16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izvještaj obavještajnih agencija SAD o porijeklu korone bez konačnog zaključka

Svijet

Comments 0

Izvještaj obavještajnih agencija SAD o porijeklu korone bez konačnog zaključka

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik SAD Džozef Bajden upoznat je s rezultatima istrage američke obavještajne zajednice o porijeklu koronavirusa, koji izgleda neće riješiti pitanja da li je bolest od koje je umrlo više od četiri miliona ljudi širom svijeta posljedica slučajne laboratorijske nesreće ili se pojavila prirodno.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), istraga američkih obavještajnih agencija ostala je bez zaključka da li je virus procurio iz kineske laboratorije ili je sa životinja prešao na ljude.

List Tajms ukazuje na saopštenje Bijele kuće od 24. avgusta da je Bajden primio povjerljivi izvještaj na kojem su radile desetine analitičara i obavještajnih zvaničnika.

Bajden je krajem maja tražio od obavještajnih službi da mu u roku od 90 dana podnesu izvještaj poslije istrage suprotstavljenih teorija tri agencije: dve koje su naginjale hipotezi da je uzrok pojave virusa u ljudskom kontaktu sa zaraženom životinjom, dok je treća bila sklona scenariju „laboratorijske nesreće“ .

Američki obavještajci navodno nijesu mogli da dođu do zaključka zbog, kako naglašava londonski list, nedostatka transparentnosti i nedovoljne saradnje kineskih vlasti koje su ranije demantovale teoriju da je virus pobjegao iz laboratorije Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Nedostatak zaključaka u istrazi obavještajnih agencija koje su ispitivale podatke prikupljene s Instituta u Vuhanu naglašava poteškoće u utvrđivanju porijekla koronavirusa, ukazuje Njujork tajms.

U međuvremenu, mnogi sadašnji i bivši zvaničnici više puta su upozoravali da bi pronalaženje preciznog porijekla pandemije prije trebalo da bude posao za naučnike nego za špijune.

Ipak, dodaje Nujork tajms, agencije su pod vođstvom direktorke Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns, pojačale saradnju s naučnicima, nadajući se da će bolje razumjeti trenutnu, ali i moguće buduće pandemije.

Kako istraga američkih špijunskih agencija o porijeklu smrtonosne pandemije u Kini vjerovatno neće pružiti jasne odgovore, postoji mogućnost da će izvještaj preporučiti dodatne istrage koje uključuju nove zahtjeve prema Kini, što bi moglo pojačati postojeće tenzije s Pekingom, ističe agencija Rojters pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika.

Uprkos martovskom izvještaju tima stručnjaka na čelu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) da je virus vjerovatno prenijet sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje, oni koji su upoznati s izvještajima američke obavještajne zajednice kažu da posljednjih mjeseci nije bilo mnogo potvrda da se virus široko i prirodno širio među divljim životinjama.

Mnogi naučnici upoznati s raspravom o porijeklu novog koronavirusa sumnjali su da će 90-dnevna istraga riješiti pitanje porijekla virusa, dok su neki rekli da bi istraga mogla da nalaže godine rada, navodi Vašington post.

Teorija da je virus možda pobjegao iz laboratorije naglo je privukla interesovanje ovog proljeća pošto je 18 naučnika u maju napisalo pismo časopisu Sajens, navodeći da treba istražiti sva moguća porijekla, uključujući i laboratorijski incident.

Mnogi naučnici su ukazivali da virusi imaju dugu istoriju prelaska sa životinja na ljude.

Postoji mnogo vjerovatnih scenarija u kojima se to moglo dogoditi, uključujući mogućnost da se virus širi s divljih i domaćih životinja koje se prodaju na pijacama, naročito jer su mnogi rani slučajevi u Vuhanu bili skoncentrisani oko pijace morskih plodova gdje su kasnije otkriveni tragovi virusa.

Stručnjaci za evoluciju virusnog genoma takođe su ustanovili da koronavirus gotovo sigurno nije napravljen kao biološko oružje jer ima nekoliko prirodnih osobina koje se vide u mnogim drugim koronavirusima. Ali su čak i naučnici koji zastupaju prirodno porijeklo rekli da bez konačnih dokaza o prenošenju sa životinje na čovjeka nije moguće isključiti mogućnost da je laboratorijski udes doveo do pandemije.

Nova procjena o porijeklu koronavirusa ističe težak izazov Bajdenove administracije da iz Pekinga izvuče više informacija koje bi bacile svijetlo na početak globalne pandemije, piše Volstrit džournal.

Izvještaj, takođe, podvlači značaj da se Kina podstakne da podijeli laboratorijske dokumente, genomske uzorke i druge podatke koji bi mogli dodatno osvijetliti porijeklo virusa, rekli su sadašnji i bivši zvaničnici.

Kako ubediti Peking da sarađuje?

Kina je odbacila zahtjeve SAD i drugih zemalja da dostavi te informacije, postavljajući Bajdenovoj administraciji istu dilemu s kojom se i Trampova administracija suočavala skoro godinu – kako ubijediti Peking da sarađuje.

Opsežni napori da se od Kine traži više informacija završili su neuspjehom i birokratskim sukobima u Stejt departmentu oko toga da li da se sastavi demarš koji bi postavio pitanje Kini da li su njena laboratorijska istraživanja o koronavirusu u sukobu s Konvencijom o biološkom oružju, pošto su pojedini zvaničnici mislili da Institut u Vuhanu možda nije samo mjesto gdje je došlo do izlaska virusa, već i da su u njemu sprovođena vojna istraživanja zabranjena paktom iz 1972. o biooružju.

Pošto nema konačnih odgovora, ističe Volstrit džournal, američki zvaničnici sugerisali su da bi Bajden mogao da iskoristi novi obavještajni izvještaj za postavljanje novih pitanja Pekingu, dok mnogi američki kongresmeni takođe insistiraju na tome i traže komisiju kakva je osnovana za ispitivanje terorističkih napada 11. septembra 2001.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR