10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: AEM ugrožava emitere, Antena M i druge radio stanice - žrtve

Stav

Comments 4

Đurović: AEM ugrožava emitere, Antena M i druge radio stanice - žrtve

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Savjet Agencije za elektronske medije ugrožava rad radio stanica, smatra Goran Đurović, član Savjeta RTCG.

Saopštenje prenosimo integralno:

Savjet Agencije za elektronske medije (AEM) donio je Odluku o obustavljanju postupka po javnom konkursu za raspodjelu sredstava iz Fonda za pomoć komercijalnim radio–emiterima suprotno Pravilniku AEM koji reguliše dodjelu sredstava iz ovog Fonda. Odluka o obustavljanju postupka dodjele sredstava koju je donio Savjet AEM ne sadrži obrazloženje iz kojeg se može zaključiti da je postupak odlučivanja bio suprotan Pravilniku pa da je zbog toga obustavljen postupak. Naprotiv, iz obrazloženja Odluke Savjeta AEM se može vidjeti da je postupak sproveden do kraja u skladu sa Pravilnikom a da je nakon toga Savjet AEM odlučio da obustavi postupak jer je dobio pismo Antene M u kojem je iskazano interesovanje za sprovođenje postupka dodjele sredstava. U mnogim postupcima dodjele sredstava interesovanje učesnika, pa i njihova pisana obraćanja raznim komisijama, nisu neuobičajena pojava. Ukoliko članovi Savjeta AEM imaju integritet onda bilo čije pismo ne može da dovede u pitanje njihovu samostalnost u donošenju odluka.

Savjet AEM svoju nezakonitu odluku objašnjava pokušajem uticaja na članove Savjeta ne objašnjavajući da li je neki član Savjeta podlegao uticajima ili je možda bio u sukobu interesa i da li je njihova odluka u vezi sa članom 40 Statuta AEM. Član 40 Statuta AEM predviđa da: „ Ako je član Savjeta učestvovao u radu uz postojanje sukoba interesa, ostali članovi su obavezni da ispitaju donesene odluke i mogu da ih proglase nevažećim.”

S obzirom da se Savjet AEM ne poziva na ovaj član u obrazloženju svoje odluke onda ostaje nejasno na čemu temelji svoju odluku. Zakon o elektronskim medijima kao ni Statut AEM ne prepoznaju mogućnost obustavljanja postupaka. Pravilnik o raspodjeli sredstva iz Fonda Agencije za pomoć komercijalnim radio emiterima u članu 14 ne prepoznaje mogućnost obustavljanja donošenja odluke i poništvanje postupka. Svojim nezakonitim odlukama Savjet AEM unosi pravnu nesigurnost i šalje poruku da je bez obzira na uslove konkursa i propisane procedure moguće, zahvaljujući većini u Savjetu AEM, donijeti odluku koja je odraz ličnih interesa.

U ovom procesu posebnu odgovornost imaju članovi Savjeta koji predstavljaju nevladin sektor. Upravo je uloga NVO predstavnika u ovom tijelu da se staraju o zakonitosti rada i odluka Savjeta. Ali, odsustvo svijesti o potrebi poštovanja propisa ne čudi ako se zna da su dva člana- predstavnici NVO, izbarana suprotno Zakonu o elektronskim medijima. Teško je očekivati da zakonitost u radu poštuju Darko Ivanović i Edin Koljenović koji su u Savjet AEM došli zahvaljujući kršenju postupka u Skupštini Crne Gore.

Ako Savjet AEM smatra da procedura dodjele sredstava nije dobra, onda je jedni ispravan i zakonit način da započeti postupak po postojećem propisu dovede do kraja a da nakon toga izmijeni pravilnik kojm nisu zadovoljni. Svaka druga odluka Savjeta AEM i istrajavanje na nezaoknitom poslovanju za posljedicu će imati ugrožen rad radio emitera u kojem je danas žrtava Antena M i druge radio stanice a sjutra neki drugi emiteri.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Ranko

@Kakostesmijestidotkom, Mlađani Koljenovic se, na zalost, na kraju pokazao kao potrcko preambicioznog srednjoskolca Raonica.... produznog kabla Sdp

Nikola

Antena i milioni, Darko i milioni... to postoji samo u bajkama Vijesti i comp. I oni to odlicno znaju, ali treba diskvalifikovati najbolji medij i najboljeg novinara u Cg

Radivoje

Ako je ovaj podrzao Antenu, znaci da je Antena 100% u pravu. Jer, nema sanse da Đurovic navija za Antenu.