13 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ministar Šri Lanke: Neko iz vrha sakrio upozorenja da će se desiti napadi

Izvor: Foto: EPA

Svijet

Comments 0

Ministar Šri Lanke: Neko iz vrha sakrio upozorenja da će se desiti napadi

Izvor: Blic

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Visoki zvaničnici namjerno su prećutali obavještajne podatke o mogućim napadima na Šri Lanku, gdje je u seriji napada bombaša samoubica na katolički Uskrs ubijeno najmanje 359 ljudi, izjavio je predsjednik parlamenta u srijedu.

"Neki visoki obavještajni zvaničnici su namjerno sakrili obavještajne informacije. Informacije su bile tamo, ali glavni zvaničnici bezbjednosti nijesu preduzeli odgovarajuće mjere", rekao je u parlamentu Lakšman Kiriela, koji je takođe i ministar javnih preduzeća.

On je rekao da su informacije o mogućim samoubilačkim napadima na crkve, hotele i političare primljene od indijske obavještajne službe 4. aprila i da je sjednicom Savjeta bezbjednosti predsjedavao predsjednik države Maitripala Sirisena 7. aprila, ali informacije nijesu bile šire predstavljene, prenosi "Rojters".

"Neko kontroliše ove visoke obavještajne zvaničnike. Savjet bezbjednosti se bavi politikom. Moramo da istražimo ovo", rekao je on.

U međuvremenu Sarat Fonseka bivši načelnik vojske i ministar regionalnog razvoja, izjavio je parlamentu da vjeruje da su napadi "morali biti planirani najmanje 7-8 godina".

Američka ambasadorka u Šri Lanki Alena Teplic izjavila je da SAD nijesu uputile toj južnoazijskoj zemlji obavještajne podatke uoči katoličkog Uskrsa o tome da se spremaju samoubilački bombaški napadi.

Teplicova je to rekla novinarki "CNN" Kristijan Amanpur, a američka televizija ocjenjuje da je ovo važno zato što se kosi sa tvrdnjom vlade Šri Lanke i njenog ministra Harše de Silve da su obavještajni podaci unaprijed stigli "i od Indije i od SAD".

Kada je Amanpur prenijela to američkoj ambasadorki u Kolombu, ona je to negirala.

"Mi nijesmo imali nikakva saznanja da se napadi spremaju", kazala je Teplicova i dodala da je "vlada Šri Lanke priznala propuste u obavještajnom sakupljanju i dijeljenju informacija".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR