10 °

max 13 ° / min 10 °

Utorak

13.04.

13° / 10°

Srijeda

14.04.

12° / 9°

Četvrtak

15.04.

15° / 7°

Petak

16.04.

17° / 5°

Subota

17.04.

14° / 8°

Nedjelja

18.04.

16° / 9°

Ponedjeljak

19.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Britanija prelomila: Mlađi od 30 da ne primaju AstraZeneku

Izvor: Screenshot

Svijet

Comments 0

Britanija prelomila: Mlađi od 30 da ne primaju AstraZeneku

Izvor: nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Britanski Zajednički odbor za vakcinciju i imunizaciju (JCVI) preporučio je danas britanskim vlastima da ne bi trebalo davati vakcinu AstraZeneka protiv covida-19 mlađima od 30 godina kada je to moguće zbog jako rijetke nuspojave krvnih ugrušaka u mozgu.

Vei Šen Lim, predsjednik JCVI-ja za covid-19, rekao je da na osnovu dostupnih podataka i dokaza odbor savjetuje da je odraslim osobama mlađim od 30 godina koje nemaju zdravstvenih problema bolje ponuditi alternativu vakcini AstraZeneka kada ona postoji.

Objasnio je da je za mlađe ljude, kod kojih su rizici od potrebe za hospitalizacijom puno manji, bolje koristiti druge vakcine kada se uzmu u obzir rizici i koristi od AstraZenekine vakcine.

“Ne savjetujemo obustavu vakcinacije za bilo koga u bilo kojoj starosnoj grupi. Savjetujemo da se prednost da jednoj vakcini pred drugom za jednu specifičnu starosnu grupu, zaista iz krajnjeg opreza, a ne jer imamo ozbiljnih razloga za zabrinutost u pogledu sigurnosti vakcine", rekao je Lim na sastanku.

Dodao je da bi ljudi trebalo i dalje da uzimaju drugu dozu vakcine AstraZeneka ako su dobili prvu.

Preporuka je objavljena nakon što je britanski medicinski regulator MHRA utvrdio moguću nuspojavu vakcine koje su razvili Oksford i AstraZeneka kod koje dolazi do rijetkog zgrušavanja krvi u mozgu.

Izvršna direktorka MHRA-e Džun Rejn naglasila je da su koristi vakcine veće od rizika za veliku većinu ljudi, što je danas potvrdila i Evropska agencija za ljekove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR