29 °

max 31 ° / min 20 °

Petak

07.08.

31° / 20°

Subota

08.08.

32° / 22°

Nedjelja

09.08.

34° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 23°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borel ministrima EU: Zapadni Balkan i dijalog su moji prioriteti

Izvor: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Svijet

Comments 0

Izvor: Tanjug/B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Borel ministrima EU: Zapadni Balkan i dijalog su moji prioriteti

Visoki predstavnik EU Žosep Borel kaže da će prioritet njegovog rada biti približavanje Zapadnog Balkana, kao i dijalog Beograda i Prištine.

"Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova", naveo je Borel u pismu ministrima spoljnih poslova i odbrane EU, u koje je Tanjug imao uvid.

Borel je u pismu pred prvo zasijedanje Savjeta EU sa njim na čelu iznio svoje viđenje prioriteta i načina rada u okviru spoljne i bezbjednosne politike EU.

Pored poziva na vijeće jedinstvo i sveobuhvatan pristup spoljnoj i bezbjednosnoj politici EU, Borel je iznio i dva ”jasna prioriteta” koji bi EU spoljne poslove trebalo da učine efikasnijim i više strateški orijentisanim.

Prema njegovim riječima, prvi prioritet EU se tiče neposrednog susjedstva, a drugi odnosa sa najvećim geostrateškim igračima u svijetu. ”Na prvom mjestu moramo da čvrsto usidrimo Zapadni Balkn za EU”, navodi Borel u svom pismu.

On dodaje da je ”zaustavljanje konflikta i izlječenje rana” u neopsrednom okruženju važno za ”stabilnost i bezbjednost same EU”.

”Moj prioritet biće da radim na sveobuhvatnom sporazumu između Srbije i Kosova kao i na postavljanju BiH na put prave stabilnosti”, kaže Borel.

Šef diplomatije EU napominje da je bitno da se zemlje članice EU dogovore kako će da vode proces proširenja.

On dodaje da će na tome da radi zajedno sa EU ministrima spoljnih poslova i komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR