17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Borelj: Saradnjom EU i SAD do rezultata i na Balkanu

Izvor: EPA

Svijet

Comments 1

Borelj: Saradnjom EU i SAD do rezultata i na Balkanu

Izvor: autonomija.info, Beta

Autor: Antena M

  • Viber

Evropska unija je spremna da s novim predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom obnovi strategijsko partnerstvo da bi se dobili rezultati u očuvanju mira i bezbjednosti od Zapadnog Balkana do Istočnog Sredozemlja i Ukrajine – izjavio je danas Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za za spoljnu politiku i bezbjednost.

„Nema sumnje da SAD igraju suštinsku ulogu u očuvanju mira i bezbjednosti, takođe i evropske, i zato moramo zajedno raditi na mnogim mjestima na našem kontinentu“, istakao je šef Evropske službe za bezbjednost i međunarodne odnose.

Borelj je rekao da EU i SAD, „kao globalni partneri, moramo produbiti dijalog i saradnju na svim područjima, uključujući oživljavanje nuklearnog sporazuma s Iranom, i na širem polju nadzora neširenja naoružanja.., a uskoro ćemo pokrenuti raspravu o svim pitanjima odnosa s Kinom“.

Naglasio je da „snažna i sposobna Evropa nije suparnik u transatlantskom savezništvu, već preduslov za to“ i da jačanje odbrambene sposobnosti članica EU „jača to savezništvo i doprinosi podjeli troškova na dvije strane Atlantika“.

Borelj je rekao da je „tehnologija sad dio spoljne politike“ i zatražio razvijanje zajedničkog EU-SAD programa visoke tehnologije, uspostavljanje jasnih pravila i odgovornosti velikih svjetskih onlajn platformi, „poštenog oporezivanja“ i sprečavanja „tržišnog izvitoperavanja“.

Borelj je posebno ukazao na to da se Bajden, preuzimajući dužnost u Bijeloj kući, usredsredio na „izlječenje podijeljene nacije“ i poručio da će SAD u svijetu „igrati vodeću ulogu ne primjerom svoje moći, već snagom svog primjera.. da želi da popravi naše savezništvo“.

Borelj je podsjetio da je transatlantsko savezništvo više nego ijedno drugo oblikovalo svjetske odnose i poredak.

Takvo savezništvo EU-SAD je, smatra Borelj, „bitno ne samo za bezbjednost i boljitak obje strane Atlantika, već i za održanje svjetskog poretka zasnovanog na demokratiji, vladavini prava i multilateralizmu“.

Rekao je da „EU i SAD moraju da vuku sve u istom pravcu pri rješavanju sve većeg broja sukoba i geopolitičkih zategnutosti, tako da se utvrde zajedničke norme za 21. vijek, i oblikovati i jačati multilateralni poredak“.

Borelj je iznio da je u saradnji s Evropskom komisijom izradio cjelovit „program svjetskih promjena EU-SAD“ o predvođenju ekološko-klimatskog preobražaja, suzbijanju koronavirusa i jačanju javnog zdravstva, trgovine i tehnologije, globalnog djelovanja i bezbjednosti.

Naveo je da je „svijetu potrebno američko i evropsko vođstvo protiv pandemije KOVID-19 i u oblikovanju svjetskog oporavka, a idućih nedjelja i mjeseci mi s obje strane Atlantika na to ćemo se usredsrediti“.

Borelj je upozorio da „svi možemo vidjeti kako pandemija i njome izazvano urušavanje ekonomije stvaraju savršeno plodno tle za populizam, ekstremističke ideje i otud za podjele i društvene bune“.

Napad pristalica bivšeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, 6. januara na američki Kongres je bio „zvono za buđenje svih u svijetu koji se zalažu za demokratiju“, ukazao je Borelj i naglasio da se „moramo boriti protiv lažnih vijesti i nejednakosti da bi prevladala riječ demokratije… koja je dragocjena, ali ranjiva“.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Skeptik

Kad vidim ove birokrati i administratore koji vladaju EU, a nista su, odmah postajem euroskeptik.