19 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

16° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Večeras u Biblioteci, kod Slavice, predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja; Dogodine –zastupnici  galaktičke konfederacije!

Stav

Comments 10

Večeras u Biblioteci, kod Slavice, predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja; Dogodine –zastupnici  galaktičke konfederacije!

  • Viber

Za Antenu M piše: Radmila Tomović

Poštovano čitateljstvo, da li ste čuli za galaktičku konfederaciju, Crno plemstvo i Jovanku Jolić? Vjerujem da jeste. To je, znate, ona zaumna plava gospođa koja samouvjereno tvrdi i da je Elon Musk iz Republike Srpske.  

Na sljedeće pitanje slutim odgovor - ne.

Da li ste čuli za Interparlamentarnu skupštinu pravoslavlja? Osnovano sumnjam da nijeste. Kao ni ja. Ali, tu je Jedan za sve – poznatiji kao takozvani Javni servis. Prije dva dana, posredstvom Slavice, podučio nas je i o tome.

VD Direktorice Narodne biblioteke Slavica Ilinčić  objasnila nam je, gostujući na RTCG, da je Crna Gora članica Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i da ta organizacija okuplja parlamente čiji su članovi, makar neki od njih, pripadnici pravoslavne vjeroispovjesti.

“To nije vjerska organizacija. Naravno, u jednom dijelu možemo da je na neki način tako odredimo, ali to je politička, kulturna organizacija. To je organizacija koja se bavi svim tim segmentima života, ne samo pravoslavljem, nego i kulturom, pospješivanjem međunarodne saradnje, zatim suzbijanjem nekih ekstremnih razlika među različitim religijama i tako dalje”, kaže Slavica.

Aha, znači, nije samo vjerski koncept u pitanju. Međunarodna saradnja, kultura i to…

Ali, muči me, zašto je VD direktorice izostavila ključnu odrednicu ove organizacije – unapređenje i jačanje uloge pravoslavlja kao važnog političkog, kulturnog i duhovnog entiteta!? Nešto zebem da je opet neko “pomirenje” u pitanju, ali ajde da vidimo, šta je to pripremljeno u Biblioteci, kod Slavice?

Pripremljen je spektakl! Veliki međunarodni skup, koji se prvi put održava u našoj zemlji, kaže Slavica. Dolaze predstavnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, dr Maksimos Harakopulos generalni sekretar te organizacije, a učešće je potvrdila i Oana Kristina Popa, ambasadorka EU u Crnoj Gori!

U Narodnoj biblioteci, kod Slavice, biće promovisana monografija „Sveta Sofija Hramovi Božje Premudrosti širom sveta”. Spisak govornika o ovoj značajnoj knjizi zasjeniće, vjerujemo, prošlonedjeljni hepening kolumnista IN4S.

Pa da nabrojimo ko će se ukazati na najavljenom događaju.

Ukazaće se l buduća ekselencija, dr Dragan Bojović državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, inače visoki član partije Milana Kneževića. Međunarodni, a još više pravoslavni karakter skupa potvrdiće još jedan kolumnista pomenutog portala - stavrofor prof. dr Darko R. Đogo sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški” u Foči. Široj javnosti i starijim generacijama vjerovatno je poznatiji njegov otac Risto Đogo – novinar i urednik Srpske RTV tokom rata u BiH. Dr Mikonja Knežević, viši naučni saradnik Etnografskog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, našoj javnosti  dobro je poznat kao autor narativa da su litije bile epski, skoro pa biblijski događaj, koji je spriječio progon Srba iz Crne Gore!!! I, za kraj, ostavljamo protojereja-stavrofora prof. dr Borisa Brajovića sa Filozofskog fakulteta u Nikšiću, koji je svojevremeno tvrdio da je progonjen jer je sveštenik srpske crkve!

I, sve ovo organizuje Slavica. Uz potporu Interparlamentarne skupštine pravoslavlja i u prisustvu, kako reče VD direktorica, ambasadorke EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope.

Radosave Ljumoviću, diži se!

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

progonjeni

Ovoj grupi nedostaje paroh Marojević iz NK jer su mu u komisiji za odbranu doktorata bili Đogo i Brajović. Brajović je bio toliko progonjen da se sakrio u zgradi u stanu koji je dobio od UCG. Sa njim su Lidija Tomić i Lauševići sa NK fakulteta.

Orlov krš

@Razlika Tačno tako,građanska,suverenistička,crnogorska Crna Gora,mrtvo more,čast izuzecima!

Razlika

Da je sve obrnuto, okupili bi se litijasi ispred biblioteke i sprijecili okupljanje, kao sto su u Kotoru sprijecili promociju knjige ''Najveci zlocin u istoriji'', ali mi smo tolerantni Crnogorci, pa po nama mogu da gaze i pljuju, a mi, onako hriscanski, okrenemo drugi obraz da i na njega pljunu.