15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sukob Harija i Čarlsa: Ko je dobio više novca od kontroverznog donatora

Izvor: EPA-EFE

Svijet

Comments 0

Sukob Harija i Čarlsa: Ko je dobio više novca od kontroverznog donatora

Izvor: Nova.rs

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Britanski princ Hari otkrio je da je prekinuo veze sa saudijskim milijarderom, koji je donator njegovog oca princa Čarlsa, jer "strahuje od pogrešnih motiva tog čoveka". Ipak, postoje dokazi i fotografije koje upućuju na to da su prinčevi sarađivali sa bogatim donatorom.

Fondacija princa Čarlsa trenutno je pod istragom jer je njegov glavni pomoćnik Majkl Foset (58) optužen da je Mahfuzu Mareiju Mubaraku bin Mahfuzu ponudio zvanje viteza, u zamjenu za dobrotvorne donacije.

I sam princ Hari sastajao se sa milijarderom u pabu u Čelsiju u zapadnom Londonu, a saudijski dobrotvor prethodno je donirao 50.000 funti i Harijevoj dobrotvornoj organizaciji.

Međutim, vojvoda od Saseksa sada tvrdi da je prekinuo sve veze sa bin Mahfuzom jer je „duboko zabrinut zbog njegovih namjera“.

„Vojvoda i njegovi savjetnici, kao i njegova neprofitna organizacija, prekinuli su veze sa bin Mahfuzom i njegovim saradnicima 2015. godine, više ne prihvataju donacije i obustavili smo planove za prikupljanje zbog zabrinutosti u vezi sa motivom njegove podrške“, navela je pres služba princa Harija.

Hari je, takođe, demantovao da se često sretao sa saudijskim dobrotvorom, jer je od početka sumnjao u njegove namjere.

„Vojvoda je imao jedan planirani sastanak sa ovim donatorom prije skoro osam godina, nije ga upoznao ni sa jednim članom kraljevske porodice i izrazio je zabrinutost zbog njegovih namjera“, dodaje se u saopštenju.

Još jedno razočaranje je pisanje medija o toj temi, podvukao je Hari.

„Razočaravajuće je što je mediji imaju sve činjenice, a ipak odlučuju da podstaknu spekulacije i stvore falsifikovani skandal“.

Mediji, pak, navode da se Hari sastao sa milijarderom neposredno nakon svog oca. On je navodno sreo donatora u jednoj od kraljevskih palata i upitao ga „Da li me je otac pretekao i dobio novac?“.

Dok je Hari navodno pozirao sa sinovima bin Mahfuza, dogovoren je banket u čast milijardera u palati Sent Džejms kako bi se podstaklo više donacija. Međutim, događaj je otkazan. Britanski mediji navode da je u januaru 2012. godine savjetnik bin Mahfuza rekao kraljevskom posredniku da je pristao da donira novac, ali je njegova porodica željela da zna „šta tačno dobija za to”.

Međutim, istraga o vezama kraljevske porodice i kontroverznog milijardera počela je nakon što je pismo koje je procurelo u javnost pokazalo da je Majkl Foset nudio da pomogne bin Mahfuzu da dobije vitešku titulu i državljanstvo nakon što je donirao 1,5 miliona funti.

U međuvremenu, princ Čarls je rekao da je spreman da razgovara sa policijom i pomogne u istrazi.

Čarls tvrdi da nije imao saznanja o navodnoj umješanosti njegovog pomoćnika sa bin Mahfuzom, ali bi mogao da bude vitalni svjedok pošto je imao privatne sastanke sa njim u Londonu, Škotskoj i u britanskoj ambasadi u Saudijskoj Arabiji.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR