4 °

max 8 ° / min 1 °

Petak

15.01.

8° / 1°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fajzer traži odobrenje za hitnu upotrebu vakcine u SAD

Svijet

Comments 0

Izvor: Glas Amerike

Autor: Antena M

  • Viber

Fajzer traži odobrenje za hitnu upotrebu vakcine u SAD

Fajzer je najavio da će u petak zatražiti od američkih zdravstvenih regulatora da odobre upotrebu vakcine te kompanije protiv Kovida 19 u hitnim slučajevima, što je veliki korak ka obezbjeđenju zaštite protiv novog koronavirusa, prenosi Rojters.

Zahtjev američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA) uslijediće samo nekoliko dana nakon što su konačni rezultati kliničkih ispitivanja vakcine Fajzera i njemačkog partnera "Bajontek" pokazali da je 95 odsto djelotvorna u sprječavanju Kovida 19, bez većih bezbjednosnih problema.

Akcije Fajzera porasle su za 1,6, a "Bajonteka" za 6 odsto nakon vijesti da bi vakcina mogla da uskoro bude dostupna. To je i povećalo nadu da bi pandemija, koja je odnijela više od četvrt miliona života u SAD i najmanje 1,3 miliona u svijetu, mogla da bude okončana.

Prijava za hitnu upotrebu vakcine obuhvata i bezbjednosne podatke o oko 100 djece stare od 12 do 15 godina.

Kompanija je navela da je oko 45 odsto učesnika u ispitivanjima u SAD starosti od 56 do 85 godina.

"Podnošenje prijave u SAD predstavlja ključan korak na našem putu da obezbijedimo vakcinu protiv Kovida 19 za svijet i sada imamo potpuniju sliku o efikasnosti i o bezbjednosti naše vakcine", naveo je u saopštenju izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Kompanije očekuju da će Uprava za hranu i lijekove odobriti hitnu upotrebu vakcine do sredine decembra i najavile su da će odmah početi sa njenom isporukom. Fajzer očekuje da će ove godine imati 50 miliona doza vakcine, što je dovoljno za zaštitu 25 miliona ljudi.

General Gustav Perna, koji je na čelu operacije Bijele kuće za brzi razvoj vakcine, rekao je da bi oko 40 miliona doza moglo da bude spremno za distribuciju u SAD ako FDA odobri hitnu upotrebu vakcine.

Perna je za TV mrežu ABC rekao da će države, uz smjernice nadležnih organa, odlučiti ko će prvo dobiti vakcinu.

Savjetodavni odbor uprave planira da razmatra pitanje vakcine na sastanku od 8. do 10. decembra, mada bi taj datum mogao da se promijeni, prenosi Rojters pozivajući se na neimenovani izvor upoznat sa situacijom.

Podaci o posljednjoj fazi kliničkih testova pokazali su da je Fajzerova vakcina obezbijedila isti nivo zaštite za učesnike različitih starosnih dobi i etničke pripadnosti - što je ohrabrujući rezultat s obzirom na to da bolest najviše pogađa starije i manjine.

Od 170 volontera, koji su se zarazili Kovidom 19 tokom kliničkih ispitivanja u kojima je učestvovalo više od 43.000 ljudi, 162 je dobilo samo placebo, što znači da je vakcina 95 odsto efikasna, daleko više od očekivanog.

Prema propisima Uprave za hranu i lijekove, neophodno je da vakcina bude najmanje 50 odsto efikasna. Fajzer je saopštio da je gotovo 42 odsto učesnika globalnih kliničkih testova i 30 odsto američkih volontera u trećoj fazi različitih rasa i etničke pripadnosti.

Očekuje se da će Moderna biti naredna kompanija koja će u Americi tražiti odobrenje za hitnu upotrebu svoje vakcine protiv Kovida 19. Početna analiza podataka kasne faze kliničkih ispitivanja pokazala je da je vakcina 94,5 odsto efikasna. Konačni rezultati i podaci o bezbjednosti trebalo bi da budu objavljeni narednih dana ili nedjelja.

Astra Zeneka, koja razvija vakcinu u saradnji sa Univerzitetom Oksford, trebalo bi da bude naredna kompanija koja će objaviti rezultate posljednje faze kliničkih ispitivanja vakcine. Kompanija Džonson i Džonson saopštila je da očekuje da će do februara imati neophodne podatke za podnošenje zahtjeva za hitnu upotrebu vakcine u SAD.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR