10 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šta krijete od nas: Ovako je australijska štampa jutros izgledala

Svijet

Tag Gallery
Comments 0

Šta krijete od nas: Ovako je australijska štampa jutros izgledala

Izvor: RTS

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Naslovne strane najvećih dnevnih listova u Australiji pune su stubaca redigovanog teksta, čime su izdavači htjeli da pokažu jedinstvo u borbi za slobodu medija i protiv državnog cenzurisanja.

"Njuz korp Austrejlija" (News Corp Australia) i "Najn mastheds" (Nine Mastheads) objavile su svoja izdanja jutros sa potpuno redigovanim tekstom i crvenom oznakom "tajna".

Protest dnevnih novina usmjeren je protiv zakona o nacionalnoj bezbjednosti, koji, kako navode, guše slobodno izvještavanje i stvorili su "kulturu tajnosti" u zemlji.

Australijske vlasti, sa druge strane, ističu da podržavaju slobodu štampe i da "niko nije iznad zakona".

U junu je, međutm, policija izvršila racije na medijsku korporaciju Ej-Bi-Si, kao i dom jednog novinara kompanije "Njuz korp", što je izazvalo izuzetno negativne reakcije javnosti.

Medijske organizacije tvrde da su racije obavljene zbog članaka i priča koje su se zasnivale na svedočanstvima uzbunjivača. Jedan je iznio detalje o ratnim zločinima, a u drugom članku su navedene tvrdnje da vladina agencija špijunira građane Australije.



Današnju kampanju štampanih medija, koju je pokrenula koalicija "Right to Know" (Pravo da znamo), podržalo je i nekoliko televizijskih i radio stanica, kao i internet portala.

Majkl Miler, izvršni direktor "Njuz korp Australija", tvitovao je fotografiju na kojoj se nalaze redigovane naslovne strane dnevnih listova, među kojima su Austejlijan i Dejli telegraf.

Poručio je građanima da pitaju državu: "Šta pokušavaju da sakriju od nas?"

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR