24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Gori škola

Stav

Comments 4

Gori škola

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ela Abramović 

Ne tako davno, u ovo doba školske godine, zgražavali bi se nad prizorima školskih dvorišta u kojima su djeca bjesomučno cijepala i bacala sveske i udžbenike. Malo stariji učenici bi bili bučni i po kafićima, uz pivo i možda još ponešto. A, onda je u doba osvježenja inoviran i ovaj tradicionalni scenario završetka osnovne i srednje škole.  

Ređali su se juče, iz sata u sat, medijski izvještaji o tome kako su se polumaturanti i maturanti  širom Crne Gore opraštali od svojih škola. Izlaskom na ulice, prekidom saobraćaja, defileima traktorom, kamionom, automobilom, pjevanjem četničkih pjesama, urlanjem, vikom, paljenjem guma, procesijama po gradu, a vidjela bi se i po koja crna kapuljača na njihovim glavama. 

Ipak, crni dim nad osnovnom školom u okolini Podgorice djelovao je najupečatljivije. Dim je kuljao s krova, s vrha. Simbolika? Mnogo više od toga. 

Razumijemo svi fascinaciju djece vatrom, kao dio igara u djetinjstvu. I nošenje baklji se odavno koristi da simbolizuje život, svjetlost, nadu, ideju koja vodi naprijed. Bez baklje, kao simbola snažnog duha i zajedništva,  nezamisliva je Olimpijada. 

Ovo danas je bilo daleko od svega toga. Vjerujem da sve ovo što je spolja moglo izgledati kao ponašanje po zakonima psihologije mase, ispod toga krije dezorijentisane, frustrirane, moralno bezbrižne i agresijom nabijene   tinejdžere, okružene sebičnim i neosjetljivim odraslima koji ih ne poznaju, ne razumiju, ne umiju da im budu ni uzori ni autoriteti. 

Već sjutra će pažnja s ovih događaja preći na nešto drugo. Neka djeca će biti sankcionisana, roditelji i škole će se prepucavati oko odgovornosti za vaspitanje, direktori i direktorke će se očajnički boriti da zadrže fotelje i izdaće djecu, obraz i pedagogiju. Ministarka će objaviti nove radne pobjede i uslikati se. Javiće se i duhovni oci, znaju oni s takvom đecom i školom. 

Okruženi svijetom u kojem više ništa nije sveto, u kojem nema stida od laži, podmuklosti, izdajstva, osvetoljubivosti, gramzivosti, lopovluka, ova djeca će tumarati u mraku, pa i uz svjetlost baklji, i postajati sve uplašenija i surovija. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin-Miogost

Bratićka je još prije srrušila sistem školstva, ovo su samo izvođači radova.

Orlov krš

@Zamjenik direktorice Jeste loša osoba,jer da nije ne bi se tako nepismena i neznavena prihvatila ni manje ni više nego direktorske funkcije u obrazovnom sistemu!

Vanja

U civilizovanim zemljama se zna ko smije kupiti pirotekhniku i kada se smije koristiti. Djeca godinama gledaju kako se baklje pale u svakoj mogucoj prilici, a petarde su vremenom postale bombe. Koristenje pirotehnike ograniciti samo na noc proslave Nove Godine.