11 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

24° / 15°

Petak

10.05.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Putin se obrušio na Vartolomeja i najavio krvoproliće u Ukrajini

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Putin se obrušio na Vartolomeja i najavio krvoproliće u Ukrajini

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

''Autokefalija Ukrajinske crkve ozbiljno krši vjerske slobode'' – rekao je ruski predśednik Vladimir Putin danas na press konferenciji.

„Tu nema ničega dobroga. I ono što me najviše zabrinjava jeste da će sigurno početi redistribucija [crkvene] imovine. To može dovesti do krvoprolića”.

Putin je kazao da je „glavni motiv Vartolomeja da podjarmi tu teritoriju, a onda napravi više novca", rekao je.

Takođe, tvrdi da postoji upliv Sjedinjenih Država u stvaranju autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine.

„Činjenica da je državni sekretar SAD pozvao Kijev i raspravljao o ovoj temi - pa, to su apsolutno neprihvatljive stvari".

Putin je Ukrajinsku crkvu nazvao „objedinjenom raskolničkom parohijom Istanbula".

***

U međuvremenu, danas je ukrajinski parlament, ogromnom većinom glasova, usvojio projekat Zakon o slobodi savjesti i vjerskim organizacijama po kojem će dosadašnja ruska jurisdikcija u Ukrajini – Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovskoga patrijarhata (UPC-MP) – morati svoj službeni naziv promijeniti u smislu da jasno naznači povezanost sa Rusijom.

Prema tome zakonu, vjerska organizacija, koja je dio strukture i njome se upravlja iz centra u državi koja je počinilac vojne agresije protiv Ukrajine i sprovodi okupaciju dijela ukrajinskih teritorija – dužana je prikazati u nazivu odgovarajuću pripadnost.

Nakon glasanja, došlo je do tuče među poslanicima, kada je Nestor Šufrič iz proruske manjinske grupe prišao govornici i zatražio ponavljanje glasanja. To je izazvalo reakciju provladinoga poslanika Jurija Bereza koji ga odgurno od govornice, pa su se sukobili…

Za to vrijeme, oko 1.000 ljudi, koji su se predstavili vjernicima UPC-MP, okupilo se ispred zadnja ukrajinskoga parlamenta na „protestnome molebanu”, tražeći od poslanika da ne usvoje Zakon o slobodi savjesti i vjerskim organizacijama.

Patrijarh moskvski Kiril Gundajev, takođe danas, obnovio je ranije pozive poglavarima pomjesnih pravoslavnih crkava da Ruskoj pravoslavnoj crkvi daju podršku u vezi sa situacijom u Ukrajini.

On im je poslao pismo u kojem napominje da „dolazi vrijeme kada dalja tišina više nije moguća, jer je to pitanje izazov za čitavu pravoslavnu vaseljenu”.

„Uvjeren sam da u Ukrajini ovih dana nije prosto sukob interesa Moskovske i Carigradske patrijaršije, jer ga neki pokušavaju tako predstaviti, nego nešto mnogo opasnije: duboki raskorak predstojatelja i jerarhije Svjatejše Carigradske crkve sa pravoslavnom kanonskom tradicijom i svetootačkom eklisiologijom. Nema sumnje da će ukrajinski scenario u budućnosti biti ralizovan u odnosu na bilo koju drugu pomjesnu crkvu".

Kiril apeluje na predstojatelje drugih crkava da „ne priznaju rezultate ilegalnoga okupljanja raskolnika održanoga 15. decembra u Kijevu”, kao i da „podignu svoj autoritativni glas i da učine sve što mogu da zaustave akcije destruktivne za Pravoslavlje".

Niti jedna od crkava nije se solidarisala sa Ruskom crkvom u pogledu nepominjanja Vaseljenskoga Patrijarha u diptihu, niti je prekinula evharistijsku zajednicu sa Carigradom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR