6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Poljska: Mjesta za nove pacijente u bolnicama samo kad neko umre

Izvor: Beta/AP

Svijet

Comments 0

Poljska: Mjesta za nove pacijente u bolnicama samo kad neko umre

Autor: Antena M

  • Viber

U Poljskoj je u posljednja 24 časa ponovo oboren rekord dnevnog rasta broja novozaraženih od početka pandemije koji je dostigao 35.143 nova slučaja, a u Varšavi je stanje tako kritično da u nekim bolnicama primaju nove kovid-19 pacijente tek kada neko umre, javljaju poljski mediji.

Za posljednja 24 časa preminula su 443 pacijenta zaražena virusom korona. Od marta prošle godine, kada je izbila pandemija, u Poljskoj od oko 38 miliona stanovnika među kojima se virusom korona zarazilo 2,18 miliona preminulo je 51.305 ljudi, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja.

Bolnice, posebno u tri regiona, Mazovjeckom, Šleziji i Velikopoljskom vojvodstvu, na ivici su kolapsa, a, kako se žali poljskim medijima služba hitne pomoći u Varšavi, bolnice primaju nove pacijente tek ako neko umre.

"Vozila hitne pomoći imaju problem da nađu mjesta za pacijente, a ovdje u Varšavi stanje je kritično. Moramo da shvatimo da je kritično i da neće biti bolje ni narednih dana, situacija će se samo pogoršavati. Uvijek se broj hospitalizacija povećava nekoliko dana ili čak i nedjelju dana nakon porasta broja oboljelih. Sadašnja situacija je odraz stanja prije nedjelju dana, a tada je priraštaj bio za 9.000 manji", kazao je danas poljski ministar zdravlja Adam Njedjelski.

U bolnicama u Poljskoj trenutno je smješteno 27.779 kovid-19 pacijenata, a u teškom stanju na respiratorima je njih 2.730.

Od subote u Poljskoj na sljedećih 14 dana stupa na snagu novo pooštravanje mjera, zatvaraju se radnje sa namještajem i građevinskim potrepštinama, zatvaraju se frizerski i kozmetičarski saloni i obdaništa, a u otvorenim radnjama važi pravilo jedan čovjek na 20m2 dok isto pravilo moraju da primjenjuju crkve i vjerske zajednice u Poljskoj.

"Obraćam se sa apelom sveštenicima i vjernicima da striktno poštuju sanitarne mjere tokom liturgija. Ljudi koji ne mogu lično da učestvuju u bogosluženju nek se povežu duhom sa crkvom molitvama kod kuće ili preko živih prenosa", apelovao je danas predvodnik Episkopata Poljske katoličke crkve nadbiskup Stanjislav Gadecki.

Šef poljske policije Jaroslav Simčik najavio je da će ovog puta policija primjeniti odlučnu represiju prema Poljacima koji sanitarne mjere i lokdaun ne poštuju.

"Svi imamo odgovornost za to da prikočimo priraštaj novozaraženih i preminulih. U ovom trenutku upućujemo sve policajce na ulice. Kao prioritet imaju kontrolu kako se poštuju mjere", kazao je na konferenciji za novinare Simčik.

U uredbi o pooštravanju sanitarnih mjera koje će stupiti na snagu u subotu pojavila se i jedna o kojoj premijer Mateuš Moravjecki i ministar zdravlja Adam Njedjelski nijesu juče obavijestili javnost na konferenciji za novinare. To je da od subote neće biti zabranjeno samo organizovanje okupljanja više od petoro ljudi, već će biti kažnjavani isto tako i učesnici i kad se poštuju mjere kao razmak i zaštitne maske.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR