24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
RTCG na Istoku

Stav

Comments 5

RTCG na Istoku

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Petar Pesterović

Nikad veća delegacija RTCG nije putovala  da razmijeni iskustva ili da se upozna sa dobrim praksama i novim tehnologijama, kako se to već kaže za ovakva studijska putovanja. Ova prilika je bila za put svile – do Kine.

A putovalo se i prije. Do Las Vegasa, do Bliskog Istoka, do Amsterdama, do Osla da se u Pen klubu ocrni sopstvena država i analizira urednička dihotomija spram rata u Ukrajini, u vezi očekivanja jednog dijela populacije da je napadač ugrožen i da se to mora pažljivo  obraditi. Naravno u uravnoteženom maniru, đe je svakom građanskom aktivisti neutvrđenih profesionalnih dometa, intimusu Borisa Raonića, dat pristup mikrofonu, kako bi svoje mediokritetstvo distribuirao u etar.

( Ne)uravnoteženost

Tako su u programu svi prisutni uravnoteženo – i napadnuti i napadač, i znaveni i neznaveni, i pljačkaš i opljačkani.

Jedino se na RTCG ne može čuti i vidjeti da je Viši sud u Podgorici proglasio nelegalnim Generalnog direktora RTCG Borisa Raonića i da je u izvještaju Evropske komisije skrenuta pažnja na kriminalnu istragu povodom njegovog ponovnog - nelegalnog izbora.

Nego, da bi se uravnotežila situacija, a Evropi pokazalo da se i bez nje može, Boris Raonić je sa svitom krenuo na istok – u Narodnu Republiku Kinu. Prethodno je dao suptilan znak političke korektnosti i prilagodljivosti, pa je spomenuo odbranu Ukrajine, uz citiranje državnog sekretara SAD Blinkena i sliku spomenika posvećenog  Ukrajini - djelo Crnogorca Vučetića.

Budući da se za ovakvo studiozno putovanje nije napravio plan koji bi se predstavio javnosti, možemo očekivati:

Digitalizacija Brusa Lija

Da Boris Raonić potpiše stoti memorandum o saradnji i da se to obznani u javnim glasilima

Da održi predavanje u Kineskoj televiziji o ljudskim slobodama i vladavini prava, uz osvrt na pragmatično postupanje sa zaposlenima u RTCG. Poslije toga i navodno ili opravdano ugroženi Ujguri izgubiće bilo koje interesovanje za borbu.

Uz pravo ide i borba protiv korupcije, za koju u NRK postoji minimum tolerancije. Za taj master klas generalnom direktoru asistiraće vječiti pomoćnik za tehniku, mag svih digitalnih inovacija i tendera. On će objasniti kako je na najvećem tenderu poslije auto puta (NRK finansijsko i građevinsko djelo), uspio da ubijedi Savjet RTCG u novembru 2018, da je manje više, tj, kako se za manje opreme uz istu cijenu dobija bolja efikasnost. Uz to će objasniti i kako je uspio da prenebregne činjenicu da je digitalizacija kasnila, firma podizvođač diktirala uslove tendera, a RTCG ostala uskraćena za 500 hiljada EUR koje je mogla da naplati kao penal za kašnjenje radova. Raonić će da pomogne i da objasni da je sve tada zaboravljeno počelo sada da se nabavlja – od rasvjete do opreme za arhiviranje. Cijenu održavanja opreme koja nije do kraja u funkciji pominjaće zavisno od reakcije domaćina.

Način promjene finansijskog plana na ZOOM sjednicama đe se iznenada kupuju tri pedestala za 600 hiljada EUR  - bez ikavog elaborata i obrazloženja, probaće da objasni pomoćnik za finansije. Njegova dosadašnja karijera bila je bez mrlja, ali je ušavši u ogromnu kancelariju, naslijeđenu od generalnog, potpao pod toksični uticaj, đe Raonićeve želje za kupovinom, tenderima i ugovorima o djelu, kao i bonus putovanja, zamagljuju racionalni i profesionalni pristup. Još je vrijeme da se istočnjačkom mudrošću iščupa iz ove već notorne koruptivne i nelegalne priče, pri kojoj će Sejov ugovor biti tek bezazlena epizoda.

Rezerva i  sportska torba

Direktorica TVCG otišla je na putovanje kao rezerva pomoćniku za program. Mada nju prepoznaje ZAKON i mada je birano lice, od samog početka Raonićevog mandata pristala je na podređeni položaj đe je programska siva eminencija pomoćnik generalnog za program. Interesantno je da generalni direktor nema ingerencije da se miješa u program, ali njegov pomoćnik ima!? Jedna pristojna novinarska karijera ostaće zapamćena po trulim kompromisima i po pristanku da bude lutka na v.d. koncu dvostruko nelegalnog direktora. Čije je djelo najbolje opisano birokratski preciznim, a politički korektnim rječenicama EK, ali i metabolički provokativnim  - istina,  politički nekorektnim sloganom ULTRASA. Ovom suštastvenom opisu stanja u RTCG direktoricina TVCG nije ni pokušala da svjedoči u svojim brojnim "uravnoteženim" emisijama.

Na ovaj put nije išao PREDSJEDNIK Savjeta RTCG doktor Drljević. Jedan od razloga je što, možda, priprema ili odlaže sjednicu na kojoj bi trebalo da bude smijenjen. Nezvanično se saznaje da su mnogi članovi Savjeta shvatili da ih je Raonić doveo u prostor ispod TRULIH DASAKA (tj. mjesto đe je skončao Dzimi Barka), pa razmatraju mogućnost da se pokajnički priklone zakonu i u svijetlu novih informacija prvom prilikom smijene Drljevića i Raonića. Sistem, bi znao da prepozna to pokajničko prosvijetljenje činjenicama i razumom, a u korist javnog interesa. Zbog, dakle, opravdanog odsustva samo će se prepričavati urbana legenda kada je doktor Drljević 2008. godine, kao gost COK, Londonom "lutao vitak" sa torbom Olimpijskog komiteta Srbije. Ta istrajnost da se prikaže kao pripadnik ugroženog dijela bratskog naroda, ali i spremnost da iskoristi sve zavičajne veze sa ljudima iz establišmenta, lansirala ga je do mjesta oberčuvara javnog medijskog interesa. Kakav čuvar, takvo i čuvanje. 

Dengova mačka i doktorov krstić

I šta još reći. Domaćini koji su u svjetsku geopolitiku ponovo lansirani mudrošću čovjeka koji  je rekao da "nije važno koje je boje mačka, dok god lovi miševe", naučiće kako za uspjeh i nije potrebna istočnjačka mudrost.

Dovoljna je laž, mimikrija, plagijat i kršenje zakona.

A potrebni su i vladavina prava i krst na lančiću. U narativu starog svata.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Krsto

Obrazloženje: Niko nije toliko lud da za potrebe informative pored skupih kamera i opreme kupi robote i to 3 za tako mali prostor. A i pored svega bio bi odmah procesuiran i zatvoren. Eeee Deki može sve od učenika Sveta Marovića do pomoćnika Raonikija. Neka je srećno u oba doma.

Krsto

U saznanju smo u našem sindikatu da rukovoditeljica Mišur napusta Javni servis i preuzima Agenciju za sprječavanje korupcije. Producent Deki kupuje još dva robota za potrebe info studija eee sad mu vjerujemo da to nijedan studio te namjene nema 100%. Obrazloženje: