10 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grčka crkva 19-20. marta o priznanju autokefalije Ukrajinskoj crkvi

Svijet

Comments 0

Grčka crkva 19-20. marta o priznanju autokefalije Ukrajinskoj crkvi

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Grčka pravoslavna crkva razmotriće zvanično priznanje autokefalije Pravoslavnoj crkvi Ukrajine 19-20. marta – kazao je Jeronim II Liapis, Arhiepiskop Atinski i cijele Grčke, predstojatelj Grčke crkve.

U Atini trenutno zasijeda stalni svešteni Sinod (Διαρκής Ιερά Σύνοδος), koji, uz Jeronima kao predśedavajućega, ima još 12 drugih arhijereja, a 19-20. marta okupiće se svešteni Sinod jerarhije (Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας) sastavljen od gotovo svih arhijereja Crkve u Grčkoj.

Početkom godine, stalni Sinod je već diskutovao o „ukrajinskome pitanju”, ali je odluka prenešena na najviši organ upravljanja Crkve u Grčkoj: Sinod jerarhije.

Jeronim je saopštio da se posebne komisije bave temeljitim izučavanjem pitanja Crkve Ukrajine. Sada je preciziran datum kada će Sinod jerarhije Grčke crkve možda donijeti odluku o priznanju autokefalije Ukrajincima.

U Grčkoj, tokom arhijerejskih liturgija, već se pominje ime Epifanija, Mitropolita Kijevskoga i cijele Ukrajine, međutim to još nije obavezujuća praksa za sve arhijereje Grčke crkve.

U Republici Grčkoj je 81 eparhija, a od njih 30 su u takozvanim Novim teritorijama na śeveru zemlje (Epir, južna Makedonija, zapadna Trakija, etc); veća ostrva Egejskoga mora takođe potpadaju pod jurisdikciju Vaseljenskoga Patrijarha.

Šestorica od 12 arhijereja stalnoga Sinoda predstavljaju Nove teritorije. Eparhije Krita (poluautonomna Kritska pravoslavna crkva) i Dodekanesa, takođe i Sveta Gora – Atos, potpadaju pod Vaseljensku patrijaršiju i ne smatraju se dijelom Grčke crkve.

Crkveni odnosi Fanara i Atine su u izvjesnoj krizi, a i tokom istorije su često bili neharmonični. U Grčkoj su 1833. samovlasno proglasili autokefaliju, koju Carigrad do 1850. nije priznao.

Uticaj Vaseljenske patrijaršije u Grčkoj je tradicionalno veliki, i na religioznu i na istorijsku svijest, a Ustav Grčke crkve precizira da je Carigrad njezina majka-Crkva.

Međutim, američki ambasador u Grčkoj, Džefri Pajet, sada je izjavio da Rusi u Grčkoj „pokušavaju potkopati uticaj vaseljenskoga patrijarha Vartolomeja”.

„Predočeni su dokazi o karakteru manipulacije informacijama u Grčkoj. Vidjeli smo ruske napore u sferi Crkve", kazao je Pajet.

Ruska ambasada u Grčkoj odmah je reagovala: „Tvrdnje o navodnome ruskome uplitanju u unutrašnje poslove [Grčke] i manipulacija informacijama nije ni vrijedno komentarisati". Nazvala je grčko-ruske odnose „iskrenim, otvorenim i sposobnim da izdrže bilo kakav vanjski pritisak i miješanje".

Citirane su riječi ruskoga predśednika Vladimira Putina da nijedna „pametna osoba" u Grčkoj ili Rusiji neće misliti da Moskva „planira zavjeru" protiv Atine.

Ambasador Pajet, prema navodima „Gardijana”, postao je „predmet mržnje u Rusiji, nakon revolucije na Majdanu 2014, kada je radio u Kijevu”.

„Pajet je rekao da je, od dolaska u Grčku, primijetio ‘sličnu rusku taktiku koju je ranije viđao u Ukrajini, kada biznismeni kupuju strateške interese i kreiraju sumnjive netvorke političkoga i ekonomskoga uticaja’”.

„Naravno, [Rusi] nemaju isti nivo uticaja u Grčkoj u poređenju sa Ukrajinom, ali strategija je ista", rekao je Pajet.

Ljetos su grčke vlasti proćerale dvojicu ruskih diplomata i dodatno još dvojici zabranile ulazak u Grčku.

Štampa u Atini je objavila da su Rusi podrivali grčko-makedonski sporazum o imenu Makedonije, pokušali da potkupe grčke činovnike, ali i ostvare uticaj na strukture Grčke pravoslavne crkve, na neke od mitropolita, „tako što su ih nagrađivali”.

Nekoliko grčkih religioznih sajtova, kako se vjeruje, dobijaju „donacije” od Rusa, te uglavnom promovišu interese Moskovske patrijaršije.

U prvoj polovini februara, Svetu Goru, uz odobrenje viza od strane grčkih vlasti, pośetila je delegacija autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine, predvođena episkopom odeskim i baltskim Pavelom Juristom.

Pavel je 8. februara služio liturgiju u svetogorskome Pantokratoru, a Ukrajinci su ugošćeni u manastirima Vatoped, Ksenofont, Esfigmen, Simonopetra… Međutim, pristup im nije dozvoljen u Pantelejmon, tamošnji ruski manastir.

Rusi su objavili, tj. potvrdili ranije procjene, da su posljednjih godina u Svetu Goru dali novčane „priloge” u vrijednosti najmanje 200 miliona američkih dolara.

Sveta Gora odgovorila Rusima: Podržavamo Vaseljensku patrijaršiju

Sveštena opština Svete Gore (Kinot), samoupravno tijelo „monaške republike”, objavila je da bezrezervno podržava Vaseljensku patrijaršiju i da neće dozvoliti bilo kome da je ponižava.

Prethodno, grčke vlasti, naglašeno je – „bez objašnjenja”, nekolicini klirika Ruske pravoslavne crkve su odbile zahtijev za izdavanje vize kako bi obišli Svetu Goru.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR