18 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

25.09.

21° / 16°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

26° / 16°

Četvrtak

28.09.

27° / 15°

Petak

29.09.

28° / 16°

Subota

30.09.

28° / 16°

Nedjelja

01.10.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pod hitno nam treba oslobođenje od oslobođenja!

Stav

Comments 4

Pod hitno nam treba oslobođenje od oslobođenja!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Neko iz gomile

Sloboda nije data, ona je zadata, govorio je tvorac egzistencijalizma i jedan od najznačajnijih filozofa XX vijeka - Žan-Pol Sartr. Upravo on nam se divio kada smo 13. jula 1941. okupiranoj Evropi pokazali kako se to radi. Kako se ispunjava taj zadatak. 

Danas se, rekao bi vjerni narod, (ma šta to značilo) u grobu prevrće, zajedno sa našim precima koji su živote, tokom hiljadugodišnje istorije, lako i junački ustupali za slobodu.

Danas, bez riječi svjedočimo da ni naša istorija nije naša, da smo i grobove u kojima nam se preci okreću i krste, ustupili nebeskom poretku Srbije.

Srećom, crkve koje su gradili su im tu, pa mogu i da se prekrste.

Niko ih nije odnio ni u Čačak, ni u Niš! 

Nama živima, a to je teza bez dokaza jer ne pokazujemo znake života, ostale su catare i frižideri, da se poput Bata Carevića, pred njima prekrižimo i sjedeći na laminama, otarcima i krhotinama države gledamo u rupu iza koje zjapi samo naš odraz.

Iza rupe zinulo je pravosuđe na koljenima, ukazao se ponor kako valja bezbjednosni sektor, vidi se da hoće Klinički centar da pretvore u bolnicu u kojoj ni pedikir ne treba raditi ... 

I što je rupa veća, manje je prostora za odvoz otpada, uređenje gradova, krečenje fasada.

U rupu je otišlo naše školstvo i novac koji bez pitanja i pristanka dajemo za svetosavske blasfemije, nagađanja, katehizisa i pojanja "Uskliknimo s radošću svetitelju Savi..."

E da! Dok mu mi kličemo, on može komotno gore da se ispravi i opušti, jer ga buka aviona iznad Crne Gore neće omesti. Sve ih je manje i to su, najčešće, u preletu.

Turisti koji nam stižu, uglavnom, dolaze kolima jer samo tako mogu spakovati i brava i ćebad i paprike i babu koja će od paprika ispeći ajvar dok ostatak porodice soli ražanj u moru.

Sloboda - riječ koja nas je krasila i na koju smo ponosni, obavezuje da se okrenemo iza sebe i pogledamo šta nam je donijelo trogodišnje oslobađanje, provjetravanje, osvježavanje... šta već ne, da se poslužimo njihovom leksikom.

Vrijeme je da Slobodu ozbiljno shvatimo, jer mi imamo to jedno S, da je shvatimo kao našu zadatost, kao spoznatu nužnost i kao kauzalni niz koji započinje našom voljom.

Da u rupu vratimo sve što tamo pripada.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

montenegrin

Kroz ovu i ostale crne rupe serbski popovi sa svoiim suknjicama izvukose sve iz Crne Gore sto se izvuc dalo!!! A mi polagano tonemo u jos vece beznadje, jer apostoli ne silaze s vlasti dok ne dokrajce sve sto je Crnogorsko u ovoj zemlji!!!

ljeposava

Takva je sloboda koja dodje uz crkveno pojanje .Kretala se ulicama diljem Crne Gore,kao crna povorka sa popovima predvodnicima i krstovima koji su mašući oslobađali narod.Od tada traje oslobađanje od imena crnogorskog,imovine,istorije i prebacivanje pod srpske mantije svega sto Ono poželi.Ta sloboda je nama dosla kao kosmicki tunel ,gutac vremena i zvijezda.Nestadosmo da trepnuli nismo,osim sto pjevamo o njoj ,majci našoj .