11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Slovačka se zvanično izvinila hiljadama na silu sterilizovanih Romkinja

Izvor: wikipedia

Svijet

Comments 0

Slovačka se zvanično izvinila hiljadama na silu sterilizovanih Romkinja

Izvor: Slobodna Evropa

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Vlada Slovačke zvanično se izvinila hiljadama romskih žena koje su decenijama na silu sterilizovane u toj zemlji, javila je slovačka novinska agencija TASR.

U zvaničnom izvinjenju vlasti osuđuju "godine maltretiranja ove etničke manjine", prenosi Srna pisanje slovačke agencije.

Zvaničnik Vlade za pitanja vezana za romsku zajednicu Andrea Bukova navela je u saopštenju da je pomenuta praksa počela u vrijeme komunizma, tačnije 1966. ali da se u određenoj mjeri nastavila i nakon 1991. godine, uprkos činjenici da je tada usvojen zakon o zaštiti romske populacije.

"Dojče vele" podsjeća da je tek 2004. usvojen zakon o pristanku, jer su brojne žene protivzakonito primoravane ili ubjeđivane da se sterilišu, bez potpunog razumijevanja posljedica takvog postupka.

Bukova je istakla da tačan broj žrtava pomenute prakse nije poznat, ali da se sasvim sigurno radi o nekoliko hiljada žena.
Komesar za ljudska prava u Savjetu Evrope Dunja Mijatović pozdravila je na "Tviteru" izvinjenje žrtvama sterilizacije kao važan korak, te izrazila nadu u brz napredak u uspostavljanju efikasnog i pristupačnog mehanizma za kompenzaciju. Ona je u julu pozvala slovačkog premijera Eduarda Hegera na osnivanje takvog mehanizma.

Uglavnom su živjeli u izolovanim naseljima u kojima najčešće nije bilo struje, vode, grijanja niti gasa.
Ova populacija se susreće sa diskriminacijom i na drugim mjestima u centralnoj i istočnoj Evropi, a konstantno se susreću sa preprekama u procesu zaposlenja ili obrazovanja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR