8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Za pobjedu nad ruskom vojskom neophodno je poraziti njihovu propagandu

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 0

Za pobjedu nad ruskom vojskom neophodno je poraziti njihovu propagandu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Sa vojnim napadom na Ukrajinu 24. februara prošle godine Rusija je počela svjetski informacijski rat. U principu informacijski rat podrazumijeva izlaganje događaja i informacije takvim činom da formira neophodnu tačku gledišta. Prije široke vojne invazije Kremlj je finansirao propagandističke programe u cilju širenja u svijetu ruske kulture uz moskovske narative. To je davanje novca za velike turneje poznatih operskih pjevača, cjenjenih baletnih kolektiva, kao i promocija ruskih narodnih plesova i pjevanja. Tu je, pored dramskog kazališta, filmska industrija, sport. Igrani filmovi kao Maša i Medved, koji stvaraju u svijetu pozitivne slike kulturnog razvoja ruskog društva i streme ka prihvatanju Moskve i Peterburga kao svjetskih gradova za zabavu, kulturne događaje i prestižne turističke destinacije. To je u svoje doba radio Hitler kad želio što više promovisati postignuća njemačke nacije. To je radio i Sovjetski Savez u doba Staljina i kasnije. Treba podsjetiti na pozitivno prihvatanje kulturnih obmana kod drugih naroda,  da bi kasnije (kad su nacisti i boljševici krenuli u napad na neku zemlju) na prvi pogled običnom čovjeku nije bilo jasno kako to takvi kulturni ljudi ubijaju druge narode. To sve zbunjuje u prve dane rata, kad treba hitna i odlučna reakcija na vojne napade. Svi se čude kako se to sve uopše moglo desiti. A baš tokom prvih i odlučujućih dana agresor je pokušavao realizovati svoju vojnu prednost uz faktor iznenađenja. Tako puno evropskih zemalja palo je u ruke agresora čak poslije samo nekoliko dana rata. Berlin i Moskva su na takav način materijalizovali svoja ulaganja u promovisanje njemačke i ruske odnosno multinacionalne sovjetske kulture.

U pripremanju vojnog napada na Ukrajinu Vladimir Putin takođe je planirao da ostvari vojnu pobjedu u nekoliko dana. Dakle, kada se čitav svijet čudio kako je to došlo do ratnog sukobljavanja ruske i ukrajinske vojske,  tada je sa sjevernog pravca dosta ruskih vojnih jedinica već ulazilo u okolinu Kijeva i krenulo prema centru glavnog ukrajinskog grada. Doduše svi oni bili su potpuno uništeni preciznom i odlučnom vatrom malobrojne ukrajinske vojske, ali kremaljski plan zamalo nije uspio. Moskovske informacijske laži o posebnoj vojnoj operaciji koja se, navodno, tiče samo teritorija Donbasa morali su dezorijentisati zapadni svijet i izbjeći operativno formiranja jedinstvene antiruske koalicije.

Moskva je preko svojih informacijskih resursa i spavača u sredini evropske politike uspjela onesposobiti hitnu vojnu pomoć Ukrajini uvukavši političke lidere niza zemalja u nepotrebne diskusije i  neefikasne izjave. Možemo se samo sjetiti kako je jedan od njemačkih ministara na molbu ukrajinskog ambasadora za konkretnu pomoć u borbi sa ruskim agresorom, o čemu se ranije deklarisao oficijelni Berlin, odgovorio  da to sada i nema smisla jer će Kijev pasti za koji dan. A ove informacije plasirali su kremaljski izvori u svjetski informativni prostor, što su njemački mediji od njih samo prepisivali. Tako je rusko informacijsko ratovanje u prvoj fazi napada na Ukrajinu bilo  vrlo uspješno.

Evropljane su ruski mediji ubijedili u brzi završetak rata poslije pada Kijeva, što bi navodno i bilo u njihovom interesu. Ruski plin, nafta, ugalj ostaju na usluzi zapadnih potrošača, a specijalna vojna operacija brzo će se završiti bez nekakvih velikih ljudskih gubitaka i velikih potresa u ekonomskom sistemu Evrope. Ovu izmišljenu priču Kremlj je prodao mnogim evropskim narodima i Moskva je bila zadovoljna početnim reagovanjem niza evropskih zemalja, posebno Njemačke i Francuske.  Sjećamo se da je Berlin tada predlagao Ukrajini vojnu pomoć u obliku pancira i kaciga. Neke druge zemlje nudile su medicinsku opremu, a Mađarska je zauzela principijelnu poziciju vojno ne pomagati Ukrajini da bi se brže završio  rat, tj. Kijev što skorije pao na koljena, a Budimpešta preko dogovora Orbana sa Putinom preuzela ukrajinsko Zakarpatje. Što imamo sada? Potpuna promjena pozicija Berlina i Pariza, a takođeri  niza drugih evropskih zemalja, samo bez promjene stava Mađarske. Ona je za mirno rješenje, ali ne traži da se ruska vojska vrati kući.

Na samitu G-7 u Hirošimi predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel zatražio je formiranje zajedničke evropske i svjetske politike protiv ruske propagande koja  širi u svijetu izmišljotine, promoviše rat i mržnju prema drugim narodima. Jednostavno, nema smisla svaki dan opovrgavati njihove laži. Ruski televizijski kanali i informativne agencije bili su zabranjeni u većini demokratskih zemalja. Ostali oni samo tamo gdje je bio veliki utjecaj ruskog kapitala i kremaljske politike.

Tolerancija prema ruskoj propagandi nije izraz demokratije i dobijanja alternativne tačke gledište. Tolerancija kremaljskih narativa je faktička podrška ruskoj invaziji, antihumanoj ideologiji ruskog fašizma - rusizma, prihvatanju ubistava mirnih ljudi, silovanja ukrajinskih žena, krađe ukrajinske djece. Sve su to obilježja ruske agresije protiv zemlje osnivača  Ujedinjenih nacija. Pobjeda nad ruskom vojskom nemoguća je bez ruskog poraza u svjetskom informativnom prostoru. Ideologija rusizma mora biti poražena na svima pravcima medija života. Formula informacijske pobjede nad moskovskom propagandom jednostavna je: široka diskreditacija u svijetu antihumane kremaljske politike, apsolutno obezvrjeđivanje ruskih ideoloških narativa, potpuna dominacija ljudskih i demokratskih vrijednosti koje u suštini promoviše postojeće međunarodno pravo.


Kremlj treba da se utopi u informacijskoj prljavštini koju je sam i porodio.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR