16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srpska crkva, ne raskinuvši sa Carigradom, od juče u liturgijskome jedinstvu sa „ukrajinskim raskolnicima”

Svijet

Tag VideoTag Gallery
Comments 2

Srpska crkva, ne raskinuvši sa Carigradom, od juče u liturgijskome jedinstvu sa „ukrajinskim raskolnicima”

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Tomos o autokefaliji Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) objavljen je Ukrajincima u drevnome hramu Svete Sofije u Kijevu, đe je jutros mitropolit Epifanij služio božićnu liturgiju.

Liturgiji su prisustvovali i ukrajinski zvaničnici, uključujući Petra Porošenka. Julija Timošenko, glavni protivkandidat na predstojećim izborima, podržala je stvaranje autokefalne Crkve. Bokserski šampion, gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, takođe je pozdravio dobijanje tomosa, etc.

Interesantno, tokom Velikoga vhoda – dijela liturgije, kada se Sveti darovi prenose sa Žrtvenika na Časnu trpezu – Epifanij je jutros pomenuo predstojatelje svih crkava iz diptiha, uključujući i Kirila Gundjajeva, patrijarha Ruske crkve.

Na drugoj strani, u Moskvi, tokom sinoćnje božićne liturgije, nije pomenut poimenično niti jedan od predstojatelja iz diptiha, kako je uobičajeno za liturgiju koju služi poglavar pomjesne crkve.

Liturgija u Moskvi je direktno prenošena preko TV, prisustvovao je i Vladimir Putin. Arhiđakon, tokom Maloga vhoda, niti Kiril tokom Velikoga vhoda, nakon kanona „В первых помяни, Господи…”, nije čitao iz diptiha, već je samo zbirno izgovoreno: „Святейших Патриархов православных, Блажейннейших Архиепископов и Митрополитов”.

Da li je ovo slučajan propust, ili smišljena najava dalje radikalizacije stavova Ruske crkve?

Patrijarhovo neizgovaranje tokom liturgije imena i titula predstojatelja pomjesnih crkava – što je i norma iz Ustava Ruske crkve – može se povezati sa dodatnom neizvjesnošću koja je nastala u „svjetskome pravoslavlju” nakon što je 6. januara Carigradska patrijaršija darovala tomos Crkvi Ukrajine.

Vartolomej je juče sa Epifanijom služio Božanstvenu liturgiju. Time su i zvanično vaseljenska i ukrajinska jerarhija stupile u evharistijsko zajedničarenje (εὐχαριστία).

Mada nijesu sve pomjesne crkve još odobrile ovaj čin, niko od njih nije zvanično podržao Rusku crkvu u njenoj odluci da raskine liturgijsko jedinstvo sa Carigradom. To, de facto i de iure, znači da je, na primjer Srpska pravoslavna crkva, ostavši u jedinstvu sa Carigradom, od juče takođe i u liturgijskome jedinstvu sa „ukrajinskim raskolnicima”.

Juče su u Banjaluci osvanuli plakati, sa slikom Vartolomeja, bez mitre. Na njima je napisano: „Vartolomej, carigradski patrijarh do 6. januara 2019. Od tada poganin i carinik”…

U Ukrajni je u toku dobrovoljna tranzicija parohija iz ruske jurisdikcije (UPC-MP) u Pravoslavnu crkvu Ukrajine. Oko 40 parohija UPC-MP sa lokalnim hramovima, ili u prośeku 1-2 dnevno, dosad je pristupilo PCU. Nijesu zabilježeni nikakvi incidenti.

Na snagu je u Ukrajini stupio zakon prema kojem će UPC-MP morati narednih mjeseci da se registruje kako bi opstala u Ukrajini, ali pod drugim nazivom: u budućnosti se neće moći određivati kao „ukrajinska”.

Predviđeno je da vjerske zajednice, ukoliko im je subordinacijski centar u Rusiji, to i u svojoj egidi naznače. Rusija se, po zakonima Ukrajine, nakon događaja u Krimu i Donbasu iz 2014, smatra „državom agresorkom”.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

jakov tomov

pametni ukrajinci, čiste svoje dvorište od domaćih izdajnika i neprijateljske obavještajne služnbe "u mantijama". što rade ovi naši mudraci iz vlasti? još se nešto ližu i prenemažu sa amfilohijem arhizlotvorima crne gore

Ratko

Svska cast Ukrajini.Sada su i politicki protivnici ,Saveznici kada je crkva u pitanju. Crkva je temelj drzave.Nasa vlsda i presednok Milo Djukanovic treba da im je ovo nauk kako treba raditi.