15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ističe ultimatum EU: Iran prelazi kritičnu tačku za 10 dana; Odmah reagovao Izrael

Izvor: Screenshot Twitter

Svijet

Comments 0

Ističe ultimatum EU: Iran prelazi kritičnu tačku za 10 dana; Odmah reagovao Izrael

Izvor: B92

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Iran će već 27. juna preći limit u proizvodnji uranijuma, koji je toj zemlji postavljen na osnovu nuklearnog sporazuma iz 2015.

Taj sporazum, inače poznat po međunarodnoj skraćenici JCPO, na „klimavim je nogama“ od kako je američki predsjednik Donald Tramp objavio da povlači Ameriku iz tog sporazuma.

Prema riječima portparola iranske Agencije za atomsku energiju Behrouza Kamalvandija, proizvodnja uranijuma već je povećana u centru za nuklearna istraživanja u Natancu, u centralnoj provinciji Isfahan.

To znači da će Iran proizvesti više uranijuma nego što mu je dozvoljeno sporazumom iz 2015, odnosno preći će magičnu cifru od 300 kilograma do 2031, prenosi Raša tudej.

Podsjeća se i da je zvanični Teheran zaprijetio liderima EU da imaju rok od 60 dana da redefinišu svoju ulogu u sporazumu iz 2015, koji je, mnogi ocijenjuju, postao “ništavan” onog momenta kada je Tramp povukao SAD iz njega.

Iranski predsjednik je tada ocijenio da je ultimatum zapravo pokušaj spasa sporazuma, jer se od zemalja EU tražilo da zauzmu čvršći stav po pitanju svojih obaveze kako bi se zaštitili naftni i bankarski sektori Irana od američkih sankcija.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je danas svijetske sile da brzo pojačaju sankcije protiv Irana, ukoliko on ostvari plan o prekoračenju proizvodnje obogaćenog uranijuma.

"Ako Iran ispuni svoje prijetnje, međunarodna zajednica će odmah morati da primijeni unaprijed definisan mehanizam sankcija", izjavio je Netanijahu izraelskim medijima u govoru poslije najave Teherana, prenio je Rojters.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR