28 °

max 33 ° / min 21 °

Subota

08.08.

33° / 21°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Petak

14.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mogerini Turskoj: Prekinite vojnu akciju u Siriji

Svijet

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Mogerini Turskoj: Prekinite vojnu akciju u Siriji

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.

"EU ponavlja svoj stav da je se održivo rješenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem", kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona je ocijenila da će obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost cijelog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja, prenosi Tanjug.

Mogerini je dodala da će u ovakvoj situaciji biti mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji.

"Jednostrano djelovanje Turske prijeti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike", kazala je Mogerini.

Ona je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbjeglica.

"Bezbjednosna zabrinutost Turske mora se rješavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom", kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbjedan i održiv pristup humanitarne pomoći na cijeloj teriroriji Sirije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR