16 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

26.05.

22° / 15°

Srijeda

27.05.

23° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

20° / 13°

Nedjelja

31.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mekalister: Evropa pala na ispitu

Izvor: Foto: Wikipedia

Svijet

Comments 0

Izvor: b92

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Mekalister: Evropa pala na ispitu

Predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister komentarisao je neotvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Mekalister je ocijenio, povodom neotvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, da je "danas loš dan za Evropu" koja je izgrađena na prevazilaženju unutrašnjih i spoljnjih podjela.

"Evropska unija nije bila u stanju da pokaže liderstvo, hrabrost i stratešku viziju. Neuspjeh u donošenju hrabrih odluka podriva stabilnost, predvidljivost i kredibilitet EU u ocima naših partnera i prijatelja", naveo je Mekalister u saopštenju.

On je istakao da je Evropa pala na ispitu mogućnosti EU da ispuni obaveze, kada su njeni partneri ispunili svoje.

"Ne uspjevši da prepozna vizionarsko liderstvo i bolne, duboke reforme i da ispuni obećanja, EU rizikuje da odustane od svoje moći i šalje poruku da su drugi akteri slobodni da sprovode sopstvene agende u regionu", smatra Mekalister.

On je istakao da se sada, kada je Evropa iznevjerila svoje prijatelje i saveznike, zatvara prilika otvorena istorijskim Prespanskim sporazumom.

"Danas je manjina u Evropskom savjetu odgovorna za to što Evropa postaje podijeljena, umjesto da napreduje ka jedinstvu i pomirenju na Zapadnom Balkanu. Te zemlje su takođe diskreditovale poziciju Evropskog parlamenta, koji podržava bezuslovno otvaranje pregovora", zaključio je Mekalister.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR