27 °

max 27 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

27° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Svi na Cetinje na protest protiv povampirenih duhova prošlosti

Stav

Comments 3

Svi na Cetinje na protest protiv povampirenih duhova prošlosti

Autor: Antena M

  • Viber

Predśedavanje četničkog vojvode u zgradi Zetske banovine posljednji je put viđeno 1944. godine, pod okriljem nacističke okupacije. Što su o nacistima mislili Cetinjani najbolje govori broj narodnih heroja koje je Cetinje dalo Narodnooslobodilačkoj borbi 1941–1945.

Iako smo mislili da je ideologija kojoj su služile četničke vojvode odavno poražena, ovih dana svjedočimo njenoj rekonkvisti. U Herceg Novom je na palanačkom piru simbolički spaljen Andrej Nikolaidis, a suštinski spaljeno je pravo na slobodu govora… Do Pljevalja ne dopiru crnogorski Ustav i zakoni, a Bošnjaci su redovna meta provokacija i otvorenog aparthejda... Usred Podgoričke skupštine ističu se znamenja drugih država i svečano dočekuju Putinovi poklisari što na sva usta promovišu promjene granica... U Tivtu se crnogorski jezik proćeruje iz javne upotrebe... U Nikšiću je postalo uobičajeno skrnaviti državne simbole Crne Gore i šikanirati sve građanke i građane koji se ne uklapaju u zacrtani ideološki koncept... Tužilaštvo pokreće postupke protiv pisaca i intelektualaca... To je sumorna slika današnje čizmom Vučićevih falangi pritisnute Crne Gore.

Ko bolje pamti śetiće se da ni prije tridesetak godina nije bilo mnogo bolje a ipak i tada i danas jedan je grad bio iskra slobodarske tradicije i ogledalo građanske, multikulturne i antifašističke Crne Gore. Zato pozdravljamo ideju grupe građanki i građana Cetinja da se povodom dolaska Andrije Mandića održi mirni, građanski protestni skup. Vjerujemo da će to uraditi i svi oni koji sanjaju evropsku Crnu Goru, jer takvima ne može biti svejedno što će crnogorskom skupštinom na Cetinju predśedavati četnički vojvoda koji je ovaj grad nazivao malim, nebitnim, zabitim selom i prizivao izgradnju spomenika Aleksandru Karađorđeviću, a danas koristi svaku priliku da ponizi crnogorske državne simbole i pogazi Ustav ove države, po diktatu onih kojima oduvijek služi, bez obzira na to ko trenutno upravlja velikosrpskom genocidnom mašinerijom.

Zato ćemo u četvrtak u 11, baš kao i svi slobodnomisleći ljudi, biti na Cetinju, da iskažemo protest protiv povampirenih duhova prošlosti namjernih da nam ukradu budućnost i zaustave naš put u porodicu demokratskih evropskih zemalja!

Aleksandar Radoman
Adnan Čirgić
Đorđe Šćepović
Boban Batrićević

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Cetinje,kako to gordo zvuči! Cetinje,temelj crnogorski,vječni,ponosni grad koji je uvijek kroz istoriju pokazivao svoje slobodarsko,patriotsko,ljudsko lice! I 90-tih je upalilo i nosilo baklju slobode,pa to čini i sada suprostavljajuċi se povampirenom fašizmu!Vječno Cetinje i vječna Crna Gora!

ALEKSA

"ZA SLOBODU..BORBA NEPRESTAJE...CRNOGORAC..ROPSTVO NEPRIZNAJE."

Akova

Svi na Cetinje. Zlo neće proći. Idemo svi, prvo zbog nas .Pokažimo da smo živi i da povlačenja nema.