16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruske teroriste treba protjerati iz svakog kutka ukrajinske zemlje, jer oni svaki metar koriste za teror

Izvor: EPA/EFE

Stav

Comments 1

Ruske teroriste treba protjerati iz svakog kutka ukrajinske zemlje, jer oni svaki metar koriste za teror

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Rusija nastavlja da produkuje ratne zločine. Ruski vojnici sa 1. bataljonom 205. brigade iz grada Budjonovsk, regija Stavropol, u noć na 6. jun srušili su branu na hidroelektrani u Kahovci na rijeci Dnjepar. To je bio ciljani teroristički akt u odnosu na civilno stanovništvo koje u velikom broju živi duž ove rijeke.

Zbog ovog terorističkog djelovanja desetine gradova, sela i naselja uglavnom duž lijeve obale rijeke su potopljene. Ovo je postalo ekološka i tehnološka katastrofa planetarnog razmjera, a za to ruska strana mora snositi potpunu odgovornost. Kahovska brana Rusi su minirali još prošle godine, i sada je dignuta namjerno u vazduh s ciljem da stvori probleme za ukrajinske vojnike koji su spremni za kontraofanzivu u ovom pravcu. Rusko vojno rukovodstvo dalo naredbu za rušenje brane do kraja ne shvatajući katastrofalne posljedice ovog čina.

Sve brane u toku ratova imaju status zaštićenih područja što garantuju Ženevska konvencija 1949. i Dodatni protokol međunarodnih dokumenta. Član 56. Dodatnog protokola Ženevske konvencije iz 1977. kaže: „Radovi ili instalacije koje sadrže opasne sile, poput brana, nasipa i nuklearnih električnih elektrana, ne smiju biti predmet napada, čak ni ako su ti objekti vojni ciljevi.“

Cinično narušavanje ovih dokumenta mora biti osuđeno od svih zemalja. Ali niz organizacija daju još neodlučne komentare zbunjene izjavom press-sekretara Kremlja Dmitrija Pjeskova, koji za ovaj zločin okrivio ukrajinsku stranu. Peskov koji je na početku rata svima izjavljivao kako je ukrajinska strana sama granatirala svoje gradove i to su radili kako bi privukli pažnju međunarodne javnosti. Isti Peskov govorio je da su Ukrajinci sami faktički uništili Mariupolj. Taj lažov Peskov deset puta prije rata je izjavio da Moskva nema nikakve namjere da napadne Ukrajinu.

Kijev je pripremio akciju spašavanja civilnog stanovništva na teritorijama koje kontroliše ukrajinska vlada. Tome su bile posvećene posebna sjednica vlade i zasijedanje vrhovnog vojnog zapovjedništva. Kijev se obratio Ujedinjenim nacijama za hitno razmatranje pitanja ekološke katastrofe na Dnjepru na vanrednom zasjedanju Savjeta Bezbjednosti UN. Ukrajina je zatražila od svojih saveznika uvođenje dodatnih rigoroznih sankcija prema Moskvi, koja mora snositi potpunu odgovornost za zlodjelo na privremeno okupiranom ukrajinskom području, pošto je to ratni zločin ogromnih razmjera i zločin protiv čovječnosti. Istovremeno to je akt terorizma, a Rusku Federaciju je priznalo već niz zemalja za državu sponzora terorizma. Mnoge zemlje su skrenule pažnju što su posljedice rušenja brane na Dnjepru takve kao da je korišćeno oružje za masovno uništenje.

Vladimir Putin je politički nasljednik i pristalica Staljina koji digao u vazduh najveću hidroelektranu u SSSR i Evropi i jednu od najvećih u svijetu DniproGES, sagrađenu na početku tridesetih godina prošlog vijeka. Kad su se njemačke trupe približile ukrajinskom gradu Zaporožje u avgustu 1941. Kremlj ništa bolje nije smislio nego je dao naredbu da se uništi hidroelektrana.

