15 °

max 23 ° / min 13 °

Ponedjeljak

01.06.

23° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 13°

Srijeda

03.06.

25° / 14°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

25° / 18°

Subota

06.06.

26° / 18°

Nedjelja

07.06.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Čekao 32 godine smrtnu kaznu: Osuđenik sam izabrao električnu stolicu

Svijet

Comments 0

Autor: Bojana Komnenić

  • Viber

Čekao 32 godine smrtnu kaznu: Osuđenik sam izabrao električnu stolicu

Osuđenik Dejvid Miler (61), koji je 32 godine čekao izvršenje smrtne kazne, pogubljen je na električnoj stolici u američkoj saveznoj državi Tenesi.

Miler je bio u zatvoru od 1982, čekajući egzekuciju nakon što je osuđen na smrt zbog ubistva dvadesettrogodišnjakinje 1981.

Američki vrhovni sud odbio je njegov posljednji zahtjev za pomilovanje. Miler je sam izabrao električnu stolicu kao način pogubljenja jer je smatrao da će biti manje bolna od smrtonosne injekcije, uobičajne metode u svim američkim saveznim državama u kojima postoji smrtna kazna.

Samo pet sedmica ranije, u Tenesiju je prvi put od 2007. egzekucijom na električnoj stolici izvršena smrtna presuda nad dvostrukim ubicom Edmundom Zagorskim.

Ubrizgavanje smrtonosnog koktela osnovna je metoda izvršenja smrtne presude i u saveznoj državi Tenesi, ali zatvorenici koji su počinili zločine prije 1999. imaju pravo na izbor načina pogubljenja.

Oni sve više traže smrt na električnoj stolici nakon što je u avgustu Biliju Reju Iriku trebalo 20 minuta da umre. Bilo je očigledno da je pri tome imao jake bolove, budući da mu je lice poprimilo ljubičastu boju.

Prema Ustavu SAD, zabranjeno je okrutno sprovođenje smrtne kazne, ali zatvorenici su sve više nepovjerljivi prema usmrćivanju injekcijom nakon nekoliko loše izvršenih pogubljenja kada se koristila kombinacija hemikalija koje su zatvorenicima izazivale bolove.

Zagovornici te metode i dalje tvrde da je ona bezbolna, ali je sudski ljekar na sudu u Tenesiju, pred kojim su Miler i Zagorski iznijeli molbu, objasnio kako je Irik proživio toliku patnju pri izvršenju smrtne kazne da bi to moglo biti upoređeno sa mučenjem.

Doktor Dejvid Lubarski smatra da je sastojak "midazolam" smirio Irika, ali da je ipak osjećao djelovanje druga dva sastojka iz smrtonosnog koktela ljekova.

U svijetu je sve više zagovornika ukidanja smrtne kazne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR