24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin pojačava još jednu hibridnu prijetnju Zapadu, trebalo bi zatvoriti granice s RF

Stav

Comments 1

Putin pojačava još jednu hibridnu prijetnju Zapadu, trebalo bi zatvoriti granice s RF

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Oleksandr Levčenko

18. novembra Finska je zatvorila četiri od devet kontrolnih tačaka na granici s Ruskom Federacijom kako bi se zaustavio nekontrolisani protok migranata, o čemu se odgovarajućim saopštenje, oglasio i premijer ove zemlje Peteri Orpo. Rusija koristi priliv ilegalnih migranata kao hibridnu prijetnju – to je destabilizirajući faktor za EU.

Trenutno su česti slučajevi ilegalnih ulazaka migranata s Bliskog istoka, iz Afganistana, u Finsku na rusko-finskoj granici. Većina tih migranata nastoji doći do Njemačke, Nizozemske i Švedske: Rusija koristi više od 1300 km zajedničke granice s Finskom kao priliku za krijumčarenje izbjeglica iz Azije u EU. Finski predsjednik Sauli Niinisto rekao je da je porast broja migranata koji pristižu na istočnu granicu zemlje osveta Rusije za saradnju Finske sa Sjedinjenim Državama. Norveška je takođe spremna, ako bude potrebno, da zatvori granicu s Ruskom Federacijom. Takvu je izjavu dala ministrica pravde ove zemlje Emily Enger Mel. Priliv izbjeglica, koji je vještački podstakla Rusija, postaće faktor potencijalne društveno-političke destabilizacije EU: migranti će uzrokovati porast kriminala i nasilja na ulicama evropskih gradova, što je Putinov međucilj.

Može se povući paralela između aktuelnih događaja na rusko-finskoj granici i priliva migranata koji su upali na bjelorusko-poljsku granicu u jesen 2021. godine. Lukašenko se na taj način osvetio Evropi za sankcije koje su mu uvedene. Ruska Federacija ima poteškoća u ratu s Ukrajinom jer je ruska vojska prepolovljena i bez krvi, a invazija punih razmjera postala je sramota za Rusku Federaciju. Čineći to, Putin pojačava još jednu hibridnu prijetnju Zapadu, stvarajući još jedno žarište društvenih napetosti na rusko-finskoj granici.

U takvim okolnostima jedino je moguće odbraniti od te prijetnje potpunim zatvaranjem granica s Ruskom Federacijom. Finska, Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Norveška trebalo bi u potpunosti zatvoriti granicu s Ruskom Federacijom – ovo se pitanje tiče nacionalne bezbjednosti tih zemalja i ostatka Evrope te će spriječiti povezane hibridne rizike i prijetnje. S obzirom na trenutnu društveno-političku situaciju u Ruskoj Federaciji, "dobri Rusi" ne postoje. Rusija se pretvorila u agresivnu terorističku državu, koja je u uslovima degradacije svoje vojske postala izvor hibridnih prijetnji.

Stoga bi se Rusija trebalo naći u potpunoj izolaciji. Granica s njom mora biti zatvorena i pod stalnim nadzorom vojske i policije. Zapad mora učiniti sve kako bi migracijsku krizu koju je stvorio Putin okrenuo protiv Rusije. Potpuno zatvaranje granica s Ruskom Federacijom pitanje je nacionalne bezbjednosti  susjednih zemalja EU i NATO-a.

U nemogućnosti da pobijedi na bojnom polju, Rusija pokušava da potkopa Ukrajinu iznutra, izazivajući sukobe i očaj. Ruske specijalne službe aktivno koriste stresno stanje ukrajinskog društva kako bi vještački povećale stepen napetosti. Moskva pokušava da izazove unutrašnje sukobe: između vojnog i političkog vrha Ukrajine, između civila i vojske, između naroda i vlasti, kao i između različitih grupa ukrajinskog društva. Svrha Kremlja je destabilizacija linije fronta i pozadine. Kako bi povećao napetost i očaj, neprijatelj napada ukrajinske gradove, pokušavajući dugotrajnim vazdušnim udarima paralizovati ekonomiju, blokirajući razmjenu ratnih zarobljenika i pokušavajući da poremete mobilizaciju. Rusija pokušava da diskredituje Ukrajinu pred zapadnim svijetom, predstavljajući je kao propalu državu.

Moskva nastoji Ukrajince lišiti međunarodne podrške. Zapravo, problemi koje neprijatelj traži u Ukrajini svojstveni su samoj Rusiji, koja ima ograničenu marginu sigurnosti. Rusija vodi genocidni rat protiv Ukrajine čiji je cilj uništenje ukrajinske državnosti, brisanje ukrajinskog identiteta i ubijanje Ukrajinaca koji se s tim ne slažu. Ruska državna propaganda otvoreno poziva i ohrabruje okupatorske snage da počine djela koja predstavljaju zločin genocida.

Genocidna retorika se može pratiti još od 2014. godine. Najviši zvaničnici Ruske Federacije, posebno Putin i njegov zamjenik u Vijeću bezbjednosti Ruske Federacije Medvedev, pribjegavaju genocidnoj retorici. Ruski državni mediji objavljuju materijale sa genocidnom retorikom, koji se nalazi i u ruskim školskim udžbenicima, koji su bezalternativni u obrazovnom procesu na teritorijama pod kontrolom Moskve. Rusko zakonodavstvo sadrži norme koje legitimišu diskriminaciju Ukrajinaca na osnovu nacionalnosti. Retorika ruske državne propagande jasno dokazuje namjernost genocidnog djelovanja ruskih okupatora, ruski propagandisti su postali saučesnici u zločinima okupatora.

U međuvremenu, era ruskog uticaja u svjetu se bliži kraju. Terorističkim režimima nije mjesto na čelu značajnih međunarodnih organizacija. Varvarsko ponašanje Rusije je nespojivo sa principima i ciljevima UNESCO-a. Ruske trupe namjerno uništavaju civilnu infrastrukturu Ukrajine: škole, muzeje, vjerske objekte. Mjesta svjetske baštine UNESCO-a, posebno istorijski centar Odese, trpe ruske terorističke napade. Rusi pljačkaju privremeno okupirane teritorije. Prije nego što su pobjegli iz Hersona, odnijeli su gradske muzejske zbirke i arhivske fondove.

Ovo je sistemska politika, a ne izolovani slučajevi. Okupatori uništavaju ukrajinske bibliotečke fondove, pokušavajući da blokiraju Ukrajincima pristup obrazovanju na maternjem jeziku i zadovoljenje njihovih kulturnih potreba. Rusija nanosi nepopravljivu štetu životnoj sredini u Ukrajini: uništavaju se fondovi za očuvanje prirode, organizuju safari za životinje koje su na crvenoj listi u prirodnim rezervatima, uništava se ekosistem donjeg toka Dnjepra, a ukrajinske šume se pale. Stoga, prvi put u istoriji UNESCO-a, Rusija nije izabrana u izvršni organ ove autoritetne međunarodne organizacije.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

ZNAM

ZATVARAJ GRANICE! BRAVO FINSKA!!