16 °

max 23 ° / min 13 °

Srijeda

27.05.

23° / 13°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Završila u komi nakon stavljanja kreme na lice

Svijet

Comments 0

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Završila u komi nakon stavljanja kreme na lice

Žena iz Kalifornije završila je u komi nakon što je počela koristiti kremu za lice protiv bora, za koju se pokazalo da je zaražena živom.

Ona se javila na Hitnu nakon što je primijetila da teško govori, te da osjeća ukočenost u licu i rukama te da otežano hoda, a nakon što su ljekari ispitali nekoliko kozmetičkih proizvoda koje koristi, utvrdili su da jedna krema sadrži metil-živu, posebno toksični oblik žive.

Ovo je prvi slučaj trovanja živom nakon upotrebe te kreme za lice, izvijestilo je Ministarstvo zdravlja okruga Sacramento.

Krema je poznata pod nazivom Pond's Rejuveness i prodaje se u Meksiku, a 47-godišnjakinja ju je nabavila preko prijatelja. Prema rezultatima istrage, živa u kremu nije dospjela tokom procesa proizvodnje u kompaniji Pond, nego je dodana kasnije, no nejasno je je li to bilo greškom, ili je netko živu u kremu dodao namjerno.

Zna se, naime, da živa može zaustaviti proizvodnju kožnog pigmenta melanina, te tako posvijetliti kožu, odnosno ukloniti mrlje od starenja. Inače, ljudi mogu imati male količine žive u krvi, do 5 mikrograma po litru, dok je razina žive kod spomenute žene bila daleko viša, odnosno viša od 2600 mg/L, izvijestili su iz lokalne informativne agencije.

Njeno se stanje pogoršalo nakon što je hospitalizirana, pa iz Ministarstva zdravlja upozoravaju ljude da ne koriste slične kreme za kožu uvezene iz Meksika, piše 24sata.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR