13 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dan kad je Srbija zijanila 11 razlike od Crne Gore

Stav

Comments 8

Dan kad je Srbija zijanila 11 razlike od Crne Gore

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Andrej Nikolaidis

Na dan 21. maja, prije ravno 11 godina, održan je referendum o crnogorskoj nezavisnosti.
Sjećam se pustih ulica Podgorice dok smo, u predvečerje, ulazili u grad. Birališta su, ako se dobro sjećam, zatvorena u 20 sati. Ljudi su malo poslije toga izašli u kafane da tamo čekaju rezultat referenduma. I dok si pucnuo prstima, Podgorica vri, kao da Crna Gora protiv Srbije igra finale prvenstva svijeta u fudbalu.

Na Radio-televiziji Crne Gore direktan prenos referenduma vodio je Milorad Đurković, legendarni sportski komentator – tek da se dodatno potcrta agonalna priroda onoga što se te večeri u Montenegru dešavalo.

Navijači Srbije, umotani u srpske trobojke, u svojim; navijači Crne Gore, u crveno-zlatnim majicama, u svojim lokalima.
Uprkos najavama, sukoba navijača nije bilo ni prije, ni tokom, kao ni nakon utakmice.
Bilo je mirno, iako je utakmica odigrana po do tada – ni po tada – zabilježenim pravilima, koja su uvedena zato što je stručni štab Srbije prije utakmice najavio da neće priznati poraz, te da će na njega odgovoriti izazivanjem građanskog rata u Crnoj Gori.

Predstavnici UEFA-e, pardon, Evropske unije, na pregovarački sto su stavili prijedlog: pobjeda Crne Gore biće priznata samo ako ova Srbiju razvali sa više od 10 razlike. Stručni štab Srbije prihvatio je ponudu evropske kuće fudbala, pardon, Evropske komisije. Računali su: pa nismo toliki levati da izgubimo 10 razlike.

Bili su... Zijanili su sa 11 razlike: 55,5 prema 44,5.

Baskijska zastava usred Podgorice

Stručni štab Srbije je iz stonoga Beograda predvodio Vojislav Koštunica, čije naredbe je slijedio buljuk crnogorskih političara. Neki od njih - Momir Bulatović, recimo - nakon poraza na referendumu nisu se oporavili. Drugi, poput Andrije Mandića i Nebojše Medojevića, pronašli su novi angažman: umjesto za Koštunicu i Srbiju, rade za Putina i Rusiju, čiji im je fudbalski savez povjerio odgovoran zadatak - da treniraju niže, zapravo najniže selekcije Rusije sastavljene od talenata iz Crne Gore.
Rezultat meča čekao sam u knjižari "Karver". Sa mnom je iz Ulcinja u Podgoricu došla ekipa iz Baskije. Momci su došli da prate crnogorski, jer su se nadali da bi jednoga dana mogli organizovati baskijski referendum o nezavisnosti. "Došli smo da učimo", rekli su.

Inaki Soto – tako se zvao neformalni kapiten te novinarsko-političke ekipe – dao mi je baskijsku zastavu. I danas je imam. Stoji složena u ladici, u dnevnoj sobi. Kada su rezultati referenduma objavljeni, mislim da se Inaki obradovao više od mene. Istrčali smo na ulicu: on umotan u crnogorsku, ja u baskijsku zastavu.
Onda smo udarili po pivu. I to je bilo to.
Inaki je otišao doma, u Baskiju, gdje do danas nije uspio isposlovati referendum o nezavisnosti.

Ukus je karakter, a karakter sudbina

Već sutra sam morao pisati tekst za indipendističke intelektualne i etičke veličine, smećare koji su mi krali od penzije, jer su državi prijavljivali da mi plaćaju minimalac, a ostatak mizerne plate davali mi na ruke.

Bio sam mlad i glup, nisam shvatao očito: da državna i nacionalna nezavisnost ne znači i tvoju nezavisnost. Fukara će bit’ fukara, nezavisno od nezavisnosti. Djeca tvojih gospodara biće gospodari tvoje djece, i nema tog referenduma koji će vas od toga izbaviti.

Kada sam krenuo natrag za Ulcinj, kolima sam prošao bulevarom, pored reda kafana ("Maša", "Grand") u kojima je trijumf slavila političko-ekonomsko-kulturna elita Crne Gore. U noći kada je Crna Gora sa 11 razlike razvalila Srbiju i odvojila se od nje, pobjednici su slavili uz srpske narodnjake. Da budem precizan: pjevali su Mitra Mirića – "ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine".

Nasmijao sam se i pomislio: Niste. Ukus je karakter. A karakter je sudbina. Od mnogo toga čovjek može biti jači, ali ne i od sebe. Od svog ukusa nećete pobjeći.

Zvuk pobjede bio je nesnošljiv: u gluvo doba noći, osvojena sloboda zvučala je kao seoska svadba.
Onda sam odvrnuo muziku u kolima – mogao je to biti "Interpol" ili "Sigur Ros".

Ontološke seljačine

Crnogorski se politički zaokret, hoću vam reći, desio brže od kulturološkog i civilizacijskog. Nije proizašao iz njih.
Jedanaest godina nakon pobjede od 11 razlike, Crna Gora je i dalje nezavisna. Ušla je u NATO. Kažu i da će je, uz malo protekcije, brzo primiti i u Evropsku uniju.

Ideja da se posljedice manjkavosti sadržaja mogu izbjeći promjenom konteksta i dalje je živa. Crnogorske probleme neće, međutim, riješiti članstvo u NATO i EU, niti bilo koje drugo članstvo. To su problemi koji se rješavaju na početku, u mladosti. Rješavaju se članstvom u biblioteci. Tu se i tako se čovjek mijenja.

Ništa što dolazi kasnije: bogatstvo, pobjede, priznanja, članstva, ne mogu promijeniti činjenicu da si ontološka seljačina.
Ako mene pitate – bez obzira što me ne pitate - ta će kulturološka činjenica kad-tad dočekati svoju političku artikulaciju.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

mz

Istina.Sa stilom,kao i uvijek,ali bolna istina.

Jopetja

Blago Trojanima oni su imali samo jednog konja nama ih salju svakih par godina i nikad ne provalimo foru