24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neodbijiva ponuda

Stav

Comments 2

Neodbijiva ponuda

Izvor: Danas

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Teofil Pančić

A. V. je sve vreme delovao tako pokislo, kao neka pojava s margine političke estrade, što mu inače i jeste domet. A ne naslovna strana NIN-a!

Novine načelno i treba i moraju da razgovaraju sa svima, čak i sa onima s kojima pristojno čeljade ne bi selo ni u isti voz, a pogotovo ne u isti vagon, sa ili bez presedanja. Jer bi mu svakako preselo.

Ali, što se čeljadetu može, novinama se ne može, pa one razgovaraju i sa ratnim i mirnodopskim zločincima, i sa opasnim manijacima i sa raznim drugim ljudskim sramotama, samo ukoliko su ta bića iz nekog razloga važna za njihove čitaoce, a važna su ako imaju moć da o njihovim životima odlučuju i na bilo koji način utiču na njih.

Recimo, ako si predsednik države, svakako si važan, ko god i šta god da si inače. Ako si uz to još i predsednik i posednik manje-više svega ostalog u državi, utoliko si značajniji.

Svako bi, zar ne, hteo da čuje šta o čemu i kome misliš, čak i ako inače po ceo dan javno misliš o svemu i svima na svim nacionalnim i lokalnim frekvencijama, i ako se od tvog glasa i lika ne može pobeći ni u frižider (za šta si sam rado pružio dokaze).

Gledano tako, nema ničega čudnog ni zazornog u tome da NIN objavi intervju sa Aleksadrom Vučićem. Zapravo, to je nešto što bi trebalo da se dešava krajem svake godine: pretresanje stanja nacije u nesmiljenom, ali fer duelu između izabranog državnika i uglednog urednika.

Tako se to otprilike i dešavalo ranije, pošto su i pre Vučića neki ljudi bili predsednici Srbije i predsednici njene vlade. Nije NIN-ova nego je Vučićeva zasluga i odluka što tako više nije, jer je tokom njegove vladavine Srbija, sve sa njenim medijima, podeljena na one sa kojih nam Vučić drži vakele, i na one, mnogo malobrojnije, protiv kojih drži vakele. Gde je NIN u toj podeli (i Danas i Vreme i N1 i Nova… ima li još neko?), dobro je poznato.

Šta onda da radi pošten urednik ako njegove novine misterioznim sticajem okolnosti dobiju priliku da javno porazgovaraju s Vučićem onako kako se inače razgovara s normalnim predsednikom, ali ne i s njim?

Najpre, „misteriozan sticaj okolnosti“ svodi se na to da je nova vlasnica drevnog nedeljnika ponudila uredništvu tu mogućnost, što je zaista bizarno: ne obezbeđuju vlasnici novinama sagovornike, nego to rade urednici i novinari.

Ali to, rekosmo, važi u normalnim zemljama s normalnim predsednicima, a ova zemlja liči na takvu manje nego što Danska liči na Čad.

U okolnostima u kojima se našao, NIN je, rekao bih, dobio „ponudu koja se ne odbija“. Ne zato što je tako povoljna nego zato što je tako… neodbijiva. I iz nje se potrudio da izvuče maksimum i da se ne obruka, što mu niko ne bi smeo ni mogao zameriti.

Da li je NIN iz Vučića izvukao nešto važno i vredno?

Nije, ali to nije novinarska krivica, jer da biste iz nekoga nešto izvukli, to prethodno treba da postoji u njemu.

Bio je nabusit, lažljiv, hvalisav i prazan, a takav je uvek i sigurno se neće menjati, odavno je prestar za rokenrol.

Zapravo, ne baš uvek: kad je u opoziciji, onda nije nabusit nego je plačevan i samosažaljiv, daveći i moreći svet pasivno-agresivnim nastupom nekog kome se čini ogromna nepravda i kom se ne dozvoljava da bilo šta kaže, čak i kada žlabra bez prestanka.

U to divno vreme, sećam se, nekoliko puta mi je nuđeno da mu budem sagovornik.

Uvek sam odbijao bez premišljanja jer te-ve studio je zagušljiv prostor, mnogo tešnji od voza, koji takođe s njim ne bih delio. Jedini delimičan izuzetak bio je oproštajni „Kulturni nokaut“, zato što su tamo sagovornici snimani zasebno, a onda bi Maja Uzelac pametno izogovarala svakome šta je onaj drugi rekao, pa bi iz toga montirala svoje virtuelne duele, mnogo sadržajnije od onih rađenih u realnom vremenu i prostoru.

Bilo (mi) je zabavno, između ostalog i zato što je A. V. sve vreme delovao tako pokislo, kao neka pojava s margine političke estrade, što mu inače i jeste domet. A ne naslovna strana NIN-a!

Ali, za to što se na toj naslovnoj strani našao nije kriv NIN. Krivi smo mi, što bi rekao Balašević, kanda dobro znate u kom kontekstu.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Draskone

Gospodin Pančić se sve vreme svoga gazdovanja NIN-ovom nagradom valja u političkom blatu zajedno sa ivtervjuisanim čovekom o kom piše, koga očima ne može da vidi, ali zato zna svojski da se u tom blatu valja u klinču sa njim. Obezvredijo je NIN-ovunagradu. I sada je kao i AV.

jovan

Kriva je sudbina gospodine Teofi le. Zla kob Srbije, kopala je vazda ispod sebe, dok se ne uru ši. Mene pošteno rečeno to samo brine sa razloga C.G. , jer košala nas je kroz istoriju. Vučić je vuk, bez zuba. Njegovi zubi su prosti i naivni narod kojim manipuliše.