15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SZO ima plan; Kina: Suprotno zdravom razumu i nauci

Svijet

Comments 0

SZO ima plan; Kina: Suprotno zdravom razumu i nauci

Izvor: Beta/AP

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kina ne može da prihvati plan Svjetske zdravstvene organizacije za drugu fazu studije o porijeklu kovida-19, rekao je danas visoki kineski zdravstveni zvaničnik.

Zamjenik ministra Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Jiksin rekao je da je šokiran planom i konkretno teorijom da je virus možda procurio iz kineske laboratorije.

On je odbacio tu teoriju kao glasinu koja je suprotna zdravom razumu i nauci.

"Za nas je nemoguće da prihvatimo takav plan o ispitivanju porijekla virusa. Taj prijedlog pokazuje manjak poštovanja prema zdravom razumu i aroganciju prema nauci", rekao je on na konferenciji za novinare posvećenoj pitanju porijekla kovida-19.

Potraga za porijeklom virusa postala je diplomatsko pitanje koje je uticalo na pogoršanje odnosa Kine sa SAD i mnogim njihovim saveznicima. SAD i druge zemlje smatraju da Kina nije bila otvorena oko toga šta se dogodilo u ranim danima pandemije. Kina optužuje kritičare da tim pitanjem treba da se bave naučnici.

Direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus priznao je prošle nedjelje da je preuranjeno isključiti potencijalnu vezu između pandemije i curenja iz kineske državne laboratorije u Vuhanu, gradu gdje je zaraza prvo primijećena krajem 2019.

Zeng je rekao da laboratorija u Vuhanu nema virus koji može direktno da zarazi ljude. On je ukazao da je SZO koordinisala tim međunarodnih stručnjaka koji su posjetili tu laboratoriju ranije ove godine i zaključili da je pretpostavka o curenju virusa iz laboratorije veoma malo vjerovatna.

Većina stručnjaka smatra da je najvjerovatnije da je virus prešao sa životinja na ljude. Ta vrlo politizovana rasprava vodi se oko toga da li je curenje iz laboratorije toliko malo vjerovatno da bi tu teoriju trebalo potpuno isključiti kao mogućnost, ili ona zaslužuje dalje proučavanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR