22 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

16° / 10°

Subota

04.05.

16° / 10°

Nedjelja

05.05.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putinovi planovi propadaju - nijedan vojni cilj nije ispunjen

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 0

Putinovi planovi propadaju - nijedan vojni cilj nije ispunjen

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandar Levčenko

Sistematsko stradanje ukrajinskih civila kao rezultat ruskih raketnih napada i udara dronova aktuelizuje uvođenje daljih sankcija protiv terorističke države. Rusija je 2. marta izvela još jedan napad dronovima na Odesu, zbog čega je došlo do najvećeg razaranja u gradu tokom rata punog razmjera, posebno stambene zgrade od 9 spratova. U blizini nije bilo vojnih objekata. Među poginulima su i dvije mlade žene sa bebama od 3, odnosno 8 mjeseci. Jedna od mrtvih bila je sveštenikova supruga. Pored njenog tijela pronađen je mrtav tromjesečni sin. U naručju druge mrtve mlade žene pronađen je leš njenog osmomjesečnog djeteta: majka je pokušala da je pokrije sobom u trenutku kada je ruski dron udario u kuću. Stalni teror i genocid miroljubivih Ukrajinaca je sistematska politika Putinove Rusije koja pokazuje prave namjere Kremlja. Sistematsko ubijanje ukrajinskih civila je element terora. Stoga je Ukrajini potrebno dodatno oružje i sistemi protivvazdušne odbrane kako bi se stvorio duboko ešalonirani sistem protivvazdušne odbrane oko svakog većeg grada.

Putinovi planovi za brzu okupaciju Ukrajine su propali, jer je ruska vojska pretrpjela značajne gubitke, a da nije ostvarila nijedan od svojih vojnih ciljeva. Od prvih dana potpune invazije, ruska vojska čini brojne ratne zločine nad ukrajinskim civilima: kako na privremeno okupiranoj teritoriji tako i duboko u pozadini, lansirajući raketne i bespilotne udare. Ova taktika, po Putinovoj percepciji, treba da doprinese panici, demoralizaciji i ulivanju depresivnih raspoloženja među civilne Ukrajince, nagnavši ih da spas potraže u inostranstvu, što će uticati na broj radnika u Ukrajini i nanijeti udarac njenom ekonomskom i demografskom potencijalu. A zaustaviti terorističku državu moguće je samo oružjem, sankcijama i potpunom međunarodnom izolacijom. Ako se Rusija ne zaustavi, ponoviće ove zločine u Evropi. Snabdijevanje dodatnih sistema protivvazdušne odbrane trebalo bi da ojača zaštitu ukrajinskog neba. Ovo je posebno relevantno za pogranične i frontalne regije Ukrajine, gdje je učestalost ruskih napada najveća. Priznanje Rusije kao terorističke države na nivou parlamenata zapadnih zemalja smatra se logičnim korakom u odgovoru na ratne zločine koje je počinila ruska vojska u Ukrajini.

Kao odgovor na terorističke akcije Moskve, Oružane snage Ukrajine su nedavno uspjele da unište rekordan broj ruskih borbenih aviona, potiskujući neprijateljske avione s linije borbe i uništavajući ofanzivni potencijal terorističke države. Oružane snage su za mjesec oborile 13 ruskih lovaca, uglavnom modernih lovaca-bombardera Su-34 (11 jedinica), od kojih svaki može koštati i do 50 miliona dolara.Takođe, nedavno je Ruska Federacija izgubila dva aviona A-50 za otkrivanje i kontrolu radara dometa, svaki vrijedan 400 miliona USD, od kojih je ruskoj avijaciji ostala samo nekoliko jedinica. Za Ukrajinu, ovo je ozbiljan dobitak i psihološki pritisak na Moskvu, jer će ruski piloti biti oprezni i možda čak odbiti da izvrše svoje zadatke uništavanja ukrajinskih gradova i granatiranja civilnog stanovništva. Od početka godine Oružane snage su oborile više ruskih Su-34 nego što su ruske Vazdušno-kosmičke snage (VKS) dobile 2022. (10) ili 2023. (6). Do danas, oko 80 borbeno sposobnih Su-34 ostalo je na raspolaganju ruskom ratnom vazduhoplovstvu. Praktično svi Su-34 se koriste za udaranje vođenim vazdušnim bombama kako bi se uništilo što više zgrada. Od početka rata Rusi su koristili 60 Su-34. Odnosno, danas se većina ruskih aviona koristi u neprijateljstvima protiv Ukrajine. Osim toga, snage protivvazdušne odbrane Ukrajine odbile su najveći kombinovani raketni napad ikada izveden upotrebom hipersoničnog oružja. Ukrajinci su uspješno oborili neprijateljske Kinžale i Cirkone ispaljene iz ruskih lovaca-bombardera, koji Moskva proglašavala neoborivima. Vazduhoplovstvo Ukrajine danas ima na raspolaganju različit broj jedinica protivvazdušne odbrane, od starih sovjetskih S-200, S-300 do novih Patriota, koje mogu da obavljaju zadatak nivelisanja ruske prijetnje u vazduhu. Ali ovaj arsenal oružja treba da se poveća i kvalitativno i kvantitativno.

Najnoviji gubici ruske avijacije podstiču Ruse da privremeno smanje korištenje avijacije na cjeloj teritoriji Ukrajine. Rusko ratno vazduhoplovstvo obustavilo je letove aviona za radarsku detekciju velikog dometa A-50 nakon što su ukrajinske snage protivvazdušne odbrane 23. februara oborile drugi takav avion. Daljnjim pružanjem sistema protivvazdušne odbrane i avijacije od Zapada Ukrajini, Rusija će jednostavno biti prinuđena da što više smanji upotrebu vazdušnih udara za podršku svojim trupama i uništavanje naseljenih centara Ukrajine. Masovno uništavanje ruskih aviona značajno odvraća rusku ofanzivu i postepeno smanjuje rusku superiornost u vazduhu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR