22 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Andrej na Bebelplatzu

Stav

Comments 8
Andrej na Bebelplatzu

Andrej na Bebelplatzu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Boban Batrićević

Knjige postaju ljudi

Što povezuje Zinedina Zidana i Andreja Nikolaidisa? Naizgled ništa. Vjerujte mi, postoji spona - u pitanju je Berlin. Baš one mundijalske 2006. kad je Zidan opravdano nokautirao Materazzia, kao umjetnički performans u čast Svjetskog prvijenstva, stajala je na berlinskom Bebelplatzu interesantna instalacija: giganstski formati knjiga s naslovima najvećih njemačkih pisaca i mislilaca, poređanih bez hronologije.

Ipak simbolika je bila očigledna, na dnu, kao temelj je Goethe, na vrhu Arendtova i Grass. Taj vrh je naročito korespondirao s mračnom prošlošću Bebelplatza: Jevrjeka i negdašnji, nevoljno uvojačeni pripadnik SS-a, jedno uz drugo, kao dvije izuzetne njemačke priče o prošlosti, žrtvi, suočavanju i transformaciji. Bebelplatz je istorijski gledano rana njemačke kulture - tamo je 10. maja 1933. godine izvršeno najpoznatije paljenje knjiga nepoželjnih mislilaca. Otac te ideje bio je Goebels, čovjek koji je gradio novi njemački duh, "čistio od zadaha jevrejskih i izopačenih mislilaca".

Goebels je to radio u ime "slobode riječi", njemačke, rasno podobne, superiorne, nadčovječne riječi jer je logika počivala na premisi da se njemačko oslobođenje duha ostvaruje amputacijom štetnog. I to je naravno rađeno s pozicije moći. S čišćenja polica prešlo se na čišćenje ulica, zgrada i kuća, svih stambenih prostora u kojima je živio "degenerisani šljam". Od plamena na Bebelplatzu do potpale visokih peći Birkenaua prošlo je manje od osam godina. Plamen i vatra, tačnije "žrtva paljenica" u osnovi su izvedenice za pojam Holokaust, koji u grčkom obliku označava da je nešto potpuno spaljeno. Tu stajem, vraćam se na Nikolaidisa i skidam rukavice.

Lutke će postati ljudi?

Neko dripče gebelsovskoga duha, vjerovatno blisko lokalnim vlastima u Herceg Novom, ako ne i samim Demokratama i njihovoj ministarki kulture, osmislio je odvratnu ideju da za karneval spali lutku s likom Andreja Nikolaidisa. Gadno, neoriginalno i četnički. Tu se nema što reći sem - katastrofa! Ne znam što još da kažem a da ostanem u granicama ukusa, možda da koristim način velikana crnogorskih litija i vjesnika slobode, našeg prepodobnog Đeda Amfilohija Radovića pa da kunem - da bog da onoga ko je to osmislio dočekalo isto. To je nekako i u duhu Staroga zavjeta jer tamo se rijetko prašta.

Prilikom "izricanja presude" Nikolaidisu, karnevalski Sud je između ostaloga rekao:

"Ovaj dželatov šegrt, produkljanski Grk, predstavnik savremene crnogorske fekalne književnosti, udesetostručio je dozu smrada da bi skrenuo pažnju na sebe..."

E sad mi pronađite razliku između nacističke bagre koja je palila knjige na Bebelplatzu i karnevalske bagre obučene kao KKK koja je sinoć organizovala paljenje lutke s likom Nikolaidisa! Pronađite razliku između Hitlerovog ministra propagande i kulture i Spajićeve ministarke kulture i medija koja je inkviziciju u Herceg Novome pravdala slobodom riječi! Nema je! To je isti lanac krvožedni, istih ideoloških alki što s pozicija moći spaljuju slobodu. I neka spaljuju, time liječe svoje bolesne frustracije i ispunjavaju vrijeme svog bijednog, malograđanskog života nadojenog četničkim fantazijama. Biće manje agresivniji na ulici. A ako nam priđu, neka sigurni budu da ćemo kao Zidan.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

TeraNostra

Naklon, Bobanu. Kao uvijek, jasan i glasan. Jedini koji je javno "uočio" KKK. I to podliježe kazni jer na karnevalima maskare se ne oblače ni u hitlera. I karneval imaju limite, svetosavci!

Porotnik

U svemu ovome koje tako jasno kazano o karnevalskim potpaljivacima,,vazno nam je sto je tuzilastvo cisto! Bas,kao Pilatove ruke..

Miloš Banićević

Bravo, Bobane! Naklon do poda! Sjajno!