Moskva je primitivno mislila što će ovaj čin zaustaviti hitlerovsku vojsku, a hidroelektrana neće raditi za njemačke interese. A rezultat je bio da je ogromni vodeni talas potopio stotine sela i naselja u blizini gdje se utopilo gotovo 100 hiljada mirnih Ukrajinaca građana SSSR.

Njemačka vojska je samo sačekala da padne nivo vode i krenula dalje u napad praktički ne izgubivši nijednog vojnika. Osim toga kasnije je popravila porušenu hidroelektranu koja počela da daje eklektičku energiju za potrebe Trećeg rejha.  

Idiotizam Staljina je sada ponovio njegov pristalica Vladimir Putin. Izgleda je neko njemu savjetovao da će na takav način zaustaviti prodor ukrajinske vojske prema Krimskom poluostrvu. Kako u Moskvi niko nije modelirao posljedice dizanja brane tamo su došli do zaključka što će potapanje nanijeti štetu ukrajinskoj vojsci, koja je počela da zauzima ostrva na Dnjepru blizu hidroelektrane.

Izgleda se Kremlj takođe bojao što će hidroelektrana biti praktično most za prelaz ukrajinskih tenkova preko široke rijeke i u stanju nervoze je uradio takav nepromišljeni i zločinački korak u noći na 6. jun. Nijesu vidjeli katastrofalne posljedice, a onda su ruski izvori počeli da prenose radosne vijesti o tome što su Ukrajinci na ostrvima ostali zarobljeni. Kasno ujutro oni su morali da promijene retoriku kada su vidjeli što je voda takođe odnijela ruske vojnike koji su držali pozicije uz obalu.

Osim toga bile su poplavljene sve teritorije gdje su bile odbrambene linije. Vodeni talas bio je visok deset metara, nosio je sve pod sobom. Počeli su problemi sa snabdjevenijem vodom Krima kako je vodeni talas neregulisano krenuo prema jugu nizvodno i nije punio odvodnu traku kanala za Krimsko poluostrvo. Kao u 1941. Moskva je donijela zločinačku odluku koja je naštetila prije svega civilnom ukrajinskom stanovništvu koje u značajnom broju živi duž rijeke.      

Vladimir Putin kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga RF mora da snosi personalnu odgovornost za ovaj teroristički čin, ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Postojeće međunarodno pravo ne predviđa smrtne kazne za počinjene zločine za razliku od međunarodnog tribunala u Nirnbergu gdje većina višeg rukovodstva nacističke Njemačke dobila smrtne odluke suda, strijeljanija ili vješanja. Ali zbog dubine počinjenog zločina i katastrofalnih posljedica dizanja brane na Dnjepru treba razmotriti mogućnost primjenjivanja više mjere – odluke međunarodnog suda o smrtnoj kazni posebno za ovaj slučaj kao ad hoc. I tu ne treba koristiti kaznu vješanja ili strijeljanja, njego utapanja. Zločinac koji naredio takvu zločinačku odluku mora sam na sebi osjetiti snagu koju nosi voda.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je što uništenje brane hidroelektrane Kahovka samo potvrđuje cijelom svijetu da ruske teroriste treba protjerati iz svakog kutka ukrajinske zemlje. Ne treba im ostaviti niti jedan metar, jer oni svaki metar koriste za teror. Bezbjednost će vratiti samo pobjeda Ukrajine. I ova će pobjeda doći. Ukrajinu teroristi neće moći zaustaviti ni vodom, ni projektilima, ni bilo čim drugim. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Lada

Putin je drugi Hitler. Kada smo učili o nacističkim zločinima, uvijek smo se čudili kako su Nijemci to tolerisali i o tome šutjeli. Sada vidimo novi fašizam i opet šutnju i podržavanje zločina od večine Rusa i njihovih milih prijatelja. SLAVA UKRAJINI I NJENIM HEROJIMA!