21 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

27.05.

23° / 15°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 14°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

19° / 15°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Odlučeno: Tramp uvodi sankcije Turskoj

Svijet

Comments 0

Izvor: Beta/N1

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Odlučeno: Tramp uvodi sankcije Turskoj

Američki predsjednik Donald Tramp objavio je da uvodi nove sankcije Turskoj, prekida trgovinske pregovore i podiže carine na čelik, u nastojanju da izvrši pritisak na Ankaru, da zaustavi vojnu ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga koje Turska smatra terorističkom prijetnjom.

Tramp je rekao da će uskoro potpisati izvršno naređenje kojim se dozvoljava da se uvedu sankcije sadašnjim i bivšim turskim zvaničnicima. SAD će takođe odmah prekinuti pregovore, koje predvodi ministartvo trgovine oko trgovinskog sporazuma vrijednog 100 milijardi dolara sa Turskom, navodi se u saopštenju predsjednika SAD-a.

"Ovim naređenjem omogućiće se Sjedinjenim Državama da uvedu snažne dodatne sankcije za one koji su moguće uključeni u kršenje ljudskih prava, blokiranje primirja, sprečavanje raseljenih ljudi da se vrate kući, nasilnom vraćanju izbjeglica ili prijetnjama miru, bezbjednosti ili stabilnosti u Siriji. Naređenjem se odobrava širok niz posljedica, uključujuići finansijske sancije, blokiranje imovine, ili zabrana ulaska u SAD", navodi se u tom dokumentu.

Nedjelju dana prije turske invazije Tramp je naložio da se dio američkih vojnika skloni iz sjeveroistoka Sirije, što je po mišljenju kritičara dalo zeleno svijetlo Turskoj da krene protiv Kurda, koji su pomogli Americi u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Američki predsjednik je rekao da će oko 1.000 američkih vojnika kojima je naredio da napuste Siriju ostati na Bliskom istoku da spriječe ponovo snaženje prijetnje od islamske države.

U saopštenju izdatom večeras u kome se odobravaju ekonomske sankcije Turskoj, Tramp je jasno rekao da će američki vojnici potpuno napuštiti Siriju. Vojnici će biti preraspoređeni i ostati u regionu.

Tramp je napisao da turska ofanziva dovodi civile u opasnost i prijeti miru, bezbjednosti i stabilnosti u regionu. Rekao je da je jasno dao do znanja turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da turske akcije ubrzavaju humanitarnu krizu i stvaraju uslove za moguće ratne zločine. Rekao je da Turska mora da osigura bezbjednost civila, uključujući vjerskih i etničkih manjina. Kako je naveo, potpuno je spreman da "brzo uništi tursku privredu" ako turske vođe nastave tim opasnim i destruktivnim putem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR