17 °

max 17 ° / min 12 °

Petak

01.12.

17° / 12°

Subota

02.12.

15° / 13°

Nedjelja

03.12.

13° / 7°

Ponedjeljak

04.12.

11° / 4°

Utorak

05.12.

10° / 7°

Srijeda

06.12.

13° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 3°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruske pseudo-izbore pratio je teror nad okupiranim stanovništvom

Izvor: EPA/EFE

Stav

Comments 0

Ruske pseudo-izbore pratio je teror nad okupiranim stanovništvom

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

Ruska Federacija je najavila održavanje takozvanih "izbora" za lokalne okupacione uprave od 8. do 10. septembra u privremeno okupiranim dijelovima Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti Ukrajine, kao i Krima i Sevastopolja. Ovim postupcima grubo se krše suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i norme međunarodnog prava, posebno Povelja UN. Ruski pseudo-izbori na privremeno okupiranim teritorijama su bezvrijedni. Oni neće imati nikakve pravne posljedice i neće dovesti do promjene statusa ukrajinskih teritorija koje je okupirala ruska vojska.

Organizovanjem lažnih izbora u ukrajinskim regijama i na Krimu, Kremlj nastavlja da delegitimizira ruski pravni sistem. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je međunarodne partnere da osude ovu akciju Ruske Federacije i da ne priznaju legitimitet bilo koje "administracije" koja će biti stvorena kao rezultat nezakonitih izbora. Osobe uključene u ove pseudo-izbore, uključujući rukovodstvo Ruske Federacije, predstavnike okupacionih administracija i izbornih struktura, moraju biti izvedene pred lice pravde. Trebalo bi im uvesti nove međunarodne sankcije. 

Savjet Evrope najoštrije je osudio nelegitimne fiktivne 'izbore' koje su ruske vlasti organizovale na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine 8. i 10. septembra i proglasilo ih "ništavim" sa stanovišta međunarodnog prava. Predsjednica Parlamentarne skupštine Evropske unije (PSSE) Tina Koks, generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić i premijer Letonije, koja trenutno obnaša funkciju predsjedavajućeg Komiteta ministara SE Evrope, Kristianis Karis, objavili su u Strazburu: „Počinjeno je grubo kršenje međunarodnog prava, ovi takozvani izbori još jedan primjer negiranja vrijednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava od strane Ruske Federacije". Prema rukovodstvu Savjeta Evrope, odluka ruskih vlasti da organizuju ove "izbore" samo je posljednja u nizu nezakonitih i štetnih odluka koje je zvanična Moskva donijela naknadno, jer je Rusija isključena iz Savjeta Evrope zbog njenog agresivnog rata protiv Ukrajine. Ovi fiktivni "izbori" se smatraju ništavnima i nevažećima prema međunarodnom pravu. Savjet Evrope je izrazio nepokolebljivu podršku suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Berlin je ovo "glasanje" nazvao propagandnom akcijom Moskve, a Vašington je naveo da SAD nikada neće priznati ruske pretenzije na bilo koju suverenu teritoriju Ukrajine. I svijet je nedvosmisleno reagovao na pseudo-izbore. Velika Britanija, Kanada, Francuska, Japan, Ujedinjeni Arapski Emirati, Moldavija, Albanija, Ekvador, Gana, Malta, Švajcarska, Brazil, Gabon su izrazili njhovu potpunu ništavost. Azerbejdžan je naveo da svi izbori na teritoriji Ukrajine mogu biti legitimni ako se održe u skladu sa Ustavom i zakonodavstvom ove zemlje. Tokom lažnih izbora, Rusija krši ne samo ukrajinske i međunarodne zakone, već i svoje zakonodavstvo.

Moskva želi da iskoristi pseudo-izbore na teritorijama Ukrajine koje je privremeno okupirala ruska vojska za obračun sredstava za mobilizaciju. Komanda Odbrambenih snaga Ukrajine pozvala je stanovnike privremeno okupiranih teritorija da ne učestvuju na lažnim izborima koje organizuju okupatori. Prema planu Moskve, čelnici subjekata federacije i članovi lokalnih parlamenata trebalo bi da se biraju na teritorijama Ukrajine koje je okupirala ruska vojska, a na anektiranom Krimu bi trebalo da se biraju zastupnici Državne dume Ruske Federacije za jednomandatni okrug. Ali organizovanjem lažnih izbora, Kremlj samo nastavlja da delegitimizira ruski pravni sistem.

Stanovnicima privremeno okupiranih područja okupatori su dolazili sa glasačkim listićima, kutijama i u pratnji ruskih vojnika, koje okupacione vlasti nazivaju naoružanim stražarima. Ljudi su morali da glasaju sa ukrajinskim pasošima, studentskim kartama i svim drugim ukrajinskim dokumentima. To ukazuje na neuspjeh ruske kampanje za izdavanje ruskih pasoša Ukrajincima. Moskva je postavila zadatak da do 1. septembra svima izda ruske pasoše, ali taj zadatak nije ispunjen. Lažni izbori na privremeno okupiranim ukrajinskim teritorijama pokušaj je Moskve da se na njima učvrsti, kao i da navodno integriše Ukrajince u politički prostor Ruske Federacije kako bi nekako legitimizirali situaciju koju su uspjeli postići okupacijom ove teritorije. Ruski pseudo-izbori na teritoriji Ukrajine su nezakoniti, kriminalni i nevažeći. Organizovanje pseudo-izbora prate manipulacije: falsifikuje se broj "birača", sami "birači", izlaznost, "rezultati".

U uslovima privremenog zauzimanja, organizovanje volje građana je tehnički nemoguće. Ruske pseudo-izbore pratio je teror nad okupiranim stanovništvom, koje je bilo prinuđeno da učestvuje u ovoj propagandnoj manifestaciji. Osobe koje su učestvovale u organizaciji ruskih pseudo-izbora snosiće krivičnu odgovornost za svoja krivična dela. Saradnja sa okupatorima u organizaciji "izbornog procesa" je zločin. Svaki proglašeni pseudo-izborni rezultat je ništavan. Niko na svijetu ih neće prihvatiti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR