6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
AEM - prevaranti vlastitih propisa

Stav

Comments 7

AEM - prevaranti vlastitih propisa

Autor: Antena M

  • Viber
Piše: Darko Šuković

Savjet Agencije za elektronske medije obustavio je, prošle neđelje, postupak raspodjele sredstava iz Fonda za pomoć komercijalnim emiterima. Formalno, odluka je donesena zbog privilegovanog položaja jednog učesnika konkursa!? (Koga zanimaju detalji, ima ih na sajtu Agencije.)

O čemu se, ali stvarno, radi u toj odluci Savjeta AEM? O providnom pokušaju prevare radija Antena M, manirom koji teško zaudara na bahatost i neznanje!

Objasniću sistemom „kap, po kap“.

Za početak, Savjet AEM saopštava neistinu da je obustavio postupak raspodjele! Istina je da je postupak okončan i da su utvrđeni precizni iznosi koji su pripali pojedinim emiterima! Urađeno je to po, do posljednjeg zareza, pravilima koja je propisao i javno oglasio - upravo Savjet!

Umjesto da urade jedino što im pripada – da konstatuju rezultat primjene modela bodovanja, objavljenog zajedno sa oglašavanjem Konkursa, i matematičke formule za pretvaranje bodova u novac, koja je primjenjivana, bez izuzetka, od prve raspodjele, pojedini članovi Savjeta dali su sebi diskreciono pravo da procjenjuju je li neki emiter dobio mnogo ili malo!!?

Savjet se, dakle, nije saglasio sa rezultatom dobijenim po pravilima koja je sam osmislio! I na osnovu kojih su emiteri koncipirali projekte. Pa je, u momentu, smislio model koji će Antenu M svesti na mjeru njihovog osjećaja za pravdu...po cijenu prava!

O bahtosti, zasad, toliko. Sad malo o neznanju...

Kao uzrok obustave postupka, Savjet navodi to što je jedan od učesnika na Konkursu (naravno, Antena M) imao „privilegovan položaj u smislu pristupa informacijama o toku i rezultatima određenih radnji, koje prethode donošenju odluke o raspodjeli sredstava“.

Ponoviću, raspodjela sredstava već je bila završena, samo se nekima u Savjetu nije dopala. Dopis Antene M direktoru AEM, odgovornom za zakonit rad Agencije, upućen je nakon našeg saznanja da je način vrednovanja projekata promijenjen, s neskrivenim ciljem da se Anteni M nanese šteta. I nekoliko nedjelja nakon što je zaključen rok za predaju projekata. I nekoliko dana nakon što su stručne službe AEM završile bodovanje. I dan nakon što je primjenom „Zdravkove formule“ (prof dr. Uskoković je stvorio, dok je bio član Savjeta) utvrđen novčani iznos koji pripada svakom emiteru!

Nije, dakle, ni teorijski, moglo biti Anteninog uticaja na završenu stvar. To su pravo, ekskluzivno i drsko, sebi dali članovi Savjeta i direktor AEM. Pritom, da apsurd bude kompletan, sjednice Savjeta su otvorene za javnost, a vrednovanje projekata MORA biti transparentno! Jer, posrijedi je novac komercijalnih radio stanica, a uloga AEM je (trebalo da bude) samo tehnička – da podijeli novac u transparentnoj proceduri i za to dobije 5% sredstava Fonda.

Istina je i sljedeće – od prve raspodjele, pravila su pisana tako da oštete Antenu M, umjesto da podstiču ostale da, poput našeg radija, proizvode društveno korisne sadržaje. Zaključno sa posljednjom raspodjelom, kad su, da samo to pomenem - izjednačene po broju bodova radio stanice sa 4 i 24 uposlena, a tzv. godišnji grant ukinut.

Za vas koji ne znate đe je "kvaka" - AEM je smislio katastrofalan koncept godišnjeg i programskog granta. I, umjesto da forsiraju (kroz godišnji grant) cjelosezonske emisije, jer bi time motivisali vlasnike radija da zapošljavaju novinare na neodređeno, pošto bi imali siguran izvor novca iz Fonda, favorizovan je tzv. programski grant – za emisije iz oblasti koje propiše Savjet prilikom raspisivanja Konkursa za sredstva Fonda.

S jedne strane, bila je to posljedica zarobljenosti NVO obrascima, s druge, sad već izvjesno, patološke potrebe da se izlazi iz okvira prava Savjeta i utiče na uređivačku politiku medija! To je dovelo do, rekoh, katastrofalne činjenice da ni nakon zamašne sume novca podijeljene prethodnih godina, nijedan emiter nije ojačao redakciju dovoljno da bude konkurencija Anteni M.

Konačno (barem za ovu priliku) – AEM nikad nije uspostavila efikasan način kontrole produkcije finansirane novcem iz Fonda. Nekoliko emitera brzo se snašlo za savršeno napisane projekte. Ali, od emisija koje su po tim "sinopsisima" urađene, znam pouzdano, članove monitoring tima bilo je sramota! Za smislenost na takve splačine spiskanih para, Savjetu i AEM 'ladno se fućkalo. Forma im je, u takvim situacijama, bila savršen izgovor, a ni na pamet im nije padalo da mijenjaju pravila i doskoče emiterima prevarantima.

Skandal sa poništenjem raspodjele sredstava Fonda, zapravo, kulminacija je iščašenosti modela formiranja Savjeta, nastalog radi štrika u Briselu, kojim je pravo odlučivanja dato osobama koje malo ili ništa ne znaju o novinarstvu i medijima... Tako je, uglavnom, sa Savjetom AEM, tako je, sasvim, sa Savjetom Javnog servisa!

Još gore, stvoren je obrazac po kojem Agencijom od izuzetnog društvenog značaja, iz sjene, preko svojih čauša, rukovode opskurni likovi iz NVO i partijskog miljea. Zanimljivo, toliko moćni da u ladicama Administrativnog odbora Skupštine i Upravnog suda, godinama čame dokazi o nelegitimnosti jednih i konfliktu interesa drugih članova Savjeta AEM.

Otud, zacijelo, njihov osjećaj da se zavlačenje ruke u tuđ džep može "prodati" kao zakonit i moralan čin. E, pa, pružićemo im priliku da na sudu provjere jesu li u pravu?

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Tadija

Ljudi, kad bi se otkrilo i sabralo koliko je duga Vijesti drzavi sakriveno i oprosteno, to bi bili milioni. A najbolji nacin da se o rtome ne prica je saka u percin i hajka na Antenu. Iskreno se nadam da ce se Sukovic izboriti sa tim protuvama, jer je Antena jedina svjetlost u medijskom mraku CG

Nikac od Rovinja

Evo nekoga iz Savjeta. Reci, Blijedi, ne muci nas.

Blijedi

Ehh sad! Šukoviću što ne kažeš realan razlog javnosti zbog čega je donesena odluka da se poništi Fond? Oćeš li ti ili ja? :)