14 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Śutra u Kijevu sabor autokefalne Crkve, tomos će Vartolomej uručiti na Badnji dan

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Śutra u Kijevu sabor autokefalne Crkve, tomos će Vartolomej uručiti na Badnji dan

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Dan uoči istorijskoga događaja – kada će se u kijevskome hramu Svete Sofije okupiti sabor ujedinjenja pravoslavlja Ukrajine u novu, autokefalnu Crkvu (drugu po brojnosti u Vaseljeni) – neke od nepoznanica, koje su se provlačile kroz medijske izvještaje i analize eksperata, manje-više još čekaju odgovore.

U subotu, 15. decembra, neće se održati, kako je najavljivano, prosto arhijerejski sabor – koji bi okupio samo vladike iz tri dosadašnje jurisdikcije – nego će, po protokolu utvrđenim u Carigradu, učestvovati, sa pravom glasa, još po jedan sveštenik, te po jedan monah (ili vjernik – mirjanin) iz svake od eparhija.

To će, zapravo, biti ne arhijerejski, već – pomjesni sabor.

Pred saborom, kojim će predśedavati mitropolit galski Emanuil Adamakis – specijalno naznačeni egzarh patrijarha carigradskoga Vartolomeja – stoje tri osnovna zadatka: proglasiti ujedinjenje, usvojiti ustav i izabrati poglavara nove Crkve.

U 34. kanonu Apostolskih pravila je zapisano: „Episkopi svakoga pojedinoga naroda treba da imaju, kao glavu, prvoga episkopa. Bez njega, a i on bez njih, ne mogu ništa činjeti. To je jednomislije i na taj način proslaviće se Bog kroz Isusa Hrista, i Otac kroz Gospoda u Duhu; Otac i Sin i Duh Sveti”.

Kako je danas kazao mitropolit Makarij Meletič, poglavar UAPC – najmanje od tri dosadašnje ukrajinske pravoslavne crkve – još u oktobru ove godine on je dobio pismo od patrijarha Vartolomeja u kojem je zamoljen da se na saboru ne kandiduje za poglavara, što je i prihvatio.

Pretpostavlja se da je slično pismo dobio i patrijarh Filaret Denisenko, poglavar UPC-KP, čiji je sinod juče dobio odluku da će sa kompletnim episkopatom, te predstavnicima parohijskoga sveštenstva, monaštva i vjernika učestvovati na saboru.

Nezvanično je saopšteno da Filaret, navodno, neće pretendovati za poglavara nove Crkve, ali će UPC-KP imati svoga kandidata: to je mitropolit Epifanij Dumenko, rođen 1979, patrijaršijski namjesnik, doktor bogoslovije i rektor Kijevske pravoslavne bogoslovske akademije. Filaret bi, prema jednoj od verzija, ostao počasni patrijarh.

I dok je jasno da će svi iz UPC-KP i UAPC biti na saboru, nepoznanica je koliko će predstavnika doći iz dosadašnje UPC-MP – jurisdikcije Moskovske patrijaršije u Ukrajini?

Kako smo objavili, patrijarh Vartolomej je 1. decembra pisao svim episkopima UPC-MP. Pozivao ih je da prisustvuju śutrašnjem saboru. Od ukupno preko 90 episkopa UPC-MP, tvrde ruski mediji, njih više od 50 je vratilo neotvorena pisma pošiljaocu.

Poglavar Ruske crkve, patrijarh Kiril Gundjajev, danas je pisao svim pravoslavnim crkvama, zatim papi rimskome, poglavaru Anglikanske crkve, OUN, OEBS, liderima Francuske i Njemačke. On im je skrenuo pažnju na, kako tvrdi, „masovne primjere narušavanja prava i sloboda arhijereja, sveštenstva i vjerujućih u Ukrajini”.

SBU, ukrajinska tajna služba (Служба безпеки України), saopštila je da budno motri na aktivnosti nekih pripadnika UPC-MP koji, kako se tvrdi, u dosluhu sa Rusijom planiraju seriju provokacija i teških incidenata – „krvavih litija” – u nekim gradovima: Kijevu, Odesi, Harkovu, Zaporožiju, Hersonu, Nikolajevu.

Oko 500 ljud, koji podržavaju Moskovsku patrijaršiju, okupilo se danas u Kijevu na molebanu u parku kod zdanja nacionalnoga parlamenta Ukrajine, protestujući protiv navodnoga miješanja državnih vlasti u crkvena pitanja. „Молитвенная акция” je organizovana od strane UPC-MP.

Iz pravnoga odjeljenja UPC-MP su, takođe danas, objavili da su Agapita Bevcika, mitropolita mogiljov-podoljskoga i šargorodskoga UPC-MP, navodno, agenti SBU „prinudno doveli u Kijev, prema neslužbenoj verziji, na razgovor sa predśednikom [Petrom Porošenkom]”.

Mitropolit sarnenski i poljeski Anatolij Gladki i mitropolit čerkaski i kanevski Sofronij Dmitruk, obojica iz UPC-MP, nedavno su od predśednika Porošenka dobili ordene Jaroslava Mudroga IV stepena.

Oleksandar Drabinko, arhiepiskop perejaslavsko-hmeljnicki i višnjevski UPC-MP, potvrdio je učešće na saboru autokefalne Crkve.

Mediji su izvještavali da je Porošenkov kandidat za poglavara autokefalne Crkve Simeon Šostacki, mitropolit vinicki i barski UPC-MP.

Porošenko će u svojstvu počasnoga gosta śutra prisustvovati saboru.

Za Badnji dan, 6. januara, tomos o autokefaliji Crkve Ukrajine će njezinome poglavaru, nakon zajedničke liturgije, uručiti patrijarh Vartolomej – saopšteno je juče iz UPC-KP.

***

Kasnije danas, ukrajinske vlasti su demantovale da je Agapit Bevcik, mitropolit mogiljov-podoljski i šargorodski UPC-MP, kidnapovan od strane agenata SBU. Štaviše, Agapit se telefonski uključio u program jedne TV i to lično potvrdio.

Takođe, objavljeno je javno saopštenje mitropolita UPC-MP, Anatolija Gladkoga, koji je kazao da će učestvovati u saboru autokefalne Crkve.

Anatolij napominje da je „duhovna osnova nezavisne države – nezavisna crkva, bez koje ne može postojati i razvijati”.

Mitropolit se u saopštenju fokusira na činjenicu da je Ukrajina autokefaliju čekala 26 godina, od dana proglašenja nezavisnosti i da „spasenje za nas može biti ujedinjujući sabor Ukrajinske pravoslavne crkve". Poziva sve vjernike i sveštenike da podrže stvaranje autokefalne Crkve u Ukrajini.

„Ukrajina će pobijediti, Bog je sa nama", poručio je mitropolit Anatolij.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR