih bombardovanja dalekosežnim projektilima mirnih ukrajinskih gradova i davati logistiku svojoj vojsci u efikasnoj realizaciji kontraofanzive.

Sada su na čelo ove avionske koalicije stali Velika Britanija i Nizozemska.

Američka strana takođe je poslala za Ukrajinu u Poljsku 31 teški tenk Abrams M1.

Dobro je da su zapadni ukrajinski partneri shvatili neophodnost da što bolje snabdiju ukrajinsku vojsku savremenim vrstima naoružanja.

Period kad je Ukrajina dobijala uglavnom sovjetske obrasce tenkova, oklopnih vozila i aviona polako prolazi.

I ova pomoć u sovjetskom oružju bila je dobrodošla i potrebna.

Sa takvim oružjem ukrajinski borci već su rukovali, tako da su ga mogli koristiti prvog minuta od njihovog dobijanja.

Ovo oružje odigralo je svoju važnu ulogu u odbrambenim borbama ukrajinske vojske. Ali za pokretanje napada na dobro pripremljenu i naoružanu rusku vojsku koja se već sprema za odbrambeni rat treba puno više zapadnih naprednih sistema naoružanja.

Tako ukrajinska strana polako prelazi uglavnom na zapadne standarde naoružanja što je važno kad bude dobila status kandidata, a poslije i članice NATO, a drugo ovo naoružanje će pomoći da se vrati kući do zuba naoružana ruska Zvijer koja je željna da zauzme još puno zemalja ako padne Ukrajina.

Rusko Zlo može se i treba zaustaviti na terenima Ukrajine i vratiti natrag u močvare Moskve i Peterburga.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

@Max Svako u sebi nosi neku iskru svjetlosti ali i tame. Svaka nacija pa i država na svijetu ima svijetle i mračne ideje, dobre ili zle ljude tako da postoji rusko zlo isto kao i američko ili japansko ili bilo koje. Zla ima svuđe tako da ne vidim išta sporno.

Max

Za Nemce sa kaze nacisticki zlo, nadjite neku bolju rijec or Rusko zlo, implicira da je sve sto je rusko uvijek zlo.